ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum lucrează avocaţii in-house din marile companii private. Oana Solomon, Head of Legal Enel Energie & Enel Energie Muntenia: Când eşti avocatul business-ului nu te poţi ascunde în spatele unui disclaimer tipic unei firme de avocatură. Ești tu și opinia ta, dar și răspunderea ta

22 Noiembrie 2016   |   Stefania Enache

Oana Solomon spune despre avocatura de business ca este intruchiparea perfecta a sintagmei „love – hate”.

Oana Solomon, Head of Legal Enel Energie & Enel Energie Muntenia

 
 
Portalul  BizLawyer, dedicat pietei avocaturii de business din Romania, intentioneaza sa-i prezinte pe oamenii care ocupa pozitia de Head of Legal din marile companii locale si sa analizeze modul in care interactioneaza departamentele juridice ale acestora cu firmele de avocatura. Deschidem aceasta suita de materiale aratandu-va cum lucreaza Oana Solomon, Head of Legal Enel Energie & Enel Energie Muntenia. In articolul de azi, Oana Solomon - absolventa de Drept cu o lucrare de diploma realizata sub indrumarea dlui Valeriu Stoica, unul din profesorii sai preferati din facultate - vorbeste despre munca sa, relatia cu firmele de avocati si provocarile majore din punct de vedere juridic din domeniul energetic.Vom continua acest demers cu managerii departamentelor juridice din institutii bancare, mari companii private din diverse industrii, dar si din firme controlate inca de stat.


Munca unui avocat in-house este comparata de Oana Solomon, Head of Legal Enel Energie & Enel Energie Muntenia, cu mersul pe sarma. Pentru a face performanta este important sa „cunosti foarte bine business-ul pentru care lucrezi, sa ii intelegi punctele tari si punctele slabe, sa gasesti metode inovative si legale de a fructifica punctele tari si de a limita riscurile punctelor slabe”. Trebuie sa inveti ca sunt atat de multe nuante, incat avocatura devine o arta. Atunci cand esti avocatul business-ului nu te poti ascunde in spatele unui disclaimer tipic unei firme de avocatura: ”esti tu si opinia ta, dar si raspunderea ta, si mai stii ca tu nu poti invoca privilegiile unei firme de avocatura”.

In 2007, cand i s-a propus de catre Enel sa preia conducerea Departamentului Juridic al societatii de furnizare energie electrica din Romania, Oana Solomon a spus da. Nu era la prima experienta de in-house, acum intra insa intr-o industrie noua pentru ea, dar isi dorea sa experimenteze si sa descopere domenii noi. ”A fi Head of Legal la Enel Energie este o continua provocare. Domeniul energetic este un domeniu strategic. Accesul la energie electrica furnizata in mod continuu nu mai este demult un lux, ci este o necesitate primordiala a vietii moderne. Vorba aceea: Wikipedia: eu stiu totul; Google: eu am de toate; Internet: fara mine nu aveti valoare; Energia electrica: serios???. Am invatat in toti acesti ani ca este foarte important sa pornesti de la a cunoaste importanta pe care o ai in viata oamenilor, astfel incat sa intelegi ce inseamna de fapt rolul tau. Mereu trebuie sa gasesti o cale de mijloc intre nevoile oamenilor, necesitatile business-ului si normele juridice obligatorii”, spune avocatul.

Mama judecator, tatal scriitor

Oana Solomon povesteste zambind ca traseul sau profesional in lumea juridica a inceput la varsta de trei ani. “Am avut norocul sa am o mama judecator care in timpul sarcinii cu mine a invatat pentru licenta (probabil ceva ceva a ramas inca de-atunci). Dar in timpul copilariei imi placea sa merg la Judecatoria unde mama mea era judecator, sa asist la procese (la inceput sa o vad pe mama, dar usor usor am inceput sa inteleg si sa-mi placa). Asa ca, inca de la varsta de 3 ani declaram ca vreau sa ma fac „jucatoare” ca mama”, isi aminteste Oana.

Cu timpul si-a descoperit si latura artistica, incepand sa scrie proza si poezii. Nu a renuntat la vizitele pe care le facea la judecatorie, mergand in vacante pentru a face dactilografiere si pentru a ajuta la inregistrari de acte. „Insa nu mai era asa puternica apartenenta la tagma profesionala. In liceu, am inceput sa ma gandesc mai serios la facultatea pe care sa o urmez si tatal meu, profesor si scriitor, m-a „indreptat” spre facultatea de drept. In liceu am obtinut premii la olimpiade nationale (istorie si limba si literatura romana), am publicat poezii si proza si am obtinut premii pentru incercarile mele artistice. Insa, tatal meu nu a fost de acord sa urmez o cariera „paguboasa” si treptat am inceput sa-mi aduc aminte de pasiunea din copilarie pentru profesia mamei mele. Cred ca avocatura a venit oarecum natural pentru ca, de regula, cand mergeam in instanta, stateam impreuna cu avocatii in banca lor si ei imi aratau dosare, imi explicau ce se intampla si mereu erau alaturi de oameni”, arata Oana.

Sub indrumarea profesorului Valeriu Stoica

In 1996, atunci cand a terminat cursurile liceale, a optat pentru admiterea la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti. Nu i-a fost frica nicio secunda de concurenta si nu s-a descurajat vazand ca erau 30 de candidati pe un loc. A intrat la facultate fara probleme.

”Am fost un student bursier mereu, dar nu mi-am dorit foarte mult sa ma evidentiez, fiind intr-o perioada destul de introvertita a vietii mele. In primul an de facultate, am urmat si cursurile Colegiului Juridic franco-roman, insa din anul doi m-am gandit ca as vrea sa ma concentrez pe cursurile normale, intrucat nu-mi doream sa plec in strainatate, iar cursurile respective erau foarte utile pentru cei care ar fi vrut sa continue cursurile in afara, cel putin asa mi s-a parut mie atunci. Mi-am ales lucrarea de diploma in drept civil, teoria generala a obligatiilor sub indrumarea domnului profesor av. Valeriu Stoica, unul din profesorii mei preferati din facultate”, mai spune Oana.

Dupa licenta, a fost admisa in Baroul Teleorman, acolo unde si-a facut stagiatura si a dat examenul de definitivat. „In anul 2002, am facut cerere de suspendare din barou si am avut o colaborare cu o mica fabrica de mezeluri unde ma ocupam de orice probleme de natura juridica ale societatii (acte statutare, autorizatii, contracte, negocieri etc)”, precizeaza tanara profesionisa.

Prima experienta de avocat in-house a avut-o in 2003, atunci cand s-a angajat „cu carte de munca” la Star Foods EM SRL, firma care in anul 2004 a fost cumparata de catre Pepsico, devenind divizia de food a Pepsico in Romania. ”Aici am invatat o multime de lucruri, am avut parte de experiente internationale, lucrand in echipe formate din avocati din mai multe tari Pepsico. Inca de la inceputul anului 2004 preluasem conducerea Departamentului Juridic, un departament format la acea data din 1-2 consilieri juridici si un paralegal”, subliniaza Oana.

Munca unui Head of Legal in energie

Dupa trei ani a acceptat o alta provocare in viata sa si a intrat in echipa Enel. ”Principalele responsabilitati ale Head of Legal, privite simplist, sunt de a coordona activitatea de consultanta, guvernanta corporativa a societatii, dar si activitatea de litigii, avand doua echipe care lucreaza pe cele doua mari directii ale activitatii noastre. Un pic mai descriptiv, asta inseamna: intocmirea/avizarea contractelor folosite in activitatea societatii, redactarea si participarea la negocierea de contracte pentru noi directii de business, asigurarea consultantei juridice pentru problemele cu care se confrunta business-ul si la care colegii de business nu au un raspuns identificabil direct in reglementarile specifice domeniului, asigurarea suportului juridic pentru activitatea Directorului General al societatii, pregatirea subiectelor pentru aprobarea de catre organelor staturare ale societatii, asigurarea de suport pentru obtinerea de autorizatii, licente, asigurarea suportului pentru definirea principalelor procese si proceduri din cadrul societatii, activitati in ceea ce priveste protectia datelor cu caracter personal, asigurarea de suport in relatia cu clientii, implicarea in proiectele legislative de interes pentru activitatea societatii, asigurarea suportului pentru solutionarea de situatii conflictuale, asigurarea reprezentarii societatii in relatia cu autoritatile pentru chestiuni de natura juridica, in relatia cu organele judecatoresti, cu organele de cercetare penala, asigurarea recuperarii creantelor societatii pe cale judiciara, asigurarea reprezentarii companiei in fata instantelor judecatoresti, stabilirea strategiei pentru aceste dosare, stabilirea strategiei de recuperare creante si a modului de lucru cu prestatorii implicati in aceasta activitate si multe multe altele. Obiectivele Departamentului Juridic se pliaza si urmaresc in mod constant obiectivele societatii, dar si specificul activitatii noastre cu caracter juridic. Obiectivele noastre urmaresc in mod constant asigurarea asistentei unitatii de business in proiectele dezvoltate de catre aceasta, asigurarea unui procent cat mai mare de recuperare a creantelor rezultate din activitatea societatii, identificarea de solutii pentru probleme cu caracter repetitiv in activitatea societatii”, explica Head of Legal Enel Energie & Enel Energie Muntenia.

Fiind coordonatorul Departamentului Juridic, cea mai mare parte din timp si-o dedica participarii la intalniri, grupuri de lucru. „Dar petrec mult timp si in activitate de research, asta pentru ca, personal, consider ca un research bine facut poate conduce la gasirea unor solutii mai inovative si care sa se potriveasca intr-un mod cat mai adecvat in triunghiul: clienti, business, reglementari”, spune expertul Enel.

Oana Solomon crede ca provocarile majore din punct de vedere juridic din domeniul energetic sunt in acest moment deschiderea pietei de furnizare si cresterea mediului concurential in cadrul acesteia, dar si provocarile legislative, caracterizate printr-o oarecare instabilitate si impredictibilitate. Referindu-se la industria in care activeaza, dar si la compania in care lucreaza, tanara spune zambind ca industria si compania au ales-o. „Mi-a placut ideea de a face echipa cu Cosmin Predoiu, directorul Juridic al grupului Enel in Romania, dar mi-a suras sa lucrez intr-un domeniu strategic despre care nu stiam nimic. A fost provocarea perfecta pentru 30 de ani”, nuanteaza Oana.

Avocatura de business prin ochii unui director juridic


Oana Solomon spune despre avocatura de business ca este intruchiparea perfecta a sintagmei „love – hate”.” Avocatura de business este numita in multe feluri mai mult sau mai putin exacte: este „guardian angel”, „un rau necesar”, „business prevention unit”. Eu cred ca este un pic din toate. Mie personal mi se pare ca este alegerea perfecta pentru un profesionist care vrea sa faca un pic mai mult decat doar avocatura. A fi avocat in-house/de business inseamna sa cunosti foarte bine business-ul pentru care lucrezi, sa ii intelegi punctele tari si punctele slabe, sa gasesti metode inovative si legale de a fructifica punctele tari si de a limita riscurile punctelor slabe. Inseamna sa mergi tot timpul pe sarma si sa inveti ca sunt atat de multe de nuante, incat avocatura devine o arta. Si mai e ceva foarte important, cand esti avocatul business-ului nu te poti ascunde in spatele unui disclaimer tipic unei firme de avocatura. Esti tu si opinia ta, dar si raspunderea ta, si mai stii ca tu nu poti invoca privilegiile unei firme de avocatura. Cred ca pentru avocatura de business trebuie sa fii un om hotarat, aici nu merg jumatati de masura”, argumenteaza profesionistul.

Referindu-se la rolul Departamentul Juridic intern, avocatul Enel spune ca trebuie sa asigure o buna comunicare intre firmele de avocatura si societate, trebuie sa prezinte firmei de avocatura nevoile de business, sa explice contextul, constrangerile, scopul pe care compania il urmareste in respectivul proiect, daca acesta a fost stabilit. „De asemenea, trebuie sa negocieze foarte bine „disclaimer”-ul firmei de avocatura, dar sa se asigure si ca obtine un rezultat calitativ si ca livrabilele firmei de avocatura corespund necesitatilor societatii. In acest scop, livrabilele trebuie sa treaca intai pe la Departamentul Juridic intern care cunoaste cel mai bine nevoile de business, in acest stadiu acesta poate cere clarificari, completari, solutii, prezentari de riscuri, avantaje, dezavantaje. In unele situatii Departamentul Juridic face impreuna cu firma de avocatura o analiza SWOT pe care o prezinta „clientului””, subliniaza Oana.


Despre legislatie

Despre legislatia actuala, Oana Solomon (foto) declara ca incurajeaza foarte mult dezvoltarea mediului concurential in activitatea de furnizare energie electrica, in sensul ca nu sunt cerinte atat de stricte pentru infiintarea unei societati care sa obtina licenta de furnizare a energiei electrice. „Dar, tinand cont de impactul activitatii unui furnizor in viata clientilor sai, cred ca obtinerea licentei este un proces usor prea facil, dupa parerea mea. De asemenea, in indeplinirea obiectivelor strategice de deschidere a pietei de furnizare si liberalizare a acesteia, uneori am impresia ca atentia legislatiei este prea mult concentrata pe segmentul reglementat (furnizarea catre clientii care nu au uzat de eligibilitate si care beneficiaza de preturi aprobate/avizate de catre autoritate), incat furnizorii care activeaza exclusiv pe piata concurentiala au mult mai multa lejeritate din punct de vedere al reglementarilor. Insa principala corectie necesara, dupa parerea mea, in aceasta industrie, este legata de stabilirea unei strategii energetice la nivel national, a unei viziuni pe termen mediu si lung cu privire la domeniul energetic, precum si stabilirea unor principii de baza care ar fi urmarite in implementarea strategiei”, puncteaza specialistul Enel.

In ceea ce priveste principalele proiecte legislative care ar putea avea impact asupra afacerilor Enel, Oana Solomon aminteste amendamentele la legea energiei, in ceea ce priveste contractele bilaterale de achizitie energie, mecanismul de desemnare a furnizorilor de ultima instanta, implementarea unui sistem de feed-in-tarif, revizuirea legislatiei privind schema de sprijin pentru producatorii de energie din surse regenerabile, tratamentul consumului fraudulos de energie electrica. „Acestea sunt proiecte in care ne implicam activ si contribuim cu propuneri concrete”.


Cum sunt alese firmele de avocatura cu care colaboreaza Enel?


Enel colaboreaza si cu avocati externi, cu preponderenta in activitatea de litigii, precum si pe chestiuni punctuale legate de activitatea societatii si care prezinta o importanta deosebita pentru firma. „Ne orientam spre firme de avocatura cu experienta relevanta in domeniile pentru care solicitam colaborarea, catre firme care cunosc activitatea societatii si specificul industriei in care activam. De asemenea, acordam o importanta deosebita prestigiului firmei de avocatura, precum si principiilor etice pe care acestea le implementeaza, societatile Enel avand implementat un cod etic, cu principii solide, un plan de toleranta zero impotriva coruptiei pe care colaboratorii nostri trebuie sa-l cunoasca si sa-l aplice de asemenea in activitatea lor. Decizia de colaborare se bajeaza pe un mix sau mai bine zis o balanta intre performanta, calitatea serviciilor si atingerea obiectivelor stabilite, dar si costurile financiare implicate. Pana la urma, banii conteaza oricat de mult am vrea sa ne bazam alegerile doar pe performanta si calitate”, precizeaza Oana Solomon.

Expertul Enel  atrage atentia ca in acest moment se lucreaza la definirea procesului de externalizare pentru o parte din activitatea de litigii. „Acesta va cuprinde inclusiv conditiile pe care acestia trebuie sa le indeplineasca pentru calificare, modul in care se va derula procesul de selectie si criterii de masurare a performantei colaboratorilor”, spune Head of Legal Enel Energie & Enel Energie Muntenia..
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 14 / 20
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Florian Nițu, Managing Partner PNSA: Pe piață a apărut nouă categorie de ‘antemergători’, cvasi-instituționali, cei care pregătesc terenul pentru marii investitori, fiecare din domeniile sănătate-farma, telecom-IT, energie sau imobiliare putând genera volume de tranzacții de peste 1 miliard de euro. Firmele de avocați lucrează uneori în condiții de dumping absolut de nejustificat și de neînțeles
Echipa de litigii MUȘAT & ASOCIAȚII obţine menținerea clasării ca monument istoric a Casei Memoriale „Vasile Alecsandri” din Bacău
Hațegan Attorneys obține o hotărâre definitivă referitoare la impozitarea parcurilor fotovoltaice. Componentele cu valoare ridicată nu sunt considerate construcții
Immofinanz vinde către Speedwell două terenuri în nordul Bucureştiului. Ce avocați de la PNSA și TZA au coordonat echipele
AkzoNobel a bătut palma cu Oresa Ventures pentru achiziția Fabryo Corporation. Avocații Popovici Nițu Stoica & Asociații au fost alături de fond, Schoenherr a asistat cumpăratorul
Mușat & Asociații: Numărul de mandate în domeniul protecției datelor cu caracter personal s-a dublat față de anul precedent
Penaliștii de la Mareș|Danilescu|Mareș în asociere cu Dan Lupașcu au obținut sesizarea CCR în ”Dosarul Gala Bute”, în care îl apără pe Rudel Obreja. Argumentele cu care avocații au obținut decizia favorabilă la ÎCCJ
Cum lucrează performanta echipă de 46 de avocați ai Țuca Zbârcea & Asociații specializați în practica de Dispute Resolution. Mandate cu greutate printre cele 4.200 de litigii ”lucrate” anul trecut, arbitraje internaționale cu pretenții de 4,9 mld. $ și servicii integrate pe zona de penal-comercial
Promovări la Suciu Popa. Iulian Cioienaru devine partener, alți doi avocați urcă în poziția de Senior Associate
Cum lucrează avocații specializați în litigii și arbitraj de la Voicu & Filipescu. Cu accent pe litigiile comerciale, firma soluționează cu succes cazuri în toate domeniile relevante pentru activitatea companiilor publice sau private
Pe piața de capital, sunt oportunități pentru toate tipurile de companii, spun avocații Bondoc & Asociații. Proiectele uneia dintre cele mai mari și experimentate echipe de Capital Markets din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...