ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Electrica a încheiat primul trimestru cu pierderi de 41 milioane lei

15 Mai 2019   |   AGERPRES

Veniturile operaţionale totale ale companiei s-au ridicat în perioada menţionată la 1,626 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17% (237 milioane lei) faţă de primele trei luni din 2018.

 
 
Grupul Electrica a înregistrat, în primele trei luni ale acestui an, o pierdere netă consolidată neauditată de 41 milioane lei, faţă de un profit de 59 milioane lei în perioada similară din 2019, conform unui comunicat remis, miercuri, spre difuzare.

Veniturile operaţionale totale ale companiei s-au ridicat în perioada menţionată la 1,626 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere de 17% (237 milioane lei) faţă de primele trei luni din 2018.

În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, veniturile au crescut cu 4,5%, ca urmare a majorării cantităţii distribuite cu 0,5%, a creşterii tarifelor medii de distribuţie şi a creşterii valorilor investiţiilor în reţea. În perioada ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, tarifele de distribuţie au crescut cu aproximativ 2,3% la SDTN, 7,2% la SDMN şi 5,8% la SDTS, iar începând cu 1 martie 2019 a fost aplicată o majorare de 2,3% comparativ cu luna anterioară, pentru a include parţial valoarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, stabilită prin OUG 114/2018.


În segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 22,2%, ca rezultat al majorării cu 6% atât a cantităţii de energie furnizată pe piaţa cu amănuntul, cât şi a preţurilor medii de vânzare, precum şi ca urmare a dezvoltării activităţii de furnizare de gaze naturale.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au înregistrat un avans de 34,2%, la 996 milioane lei, ca urmare a majorării preţurilor de tranzacţionare pe OPCOM.

"Această evoluţie a fost resimţită în segmentul de distribuţie, prin majorarea cu 26% a costului energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor în reţea. Astfel, efectul pozitiv generat de scăderea cantităţii necesare, comparativ cu T1 2018, a fost anulat de creşterea preţurilor de achiziţie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari faţă de preţul ex-ante aprobat de ANRE pentru operatorii de distribuţie din Grupul Electrica pentru acoperirea pierderilor în reţea. Aceste diferenţe pot fi însă recuperate, cel puţin parţial, prin tarifele de distribuţie, în perioadele următoare, în conformitate cu prevederile metodologiei de reglementare ale perioadei a IV-a", se menţionează în comunicat.

Şi în segmentul de furnizare a fost înregistrată o creştere a cheltuielilor cu achiziţia de energie electrică cu 25%, ca efect cumulat al majorării preţului de achiziţie şi al cantităţii de energie electrică achiziţionată. Marja de furnizare a fost afectată negativ, în principal deoarece prin tarifele aprobate de către ANRE, preţul recunoscut pentru primele două luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acoperă preţul de achiziţie a energiei electrice efectiv realizat.

"Cu toate acestea, prin OUG nr. 114/2018, s-a stabilit cadrul legal prin care se pot recupera pierderile din achiziţia de energie electrică aferente anilor 2018 şi 2019, în perioadele următoare, începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022", se precizează în comunicat.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) consolidat la nivelul Grupului a scăzut cu 117 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în principal ca efect al variaţiei negative a marjei din energie, pe ambele segmente de activitate principale.

Profitul operaţional (EBIT) al Grupului s-a diminuat cu 128 milioane lei, adăugând la evoluţia EBITDA impactul cheltuielii cu amortizarea, respectiv o creştere de 11 milioane lei, ca urmare a aplicării unui nou standard contabil începând din 2019, dar şi ca efect al volumului de investiţii puse în funcţiune.

"Având în vedere noul context legislativ şi faptul că, în acest an, comparativ cu 2018, cadrul de reglementare a suferit modificări semnificative, 2019 fiind primul an al unei noi perioade de reglementare în segmentul de distribuţie, rezultatele înregistrate în primul trimestru al acestui an au fost anticipate în bugetul de venituri şi cheltuieli. În ceea ce priveşte segmentul de distribuţie, modificarea ratei reglementate de rentabilitate stabilite de ANRE pentru cea de-a patra perioadă de reglementare, în scădere de la 7,7% la 5,66%, a avut o influenţă negativă majoră asupra tarifelor de distribuţie, comparativ cu anul 2018. Totuşi, majorarea ratei reglementate de rentabilitate la 6,9%, prevăzută în OUG 19/2019, va conduce la o ajustare pozitivă a tarifelor de distribuţie în viitor", a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

Potrivit acesteia, pe aria de furnizare, Electrica a suferit un impact negativ semnificativ pentru că preţul de referinţă stabilit de ANRE la 1 iulie 2018 pentru lunile ianuarie şi februarie 2019 pe segmentul reglementat, nu a anticipat creşterea substanţială a preţului de piaţă a energiei electrice. Noul cadru legislativ prevede ca pierderile din achiziţia de energie electrică înregistrate de către furnizorii de ultimă instanţă în T4 2018 şi 2019 se pot recupera începând cu 1 martie 2019 şi până la 28 februarie 2022.

"Electrica va continua programele de optimizare a activităţilor şi reducere a costurilor, precum şi adaptarea strategiei la condiţiile pieţei şi cadrului de reglementare, astfel încât rezultatele la final de an să fie în linie cu aşteptările investitorilor", a mai spus şeful Electrica.

În primul trimestru al acestui an, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 4,54 TWh (în creştere cu 0,5% faţă de T1 2018) către un număr de aproximativ 3,78 milioane de utilizatori.

Operatorii de distribuţie din cadrul Grupului au distribuit energie electrică pe o arie care acoperă aproximativ 40,7% din teritoriul naţional.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 18,92%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 49,01%, iar pe piaţa concurenţială Electrica Furnizare are o cotă de 10,75% (conform raportului ANRE din ianuarie 2019).

Ca urmare a eforturilor depuse în cadrul companiei şi a efectelor pozitive avute de măsurile stabilite prin intermediul Planului de reorganizare demarat în anul 2015, Servicii Energetice Muntenia S.A., parte a Grupului Electrica, a ieşit din procedura de insolvenţă, fiind luate toate măsurile necesare pentru reinserţia companiei în activitatea de afaceri, potrivit certificatului de grefă emis în data de 4 aprilie 2019 de către Tribunalul Bucureşti, precizează reprezentanţii companiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12 / 50
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Romgaz are nevoie de avocați pentru o achiziție în Grecia. Producătorul de gaze naturale vrea să preia 20% din Gastrade, promotorul proiectului pentru operarea terminalului de LNG de lângă Alexandoupolis
Echipa de M&A a D&B David și Baias este implicată în 15 tranzacții aflate în diferite faze | Sorin David, Managing Partner: Activitatea societății noastre poate fi văzută ca un barometru al pieței. Pe baza proiectelor aflate în derulare, suntem optimiști și pentru perioada următoare
De vorbă cu Manuela Guia, despre proiectul GNP Guia Naghi and Partners | Nu am mutat portofolii de clienți, dar experiența avocaților implicați în acest proiect și recunoașterea de care ei se bucură au făcut ca, încă din prima zi, să avem atât de multe proiecte, încât să ne prindă cam des noaptea sau week-endul la birou
INTERVIU | Ligia Cecilia Popescu, Partener Wolf Theiss, Coordonator al Departamentului Litigii și Arbitraj: Profilul standard al clienților constanți include, cu preponderență, societăți multinaționale, instituții de credit și fonduri de investiții. Gestionăm un număr în creștere de dosare de criminalitate economică astfel încât dezvoltarea acestui domeniu se află printre prioritățile noastre
Practicile de Real Estate și M&A au acoperit jumătate din volumul de muncă al avocaților SAA și au generat cele mai mari încasări în S1. Creștere de doi digiți, așteptată în 2019
Filip & Company apără România în ultimul arbitraj ICSID, cerut de un grup controlat de magnatul rus Iakov Goldovski. Cine sunt coordonatorii echipelor de avocați
Cum poți ajunge să lucrezi printre ”zeii” arbitrajului internațional și să interacționezi cu unii dintre cei mai cunoscuți arbitri din lume. Traseul remarcabil parcurs de Ștefan Dudaș, avocatul român din echipa pariziană a firmei Derains & Gharavi International
Cum poți intra în echipa Reff & Asociații și ce te așteaptă după | ”Oferim tinerilor tot sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Nu sunt singuri în această călătorie”, spun reprezentanții firmei
Deloitte România și Reff & Asociații au asistat grupul austriac Rondo Ganahl în achiziția Transilvania Pack & Print
Fundația Baylor Marea Neagră poate continua programul național de donații de medicamente. O victorie obținută de avocații NNDKP
Cum se pot deschide porțile unui traseu profesional aproape perfect | Cine i-a „arătat drumul” Georgianei Evi, Senior Associate în cadrul Clifford Chance Badea. Despre chimia dintre mentor și mentee și dorința amândurora de a învăța și a crește împreună, profesional și personal
Cum poți dezvolta o carieră internațională în avocatură | Studii în Timișoara, concursuri tip „moot court”, masterat la Londra și un loc în echipa Debevoise & Plimpton LLP. Rețeta succesului, în varianta Dianei Moise
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...