€ 4.9763   USD 0.1177   
Home Login
În spatele scenei, alături de echipa de Employment de la Clifford Chance Badea. În contextul pandemiei, toate proiectele au fost interesante, avocații confruntându-se cu o situație fără precedent, insuficient reglementată sau cu reglementări neclare. Tendințele pieței, analizate de Loredana Ralea (Counsel) și Ecaterina Burlacu (Senior Associate)

05 August 2020   |   Ștefania Enache

Avocații au fost în permanentă legătură cu firmele cu care colaborează. Ei și-au sfătuit clienții să analizeze foarte bine consecințele fiecărei decizii luate cu privire la angajați, atât pentru aceștia, cât și pentru companie, fiind în același timp pregătiți pentru reacții rapide și eficiente.

În ultimele luni, aspectele de Dreptul Muncii au devenit o prioritate pentru toate companiile, iar acest lucru s-a reflectat direct în activitatea avocaților axați pe această arie de practică.Atât în perioada izolării la domiciliu, cât și în perioada care a urmat stării de urgență, firmele au solicitat consultanță de specialitate pentru a identifica soluțiile cele mai bune pentru business-ul lor.

„În ultima perioadă, clienții au fost destul de preocupați de luarea de măsuri de întoarcere treptată la lucrul de la birou sau, din contră, de stabilirea unor practici de continuare a lucrului de la distanță. O parte dintre clienți au luat deja sau sunt în curs să ia măsuri de eficientizare a activității și costurilor, ceea ce are impact și asupra structurilor de personal. De asemenea, măsurile de susținere pe care Guvernul le pregătește pentru perioada următoare sunt așteptate cu interes.Echipa noastră a fost și este în continuare implicată în acordarea de asistență cu privire la toate aceste aspecte care au impact direct în desfășurarea activității clienților noștri”, explică Loredana Ralea, Counsel Clifford Chance Badea.

„În contextul izolării la domiciliu, aspectele de dreptul muncii au devenit prioritare pentru toate companiile cu care lucrăm și am resimțit imediat o creștere a volumului de lucru. Modul de lucru nu a suferit o ruptură de ritm, pentru că ne putem desfășura activitatea în condiții foarte bune de la distanță, având la dispoziție sisteme tehnice și de comunicare foarte eficiente. Am căutat să fim proactivi pentru clienții noștri, având în vedere că ne aflam cu toții în fața unui moment fără precedent în istoria contemporană, care a ridicat dintr-o dată multe semne de întrebare. La nivelul rețelei globale, Clifford Chance a lansat un portal dedicat implicațiilor juridice provocate de pandemia de Coronavirus pe diverse spețe și arii de practică. La nivel local, am sprijinit constant clienții pentru a face față schimbărilor legislative, obiectivul nostru imediat fiind să identificăm provocările și soluțiile optime pentru activitatea din România a companiilor cu care lucrăm”, completează Ecaterina Burlacu, Senior Associate Clifford Chance Badea.








S-au căutat cele mai bune soluții pe termen lung

Avocații au fost în permanentă legătură cu firmele cu care colaborează. Experții și-au sfătuit clienții să analizeze foarte bine consecințele fiecărei decizii luate cu privire la angajați, atât pentru aceștia, cât și pentru companie, fiind în același timp pregătiți pentru reacții rapide și eficiente. „Deciziile „ușoare” luate pentru a traversa o perioadă de criză pot avea consecințe serioase pe termen lung. Atunci când un angajator decide soarta contractelor de muncă în context de criză trebuie să aibă în vedere continuitatea și adaptarea activității după ce situația se va remedia. De aceea este recomandată analiza precaută a alternativelor disponibile și evitarea deciziilor impulsive ce pot determina, pe termen lung, efecte nedorite asupra angajaților, dar și asupra companiei și afacerii per ansamblu”, punctează Ecaterina Burlacu.

Cele mai multe dintre companiile cu care avocații Clifford Chance Badea colaborează au optat pentru soluții de retenție a angajaților. „Acolo unde a fost cazul, au aplicat pentru facilitatea guvernamentală privind acordarea șomajului tehnic. Am acordat consultanță și unor companii care și-au intensificat activitatea în perioada carantinei, pentru care siguranța și măsurile de protecție a angajaților au devenit prioritatea numărul 1. Toate proiectele pe care am acordat asistență în contextul pandemiei au fost interesante, deoarece ne-am confruntat cu o situație fără precedent, insuficient reglementată sau cu reglementări neclare, ceea ce a impus un efort comun alături de clienții noștri pentru interpretarea și adaptarea măsurilor disponibile la contextul actual”, subliniază Loredana Ralea.

Există însă și firme care iau în calcul o posibilă restructurare a afacerii. „Așa cum era de așteptat, sunt cazuri în care angajatorii sunt nevoiți, chiar și în situația în care au beneficiat de măsurile de suport acordate de Guvern pe perioada stării de urgență, să ia decizii de restructurare acolo unde activitatea a fost afectată de măsurile legate de criza medicală sau nivelul activității în contextul economic actual nu mai justifică menținerea întregului personal. În situația restructurării forței de muncă, rolul nostru este să asistăm clientul în procesul de analiză a deciziei și efectelor acesteia, pregătirea documentației necesare și asistență în procesul de implementare. În mod evident, soluțiile pe care le propunem sunt adaptate fiecărui caz în parte, având în vedere cerințele fiecărui client, dar și posibilele efecte ale implementării restructurării”, arată Ecaterina Burlacu.

Avocatul amintește că în proiectele de restructurare pot interveni și situații litigioase. Din acest motiv este esențial modul în care sunt pregătite, documentate și implementate restructurările. Un rol cheie în astfel de situații îl joacă și comunicarea angajatorului. „Totuși, chiar și în cazul unui proces bine pregătit și implementat, există întotdeauna riscul unor reacții negative într-un context dificil, ce pot atrage situații litigioase”, avertizează Ecaterina Burlacu.

Echipa Clifford Chance Badea a acordat recent asistență juridică unor companii în legătură cu încetarea relațiilor de muncă sau de colaborare cu anumiți membri din echipa de conducere. Astfel de situații pot interveni în orice companie, indiferent de industria în care activează.

„Ca regulă, motivele pentru care o companie decide să înceteze relația de muncă cu un membru din echipa de management țin de neîndeplinirea obiectivelor de performanță (motive obiective, legate de situația economică sau financiară a societății în cauză) sau de stilul de management (motive subiective legate de persoana managerului, managementul defectuos sau eșecul în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu). Există și situații în care managerul decide să părăsească societatea, din diferite motive personale sau profesionale. Toate cazurile asistate de echipa noastră s-au finalizat cu încetarea prin acord amiabil a contractelor de muncă ale managerilor. Recomandăm întotdeauna clienților noștri evitarea încetării unilaterale, având în vedere, în special, prejudiciile de imagine pe care le poate suferi societatea prin disputarea în instanță a unui astfel de caz”, explică Loredana Ralea.

Odată depășit primul șoc provocat de această criză apărută brusc, mediul economic a început să facă planuri pe termen mediu, luând în calcul toate scenariile, inclusiv cele mai pesimiste care anunță un al doilea val de pandemie spre finalul acestui an, dar și deteriorarea semnificativă a economiei la nivel global.
 
În acest context, avocații discută cu clienții soluții de reorganizare și restructurare, dar și soluții pentru implementarea unor sisteme și procese interne conforme care să permită – acolo unde este cazul – lucrul de la distanță pe termen lung.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

Munca la distanță

Cei mai mulți dintre angajatorii din România nu erau familiarizați cu regulile și implicațiile muncii de la distanță și s-au văzut puși în situația de a evalua pentru prima dată modul în care pot organiza activitatea și resursele, astfel încât să acomodeze munca de la distanță pe scară largă și în conformitate cu legislația în vigoare.

„Restricțiile și măsurile de prevenire menite să limiteze gradul de contaminare a personalului și a punctelor de lucru au atras provocări importante având în vedere că fiecare angajator a trebuit să se adapteze foarte rapid la aceste schimbări și să asigure toate condițiile angajaților, indiferent că lucrau de la domiciliu sau de la birou. Totodată, obligațiile și răspunderea angajatorilor pentru sporirea măsurilor privind securitatea și sănătatea în muncă – esențiale, de altfel, pentru continuarea activității, au atras provocări logistice și costuri importante. Nu în ultimul rând, reglementările și măsurile referitoare la șomajul tehnic adoptate pe perioada stării de urgență au avut un impact semnificativ asupra deciziilor luate de angajatori cu privire la desfășurarea activității în acest context dificil”, menționează Ecaterina Burlacu.

În perioada următoare, firmele trebuie să țină cont de o serie prevederi care fac referire la activitatea salariaților.

Loredana Ralea este de părere că, în primul rând, este foarte important să se respecte și să mențină măsurile obligatorii de protecție și igienă la locul de muncă, astfel încât să continue efortul de limitare și prevenire a răspândirii Covid-19. De asemenea, lucrul de acasă și/ sau programul flexibil vor deveni o opțiune reală și din ce în ce mai uzitată pentru tot mai mulți angajați.

Nucleu puternic de avocați în practica de Dreptul Muncii

Practica de Dreptul Muncii din cadrul Clifford Chance Badea are un nucleu format din cinci avocați coordonați de Nadia Badea, Partener. Din acest nucleu fac parte counsel Loredana Ralea și senior associates Ecaterina Burlacu și Andrei Caloian.

În funcție de mandatele pe care le are în lucru, echipa colaborează cu colegii din celelalte practici locale, inclusiv litigii, sau din alte birouri ale rețelei globale. 

Avocații asistă cu precădere companii multinaționale și instituții financiare pe aspecte precum consultanță în proiecte de evaluare a angajaților; proiecte de reorganizare și restructurare, de la elaborarea strategiei și implementare la etapa post-restructurare; consultanță cu privire la legislația în vigoare la nivel local și internațional, precum și asistență pe parcursul negocierilor dintre angajatori și angajați.



Intră pe LadyLawyer.ro și află mai multe despre activitatea, preocupările și proiectele doamnelor avocat din cele mai importante firme de pe piața locală


Contacteaza-ne!
Trimite un email