ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alex Milcev, EY: Aducerea criptomonedelor la lumină

09 August 2018   |   Alexander Milcev, Liderul Departamentului de asistență fiscală și juridică, EY România

Pe măsură ce se accelerează dezvoltarea piețelor de criptomonede, crește și nevoia urgentă de reglementare cu privire la aceste criptoactive.

Alex Milcev, Partener, Liderul Departamentului de asistentă fiscală si juridică al EY România

 
 
Potențialul criptomonedelor de a crește viteza și a reduce costul afacerilor este amenințat de furt, securitate slabă și activitate infracțională.

Criptomonedele au capacitatea de a schimba în mod pozitiv serviciile financiare prin creșterea vitezei și reducerea costurilor afacerilor. Dar sunt necesare acțiuni internaționale coordonate în ceea ce privește verificarea reglementărilor, în vederea asigurării că aceste noi monede nu permit activitatea infracțională și evaziunea fiscală.

Pe măsură ce se accelerează dezvoltarea piețelor de criptomonede, crește și nevoia urgentă de reglementare cu privire la aceste criptoactive. Mulți presupun că securitatea tehnologiei blockchain și registrul public aproape inviolabil care stă la baza cirptomonedelor asigură securitatea acestora.

Impunerea de verificări privind aplicarea reglementărilor nu va fi ușoară. Mulți argumentează că fluctuațiile dramatice ale valorii lor fac ca aceste monede virtuale să se asemene mai mult mărfurilor decât unor monede. Organele de reglementare sunt nedumerite de cadrul netradițional în care funcționează și peste tot în lume observăm discrepanțe de opinie cu privire la caracterul solid și utilizarea acestora.

Stabilirea unui echilibru între securitate, transparență și inovare
Guvernele și industria sunt dornice să se asigure că reglementarea nu restricționează inovarea care ar putea debloca potențialul criptoactivelor. Vedem deja dezvoltări interesante, de exemplu, startup-ul din Kenya BitPesa – un serviciu de transfer de bani bazat pe Bitcoin care se integrează cu sistemul de transfer de bani pe mobil din Kenya, M-Pesa, pentru a reduce dificultatea și comisioanele tranzacțiilor. În finanțarea comerțului, tehnologia registrelor distribuite (TRD) care stă la baza criptomonedelor poate permite ca documentele justificative să fie atașate direct tranzacțiilor financiare, reducându-se astfel riscul de eroare umană sau de operare.

Dar riscurile criptomonedelor trebuie rezolvate înainte să își atingă potențialul. Multe dintre aceste riscuri sunt legate de caracterul anonim al criptomonedelor. Cu toate că ruta unei criptomonede pe rețeaua distribuită deschisă și descentralizată a registrului este transparentă, nu același lucru se poate spune despre proprietatea curentă a tokenului respectiv și la ce s-a folosit.

Caracterul anonim nu este compatibil cu legile actuale și cu tendințele de reglementare globale care solicită mai multă transparență pentru a preveni spălarea de bani, evitarea taxelor și alte activități infracționale. Dacă guvernele nu pot vedea o tranzacție, nu pot identifica taxele evitate.
Caracterul anonim pune, de asemenea, marile instituții financiare într-o situație dificilă. Noile legi ce înăspresc regulile de răspundere pentru marile companii, cum ar fi băncile și firmele de contabilitate, ar putea avea impact asupra disponibilității instituțiilor financiare de a accepta sau transfera criptomonedele. Directivele UE și UK de prevenire a spălării banilor și Legea privind Finanțările Infracționale obligă instituțiile financiare să se asigure că nu efectuează nicio tranzacție care are legătură cu activități infracționale. Chiar și “neconfirmarea” că s-au plătit taxele pe criptomonedele transferate la o bancă ar putea fi considerată drept o facilitare a activității infracționale. 

Cea de a 5-a Directivă privind combaterea spălării banilor publicată în iulie 2018  este un prim pas în vederea reglementarilor. Directiva definește în premieră moneda virtuală, ca fiind o reprezentare virtuală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este neapărat atașată la o monedă legal stabilită și nu posedă un statut juridic de monedă sau bani. Este acceptată însă de persoane fizice sau juridice, ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic.

În plus, aplicarea Directivei a fost extinsă și asupra furnizorilor de portofele electronice și de servicii de schimb între monede virtuale și „fiat” (tradiționale). Drept urmare, aceștia vor fi obligați să implementeze procese interne de cunoaștere a clientului („Know Your Client”), să monitorizeze permanent relațiile cu clienții și să raporteze entităților guvernamentale orice activitate suspectă.

Apel la o abordare globală consecventă
Lipsa actuală a unui consens internațional cu privire la guvernanța criptomonedelor (sau criptoactivelor) perpetuează diferențele, crește oportunitățile de sustragere de la reglementări și contravine standardelor comune de raportare, Legii de conformitate fiscală privind conturile străine (FATCA) și schimburilor de date interguvernamentale. Este nevoie de o abordare globală consecventă în ceea ce privește reglementarea criptomonedelor, folosind noi metode adaptate acestui nou instrument financiar.

În martie, Directorul General al Fondului Monetar Internațional (FMI) Christine Lagarde a expus o serie de posibilități. În articolul “Adresând partea întunecată a lumii crypto” publicat pe blogul FMI, ea a afirmat că FMI s-a concentrat pe încurajarea țărilor de a dezvolta politici care să asigure integritatea financiară și să protejeze consumatorii de criptoactive la fel cum a procedat pentru sectorul financiar tradițional.

Lagarde a susținut de asemenea că tehnologia din spatele criptoactivelor poate fi utilizată pentru “a stinge focul cu foc”, de exemplu folosind TRD-ul pentru a accelera schimbul de date între participanții de pe piață și organele de reglementare. Aceasta poate fi utilizată pentru a crea registre cu informații standard și verificate, privind consumatorii, și a ajuta la combaterea evaziunii fiscale transfrontaliere. Un alt mod posibil – deși mai radical – de a scoate criptomonedele la lumină ar fi ca țările să creeze o monedă digitală a băncii centrale (MDBC), așa cum propune Thomas Huertas, Partner Servicii Financiare în cadrul EY UK.

Aceasta este, în esență, moneda de astăzi în formă digitală. În ceea ce privește avantajele, o MDBC ar fi mult superioară monedelor digitale alternative (MDA), cum ar fi Bitcoin. MDA-urile nu funcționează bine în calitate de depozit de valori: prețurile sunt prea volatile, protecția împotriva accesului ilegal este prea slabă, iar suportul este inexistent. Prin comparație, moneda băncii centrale este depozitul esențial de valori. TRD-ul este avantajul competitiv cheie actual pe care MDA-urile le au și este ceva ce băncile centrale pot și vor achiziționa. Cercetările întreprinse de EY și Universitatea Cambridge arată că 63% din băncile centrale și 69% din alte instituții din sectorul public (AISP) experimentează protocoalele TRD.

Efortul de colaborare poate debloca potențialul criptomonedelor
Criptomonedele (și TRD-ul care stă la baza acestora) au un potențial enorm de a schimba serviciile financiare prin creșterea vitezei și reducerea costurilor afacerilor. Aducerea criptomonedelor la lumină va necesita însă un efort de colaborare din partea organismelor internaționale, guvernelor individuale și industriei de servicii financiare în vederea implementării unor protocoale de verificare coerente și consecvente.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 223 / 11851
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Senior Litigation Lawyer
  Cum comentează avocații Mușat & Asociații, firmă cu una dintre cele mai puternice practici în domeniul insolvenței, modificarea legislației. Recomandările echipei care gestionează proceduri complexe de insolvență și de reorganizare
  Dentons, Stratulat–Albulescu și White & Case au asistat consorțiul Credit Suisse – VTB în finanțarea de 164 mil. € acordată Chimcomplex pentru achiziția activelor Oltchim. Ștefan Vuza a lucrat cu Bulboacă și Reff | Ce avocați au fost implicați și cine a coordonat echipele
  Studiu realizat de CMS - Țările din Europa Centrală și de Est sunt mai amenințate de atacurile cibernetice. Gabriel Sidere, Managing Partner: Obligația de raportare a eventualelor atacuri și evaluarea impactului necesită asistență specializată din partea unor echipe de avocați cu experiență
  Reff & Asociații își propune o creștere de 10% a practicii de energie și resurse naturale în 2019. Care sunt problemele sensibile cu care se confruntă jucătorii din industrie și proiectele care i-au ținut ocupați pe avocați, anul acesta
  PeliFilip a asistat Grupul Enayati la negocierea și semnarea contractului de proiectare și construire pentru Revera Medical City, cel mai mare centru medical privat din Romania
  bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Raiffeisen Informatik în vânzarea COMPAREX Group către SoftwareONE. Anca Albulescu a condus echipa din București
  Avansul economiei fundamentat pe consum, indisciplina financiară şi creşterea costului cu forţa de muncă ar putea mări numărul firmelor care apelează la umbrela insolvenței. Avocații TZA estimează că tendința de creștere a numărului procedurilor deschise, manifestată în ultimii 2 ani, se va menține și în 2019
  Alexandru Aparaschivei se alătură NNDKP Consultanță Fiscală în calitate de coordonator al echipei de TVA
  RTPR Allen & Overy câștigă un important litigiu de dreptul muncii pentru Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Nord
  LegiTeam: Bondoc & Asociații is looking for PART TIME RECEPTIONIST
  Cele mai interesante dosare de insolvență în care s-au implicat avocații Dentons, în 2018, au fost din banking și retail. Tiberiu Csaki, Partner: Ne concentrăm pe insolvențele transfrontaliere, unde avem un foarte bun potențial, dată fiind expertiza noastră în multiplele jurisdictii
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...