ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

În spatele scenei, alături de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal & Compliance - A&D Pharma și departamentul în care lucrează 15 “oameni buni“. Cum s-a produs integrarea companiei în grupul Dr. Max și ce așteptări aduce anul 2019

07 Februarie 2019   |   Ștefania Enache

Preluarea A&D Parma de către Dr. Max, parte a Grupului Penta, aduce o serie de schimbări pozitive de strategie care impactează și departamentul juridic din cadrul companiei.

Mihaela Scărlătescu, Head of Legal&Compliance - A&D Pharma

 
 
În condițiile actuale din România, jucătorilor din economie le este din ce în ce mai greu să elaboreze strategii de dezvoltare pe termen lung.Modificările repetate aduse codului fiscal, dar și adoptarea la finalul anului trecut a unor ordonanțe de urgență ce vizează zona de business au eliminat orice urmă de predictibilitate pentru mediul de afaceri.În plus, recordurile negative istorice înregistrate în aceste zile de cursul leu-euro vin să crească și mai mult instabilitatea ce cuprinde tot mai multe sectoare.

În ciuda acestor piedici pe care chiar statul român le girează, mediul de afaceri rămâne optimist.“Într-o astfel de conjunctură îmi este greu să prezic un an 2019 așa cum ne dorim: cu investiții în toate industriile, în comert și în servicii. De asemenea, forța de muncă este fluctuantă, există un deficit de forță de muncă pe parte de meserii și servicii în infrastructură. Dar chiar și în aceste condiții, am încredere că mediul de afaceri va face, ca de obicei, tot ce îi stă în putință pentru a identifica oportunități de menținere și chiar de creștere”, punctează Mihaela Scărlătescu, Head of Legal & Compliance - A&D Pharma.


O industrie greu încercată

În ultimii opt ani, industria farmaceutică din România a fost greu încercată, pe piața de la noi fiind stabilit cel mai mic preț al medicamentelor din Uniunea Europeană. De asemenea, a fost impusă producatorilor de medicamente taxa clawback, care a impactat întreaga piață pe tot lanțul de distribuție până la pacient. În plus, domeniul beneficiază de același buget alocat de Ministerul Sănătății pentru medicamentele compensate pentru ultimii șapte ani de zile, deși consumul de medicamente și gradul de morbiditate pe boli cronice al populației a crescut semnificativ. La toate acestea se adaugă gradul extrem de mic de penetrare al pieței de către medicamentele inovative salvatoare de vieți (imunoterapiile etc).

”Cu toate acestea piața a crescut  (nu semnificativ) și aceasta întrucât consumul de medicamente a crescut pentru motivele arătate mai sus. În industria farma, în A&D Pharma, turația nu s-a redus și nu cred că se va reduce, trebuie să fim activi și „cu arma la picior” pentru clienții și pacienții care au nevoie de servicii farmaceutice de cea mai înaltă calitate”, subliniază Mihaela Scărlătescu.

Avocatul firmei atrage atenția că industria în care activează are o serie de așteptări de la anul 2019. În primul rând își dorește o noua lege a sănătății clară și predictibilă, cu protejarea tuturor participanților din industrie și corelată cu respectarea dreptului de acces la medicamente și terapii inovative a pacientului. “Să nu uităm că legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate are peste 2.000 de modificări, astfel încât se impune o legislație clară și predictibilă, cu atât mai mut cu cât sănătatea unui popor reprezintă sănătatea economiei acelui popor”, explică avocatul A&D Pharma.

De asemenea, trebuie ca toți operatorii din industria farma să fie „conduși” în activitatea lor de aceleași principii de etică asemanătoare unui jurământ al lui Hypocrat pe care și medicii îl fac, scopul  muncii tuturor fiind în beneficiul pacientului.

”Apropo de ce însemnă calitatea serviciilor medicale, vă spun fără falsă modestie că munca din spatele activității de distribuție a medicamentelor este invizibilă, dar cu rezultate spectaculoase: de exemplu din depozitele Mediplus se livrează către spitale și farmacii 160.000 de unități de medicamente pe oră și aproximativ 20.000.000 de unități medicamente într-un an. Imaginați-vă „furnicarul”și eforturile pe care angajații A&D Pharma le fac pentru a asigura accesul pacienților la medicamente în timp util și în condiții de siguranță conform legisltației specifice impuse”, mai spune Mihaela Scărlătescu.



Descoperă oportunitățile de recrutare de pe LegiTeam! GRATUIT.



Efectele produse de preluarea A&D Parma de către Dr. Max

Preluarea A&D Parma de către Dr.  Max, parte a Grupului Penta
, aduce o serie de schimbări pozitive de strategie care impactează și departamentul juridic din cadrul companiei. Această achiziție vine la pachet cu mai multe proiecte, cu inovatie, și nu în ultimul rând cu integrarea în cultura, valorile și viziunea Dr Max, cel mai mare retailer farmaceutic din Europa Centrală și de Est.

Ca în orice achiziție de o asemenea anvergură, echipa de legal din cadrul A&D Parma a simțit o mică zdruncinare în luna martie, la finalizarea tranzacției, atunci când câțiva membrii ai echipei au părăsit departamentul. A fost decizia lor, nu a angajatorului.

”A fost un moment mai dificil, dar echipa a fost unită în ultimii ani, suntem ca o familie, doar ne petrecem mare parte din viață la birou și am învățat din această experiență să fim și mai uniți, iar strict profesional – să evităm specializarea pe un anumit subdoemniu, și să lucrăm în „mini echipe””, precizează Mihaela Scărlătescu.

Anul în curs se anunță unul extrem de provocator pentru departamentul de legal din cadrul companiei. “Odată  integrarea în Grupul Dr Max fiind finalizată, provocările acestui an vor fi proiectele pe care le vom primi de la Grup și pe care le așteptăm cu nerăbdare și ambiție deopotrivă”, amintește avocatul in-house.

În ceea ce privește volumul de muncă, expertul spune că este normal ca toate activitățile de zi cu zi să fie la un nivel extrem de încărcat, dat fiind și caracterul suprareglementat al acestei industrii. “Pentru un grup farmaceutic integrat pe verticală în toate ramurile industriei farmaceutice – produse proprii (producător), activități de marketing și vânzări, cel mai mare distribuitor de medicamente la nivel național și un lanț de farmacii ce depășește 700 de unități – este ceva firesc. Mail-urile dintr-o singură zi pot depăși o mie și asta doar pe day to day business tasks. În același timp avem proiecte de dezvoltare provocatoare, pe care deocamdată nu le pot dezvalui. Litigii ne dorim să avem cât mai puține și pot spune cu mândrie că pentru un grup atât de mare, reușim să prevenim litigiile, în aceasta constând și succesul unui departament juridic: să prevină, nu să își caute dreptatea în instanțe”, nuanțează Mihaela Scărlătescu.




“În mod categoric, borna anului 2018 a fost  achiziția A&D Pharma de către Dr Max. A fost un nou început, pe un nou drum pe care l-am așteptat cu emoție și nerăbdare. Proiectele au fost în primul rând atașate integrării celor două grupuri și asta „ne-a rapit” o mare parte din timp, inclusiv în cadrul departamentului juridic date fiind aspectele legale post tranzacție ce trebuiau îndeplinite, auditate etc.
Proiectele sunt  în curs și încă nu putem vorbi despre ele, dar la momentul potrivit cu siguranță le vom dezvalui. În cadrul acestor proiecte colaborăm cu PeliFilip, respectiv Cosma și Asociații.”



             Mihaela Scărlătescu, Head of Legal & Compliance - A&D Pharma



Cerințe pentru firmele de avocatură colaboratoare


Referitor la cu firmele de avocați colaboratoare, Mihaela Scărlătescu subliniază faptul că 2018 a fost un an de integrare. “Colaborăm cu avocați externi, acolo unde avem nevoie de second opinion, obiectivism, proiecte de mare complexitate, și mai ales suport pentru degrevarea de anumite spețe pentru ca noi intern să ne ocupăm de implementare proiectelor și integrarea acestora în activtatea curentă a societății. O să menționez două firme cu care am colaborat excelent anul trecut: casa de avocatura PeliFilip (ne sunt mereu alături și au o înțelegere excelentă a industriei, dar și o abordare extrem de proactivă) și Cosma și Asociații. Avem o strategie într-adevar, ca și proceduri clare de selecție iminente într-un grup de nivelul A&D Pharma, dar având în vedere specificul acestei munci, ne dorim de la avocații cu care colaborăm înțelegerea businessului și a directiilor trasate de managementul Grupului, disponibilitatea acestora raportat la urgența reală a proiectului, să fie recunoscuți în piață pentru claritatea serviciilor lor, și nu în ultimul rând sî existe acel „chemistry” necesar ca un avocat in house și casa de avocatură externă să poată conlucra pentru a obține cele mai bune rezultate. În 2019 vom urmări aceleași „criterii de selecție””, explică reprezentantul A&D Pharma.



Intră pe
www.in-houselegal.ro pentru a vedea opiniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în companii importante, urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității in-house și propune subiecte. Suntem alături de tine!



O echipă format din 15 ”oameni buni”

Departamentul pe care îl conduce Mihaela Scărlătescu este format din 15 “oameni buni“, după cum chiar ea se exprimă.

”Prin eforturile susținute, dedicare, chemistry și comunicare facem tot posibilul să fim suficienți. Numărul optim de jurist/in house lawyers îl văd acum, raportat la gradul de dezvoltare al grupului A&D Pharma la 20, dar până atunci noi suntem cei care susținem această dezvoltare. Mărirea echipei este un vis al oricărui director de departament juridic și nu numai. Totuși, ca în orice companie trebuie să fim atenți și la buget, astfel încât să avem un mix în a aplica principul „celor 4 ochi” în tot ce facem având oameni dedicați, inovativi și cu experiență dobandită chiar în cadrul societății. Recrutăm juniori, tineri absolvenți ai facultății de drept, pe care îi creștem și cei mai mulți aleg să rămână alături de noi deși au fost încurajați ”să crească”, inclusiv să devină avocați. Și le mulțumesc! Așa cum am mențional, la acest moment echipa este formată din 15 colegi (inclusiv eu) și suntem împărțiți pe litigii și IP, și corporate, consultanță pe daily business, regulatory, compliance și comercial. Proiectele interne de anul acesta vor fi în sensul participării la cursuri (și noi avem nevoie de formare profesională). De asemenea, am primit câteva invitații de a fi speakeri la evenimente juridice internaționale de profil. Probail și  pentru că în anul 2018 echipa juridică a A&D Pharma a fost desemnată în topul celor mai bune echipe din Europa Centrală și de Est”, detaliază coordonatorul Departamentului juridic al grupului A&D Pharma.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 71 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...