€ 4.9761   USD 0.1179   
Home Login
VIDEO - Litigii în timpul Stării de Urgență (II) | Avocații ZRVP, invitații acestora și BizLawyer vin în sprijinul profesioniștilor și justițiabililor. Cosmin Vasile (Managing Partner), Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener), dezbat modul în care statul de drept și puterea judecătorească funcționează în această perioadă

22 Aprilie 2020   |   BizLawyer

Ce se judecă de acum înainte, pe perioada Stării de Urgență? În ce măsură această funcționare în stare de avarie a Justiției răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii? Găsiți răspunsuri la toate aceste întrebări în materialul filmat la sediul ZRVP, realizat cu respectarea tuturor recomandărilor, inclusiv cele de distanțare fizică și socială, în care Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) i-a avut ca invitați pe Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener ZRVP).

Mai funcționează instanțele în timpul stării de urgență? În ce fel? Care sunt limitările pentru comunicarea exclusiv electronică cu instanțele de judecată? Ce se judecă în perioada stării de urgență? În ce măsură această funcționare - în stare de avarie a Justiției, într-o comunitate de asemenea vătămată de restricțiile impuse în această perioadă - răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii?

Acestea au fost doar câteva întrebări la care au răspuns invitații avocatului Cosmin Vasile într-o dezbatere pe marginea provocărilor induse de funcționarea instituțiilor și derularea litigiilor în timpul Stării de Urgență, situație ce iese din tiparul obișnuit al funcționării statului de drept și puterii judecătorești. . .

Reamintim că într-o serie de trei episoade, filmate recent (pe 25 martie), BizLawyer și Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) încearcă să pună la dispoziția avocaților și persoanelor interesate informații de ultimă oră și evaluări ale impactului și consecințelor pe care Decretul prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență, precum și actele normative subsecvente, le au asupra justiției penale cu privire specială asupra activității avocaților.








În primul episod, Valerian Cioclei (Partner of Counsel) și Doru Cosmin Ursu (Managing Associate) au reevaluat impactul și au analizat consecințele Decretului prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență și actelor normative subsecvente.

”Evaluarea ar putea fi benefică și pentru alți avocați sau persoane interesate și, din acest motiv, am decis să facem publice constatările noastre pe această cale”, a spus Valerian Cioclei, Profesor universitar doctor la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în cadrul primei întâlniri.

”Este o situație în premieră și pentru departajarea zonelor de conduită, conforme cu aceste norme emise de autorități, răspunderea contravențională sau chiar zona răspunderii penale. Dacă aceste schimbări sunt mai greu de înțeles pentru cei care nu au tangență cu domeniul juridic, succesiunea rapidă de acte normative îi poate prinde în off-side inclusiv pe practicienii domeniului juridic”, a adăugat Doru Cosmin Ursu.



 
→  
Vezi aici primul episod al dezbaterii inițiate de avocații ZRVP sub titul generic Litigii în timpul Stării de Urgență


Așadar, mai funcționează instanțele în timpul stării de urgență? În ce fel? ”Ușa, fizic, nu mai este deschisă, dar primim corespondență, lucrăm ca într-o zi normală, poate mult mai aglomerată, pentru că toate actele vin prin poștă, email, curierat rapid, fluxul fiind mult mai mare decât era înainte”, a descris Mădălina Afrăsinie, Judecător, Președintele Secției a VI-a a Tribunalului București, modul în care funcționează azi instituția.

Pe de altă parte, în perioada Stării de Urgență, Judecătoriile, Tribunalele și Curțile de Apel ar trebui să judece și orice alte cereri care vizează situații excepționale ce pot fi considerate de urgență deosebită. Cine stabilește însă, în concret, care sunt aceste situații excepționale?

”Având în vedere scopul asumat de la care au pornit Decretul prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență si hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv nevoia de a asigura o distanțare socială optimă, dată fiind pandemia, se lasă judecătorului investit cu soluționarea unei anumite cauze să decida ce înțelege prin sintagma ”orice alte cereri care vizează situația excepțională”, a explicat Andrei Dumitrescu, Partener ZRVP.


Citește și

”Această sintagmă trebuie interpretată în contextul mai larg al Decretului care vorbește despre cauze de urgență deosebită, dar, inevitabil, naște arbitrariul, atâta vreme cât, pe de-o parte, se limitează enumerarea anumitor categorii, tocmai din nevoia de a restricționa judecarea celorlalte, și, pe de altă parte, este lăsată deschisă o ușă pe unde, de la caz la caz, pot intra cauze care să ducă la supraîncărcarea/aglomerarea instanțelor sau generarea unei noi ipoteze nenecesare”, a adăugat avocatul.

Ce se judecă de acum înainte, pe perioada Stării de Urgență? În ce măsură această funcționare în stare de avarie a Justiției răspunde nevoilor reale cu care se confruntă societatea, avocații și justițiabilii?

Găsiți răspunsuri la toate aceste întrebări în materialul filmat la sediul ZRVP, realizat cu respectarea tuturor recomandărilor, inclusiv cele de distanțare fizică și socială, în care Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) i-a avut ca invitați pe Mădălina Afrăsinie (Judecător) și Andrei Dumitrescu (Partener ZRVP).

În ediția viitoare a sesiunii ”
Litigii în timpul stării de urgență””, dedicată executărilor silite, Cosmin Vasile, Managing Partner ZRVP, îi va avea ca invitați pe Cristian Bran, executor judecătoresc, Președinte al Camerei Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel București, și Adina Jivan, Managing Associate ZRVP.

Contacteaza-ne!
Trimite un email