€ 4.9730   USD 0.1173   
Home Login
MApN solicită aprobarea Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor de lucrări la Baza Kogălniceanu. Proiect de 2,1 mld. €

26 Mai 2020   |   AGERPRES

Investiţia imobiliară este planificată a se realiza în perioada 2020 - 2039, valoarea contractului de achiziţie pentru realizarea proiectului fiind estimată la 2.171 milioane euro, fără TVA, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurilor de achiziţie.

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări la Baza 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu.

Birourile permanente reunite au decis, marţi, să transmită scrisoarea Comisiilor pentru apărare.

"România îşi doreşte consolidarea statutului de stat - pol de stabilitate pe flancul estic al UE şi NATO, inclusiv în plan militar, iar acest lucru se face şi prin augmentarea, îmbunătăţirea capacităţii de intervenţie armată, în special în scop defensiv şi al serviciilor de suport şi apărare asociate. Perspectiva dotării forţelor aeriene cu alte tipuri de aeronave de luptă multirol, precum şi diversificarea gamei de misiuni şi exerciţii naţionale sau cu participare internaţională ce urmează a se executa pe şi de pe această locaţie presupune regândirea şi redimensionarea facilităţilor existente în prezent în zona aerodromului Mihail Kogălniceanu şi aducerea acestora la un nivel de dezvoltare corespunzător", se arată în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Potrivit documentului, "gama de misiuni care este încredinţată în prezent unităţii, respectiv executarea serviciului de luptă Poliţie Aeriană şi Căutare Salvare, precum şi utilizarea frecventă a facilităţilor existente în operaţiuni de îmbarcare/ debarcare trupe şi materiale necesare teatrelor de operaţii impun cu necesitate dezvoltarea infrastructurii existente în vederea asigurării condiţiilor minimale pentru desfăşurarea în siguranţă a acelor misiuni".

Ministrul Apărării a menţionat mai multe misiuni care urmează să se desfăşoare şi necesită dezvoltarea infrastructurii, printre care "exerciţii şi activităţi de instruire în comun sau activităţi de crosservicing pentru aeronavele din dotarea Forţelor Aeriene române şi ale partenerilor", "executarea serviciului de Poliţie Aeriană extins", "executarea serviciului de luptă Căutare şi Salvare şi a misiunilor de tip MEDEVAC şi SMMU", "executarea activităţilor de instruire în zbor şi la sol a personalului care deserveşte aeronavele de luptă de tip multirol".

Documentul mai precizează că, "pentru asigurarea infrastructurii necesare desfăşurării misiunilor, până în acest moment au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţie prin HG 781/2019 şi a fost emisă HG 23/2020 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu"".

Conform sursei citate, investiţia imobiliară este planificată a se realiza în perioada 2020 - 2039, valoarea contractului de achiziţie pentru realizarea proiectului fiind estimată la 2.171 milioane euro, fără TVA, valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma derulării procedurilor de achiziţie.

"Atribuirea contractului de prestare a serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări se va realiza în urma derulării de către MApN, prin Direcţia domenii şi infrastructuri, a unei proceduri de achiziţie, respectiv licitaţie, restrânsă, în conformitate cu prevederile OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii, ţinând cont de caracterul clasificat secret de serviciu al informaţiilor necesare parcurgerii etapelor procedurii de achiziţie. Articolul 51 alin. 2 din actul normativ menţionat instituie obligaţia autorităţii contractante de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului fără TVA este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane euro. Având în vedere aspectele menţionate, vă adresăm rugămintea de a aproba iniţierea de către MApN a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţie pentru serviciile de proiectare şi execuţie lucrări", se mai arată în document.
Contacteaza-ne!
Trimite un email