ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Delgaz Grid are în plan investiţii în reţele de 1,9 miliarde de lei până în anul 2023

25 Mai 2020   |   AGERPRES

Reprezentanţii companiei susţin că pentru anul în curs bugetul de investiţii este aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv circa 456 milioane lei.

 
 
Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, a investit anul trecut 457 milioane de lei în principal pentru modernizarea reţelelor de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale, pentru acest an fiind planificată o valoare similară, a anunţat luni compania.

Pe segmentul 'energie electrică', compania precizează că valoarea investiţiilor a fost de circa 242 milioane lei. "Au fost realizate lucrări de modernizare în 61 de staţii de transformare, altele 4 fiind integrate în SCADA (achiziţie de date şi control la distanţă). Reţeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de peste 450 km, inclusiv prin montarea a peste 1100 echipamente telecomandate. Au fost modernizate 106 de posturi de transformare şi au fost integrate în SCADA 36 de unităţi. Totodată, reţeaua de electricitate a fost extinsă cu circa 340 de km pentru racordarea de noi consumatori. Urmare a investiţiilor derulate au fost obţinute deja rezultatele vizibile, principalii indicatorii de calitate, în special cei referitori la asigurarea continuităţii serviciului de distribuţie, s-au îmbunătăţit de la an la an", se menţionează în comunicat.


În ceea ce priveşte segmentul 'gaze naturale', Delgaz Grid anunţă că au fost investite peste 215 milioane lei, sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de circa 340 km. În acelaşi timp, reţeaua a fost extinsă cu peste 170 km pentru conectarea de noi clienţi.

"Criza prin care trecem a demonstrat fără echivoc rolul vital al energiei în viaţa noastră de zi cu zi şi este foarte important ca investiţiile să continue. Modernizarea şi digitalizarea reţelelor rămân priorităţile noastre în perioada următoare. Avem în vedere investiţii de 1,9 miliarde de lei până în 2023. Din această sumă, 1.065 milioane lei sunt pentru modernizarea reţelei de electricitate, iar 836 mil. lei pentru cea de gaze naturale", a declarat Csulak Ferenc, director general al Delgaz Grid.

Reprezentanţii companiei susţin că pentru anul în curs bugetul de investiţii este aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut, respectiv circa 456 milioane lei. Mai exact, în 2020, pe parte de electricitate vor fi investiţi 249 milioane lei în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, şi pentru racordarea de noi consumatori.

Pe partea de gaze naturale sunt prevăzute investiţii de 207 milioane lei obiectivul principal fiind modernizarea a peste 350 km de conducte şi branşamente.

În ceea ce priveşte investiţiile în digitalizarea reţelei de electricitate, 118 staţii de transformare din Moldova, din totalul de 133, au fost deja (total sau parţial) integrate în sistem (SCADA). "Anul acesta va fi finalizat un program care urmăreşte modernizarea şi integrarea totală a 13 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 12,5 milioane de lei. În plus, sunt în implementare în prezent două proiecte cu finanţare europeană prin care vor fi modernizate şi integrate total în SCADA alte 8 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 47 milioane de lei. În mediul urban, 230 de posturi de transformare vor fi integrate în sistemul SCADA până în 2023, peste 70 milioane de lei fiind prevăzuţi în buget pentru acest scop", se mai precizează în comunicat.

Totodată, în ultimii ani au fost instalate la consumatori, prin programe de investiţii succesive în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, un număr de circa 320.000 de contoare inteligente. Pentru 2019-2028 ţinta companiei este montarea a aproximativ 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 126,5 milioane de lei. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienţi, reprezentând 50% din totalul clienţilor racordaţi la reţeaua de electricitate ale companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul lui 2028.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 81.900 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,7 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,3 miliarde de euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18 / 66
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...