ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii
 

Implicatiile noului Cod Civil asupra contractelor. Solutii juridice

28 noiembrie 2011, Bucuresti

Pentru a veni în sprijinul celor care vor sa înteleaga mai bine care va fi efectul intrarii în vigoare a noilor norme, sa vada ce elemente noi aduce Codul Civil în materia obligatiilor contractuale si cum pot fi evitate situatiile în care o societate ar putea fi pusa în dificultate, BizLawyer si casa de avocatura Musat & Asociatii organizeaza un seminar cu tema:

”Implicatiile noului Cod Civil asupra contractelor. Solutii juridice”

Evenimentul va avea loc luni, 28 noiembrie, la sediul Musat & Asociatii din Bucuresti, lectori fiind patru avocati exeprimentati din cadrul casei de avocatura.

Seminarul, organizat ca o manifestare interactiva, va oferi firmelor prezente la dezbateri ocazia de a dialoga deschis cu reputati specialisti în dreptul afacerilor.

Printre temele analizate de avocatii Musat & Asociatii se numara: cele doua tipuri de garantii personale - garantiile accesorii (fideiusiunea) si garantiile autonome (scrisoarea de garantie bancara si scrisoarea de confort), noutatile specifice novatiei si problemele pluralitatii de creditori si debitori în cadrul mecanismului novatiei. De asemenea, discutiile vor pune în lumina efectul practic al modificarilor si completarilor în materia garantiilor reale si a privilegiilor si vor aborda subiectul pactului de optiune si promisiunea de încheiere a contractului.

Agenda

10:00-10:30 Întâmpinarea participantilor

10:30-10:40 Prezentarea invitatilor si a participantilor

George Stoica – moderator

10:40-11:20 Garantiile personale - Iuliana Craiciu, Partner Musat si Asociatii

În cadrul sesiunii se vor discuta cele doua tipuri de garantii personale: garantiile accesorii (fideiusiunea) si garantiile autonome (scrisoarea de garantie bancara si scrisoarea de confort). Cu privire la primul subiect, sesiunea se va focusa pe evidentierea diferentelor de regim juridic din regulamentul vechiului Cod Civil, comparativ cu Noul Cod Civil. Cel de-al doilea subiect va urmari aspectele practice care deriva din garantarea autonoma si corelarea prevederilor în materia scrisorilor de garantare bancara din Codul Civil cu Regulile Uniforme privind Scrisorile de Garantie.

11:20-11:40 Dezbateri pe temele prezentate. Întrebari si raspunsuri

11:40-12:20 Transformarea obligatiilor - Nicolae Viorel Dinu, Partner Musat si Asociatii

Dezbaterea va prezenta o institutie juridica de traditie, mostenita din dreptul roman, novatia, în contextul Noului Cod Civil al anului 2011. Institutia novatiei a ramas modul de transformare al obligatiilor consacrat de vechea reglementare, cu aceeasi definitie si caracteristici principale. Se pastreaza categoriile clasice de novatie prin schimbare de creditor, prin schimbare de debitor sau prin schimbarea obiectului. Aceste aspecte vor forma un prim capitol al prezentarii, fiind urmat de o sectiune care va aborda locul novatiei si corelarile cu institutiile juridice acceptate anterior de literatura de specialitate si practica instantelor judecatoresti, dar care au primit abia acum o reglementare expresa, cum ar fi preluarea de datorie. De asemenea, vor fi evidentiate si noutatile specifice strict novatiei si problemele pluralitatii de creditori si debitori în cadrul mecanismului novatiei, potrivit Noului Cod Civil.

12:20-12:40 Dezbateri pe temele prezentate. Coffee break

12:40-13:20 Garantiile reale si privilegiile - Alina Badea, Managing Associate Musat si Asociatii

Pe lânga modificarea - în anumite cazuri, substantiala - a unor aspecte prevazute de legislatia anterioara în ceea ce priveste garantiile reale si privilegiile (e.g., privind constituirea, conservarea, executarea), Noul Cod Civil consacra la nivel legislativ situatii dezvoltate în practica în lipsa unor reglementari clare sau suficiente si chiar introduce institutii noi, precum aceea de perfectare a ipotecilor. În cadrul sesiunii va fi analizat si dezbatut efectul practic al acestor modificari si completari în materia garantiilor reale si a privilegiilor, având în vedere impactul pe care aceste institutii de drept îl pot avea asupra climatului economic.

13:20-13:40 Dezbateri pe temele prezentate. Întrebari si raspunsuri

13:40-14:20 Pactul de optiune si promisiunea de încheiere a contractului - Crina Danila, Senior Associate Musat si Asociatii

Sesiunea îsi propune sa dezbata pactul de optiune si promisiunea de încheiere a contractului începând cu definirea si analizarea elementelor baza, precum si a diferentelor dintre pactul de optiune privind contractul de vânzare si promisiunea de vânzare, din perspectiva momentului la care partile isi manifesta vointa de a contracta. De asemenea, pe parcursul sesiunii se vor analiza o serie de aplicatii practice ale pactului de optiune privind contractul de vânzare si a promisiunii de vânzare, cum ar fi optiunea call, optiunea put, contractele forward, futures si options.

14:20-14:40 Concluzii. Închiderea lucrarilor

 

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...