ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AmCham România: Corupţia distorsionează mediul concurenţial echitabil pentru afacerile corecte

10 Decembrie 2015   |   Ioana Duta

"Factorii decizionali trebuie să identifice noi direcţii de dezvoltare şi să se implice în implementarea unui proces de reformă consistent şi sistemic, care să deschidă noi oportunităţi pentru modernizarea economică".

 
 
Corupţia distorsionează mediul concurenţial echitabil pentru afacerile corecte şi aceste comportamente anticoncurenţiale exagerează în mod artificial costurile legate de desfăşurarea afacerilor în România, blocând proiecte de investiţii importante, se arată într-un mesaj al Camerei de Comerţ Americane - AmCham România transmis cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie.

"Corupţia distorsionează mediul concurenţial echitabil pentru afacerile corecte şi aceste comportamente anticoncurenţiale exagerează în mod artificial costurile legate de desfăşurarea afacerilor în România, diminuând eficienţa şi blocând totodată proiecte de investiţii importante, irosindu-se în acest fel banii contribuabililor. În absenţa unor priorităţi strategice şi a unui model de ţară sustenabil şi solid, economia locală riscă să fie în continuare zdruncinată de cazuri de corupţie, spălare de bani, evaziune fiscală, colectare redusă a taxelor, respectiv absorbţia ineficientă a fondurilor europene. Toate aceste lucruri se traduc în diminuarea interesului investitorilor pentru România, un mediu impredictibil punând sub presiune dezvoltarea afacerilor", se arată în comunicatul AmCham.


Reprezentanţii AmCham România consideră că pentru atragerea investitorilor străini pe piaţa locală este obligatorie existenţa un mediu politic, legislativ şi de afaceri stabil, echitabil şi predictibil.

'Aplicarea strictă a regulilor FCPA sau a altor reglementări asemănătoare, împreună cu politici avansate de guvernanţă corporativă şi o implementare riguroasă a unor instrumente de etică şi independenţă, reprezintă o dovadă de diligenţă şi de bună administrare pentru orice companie responsabilă. În aceeaşi măsură, aşteptările legitime ale cetăţenilor şi oamenilor de afaceri sunt legate de existenţa statului de drept şi de responsabilizarea sectorului public şi a politicienilor. AmCham promovează la nivelul societăţii şi în rândul membrilor săi standarde înalte de guvernanţă corporativă şi integritate în afaceri', consideră Daniela Nemoianu, preşedinte AmCham.

Potrivit AmCham România, măsurile anti-corupţie îşi pot atinge scopul final numai însoţite de un set de acţiuni strategice relevante. "Factorii decizionali trebuie să identifice noi direcţii de dezvoltare şi să se implice în implementarea unui proces de reformă consistent şi sistemic, care să deschidă noi oportunităţi pentru modernizarea economică", se precizează în comunicat.

În opinia reprezentanţilor AmCham, România are nevoie de un model de dezvoltare economică multigeneraţional, care să pună accentul pe dezvoltarea integrată, prin competitivitate şi factori diferenţiatori de valoare.

Cu ocazia Zilei Internaţionale Anticorupţie, sărbătorită în fiecare an în data de 9 decembrie, Camera de Comerţ Americană în România atrage atenţia că fenomenul corupţiei rămâne o ameninţare directă asupra securităţii naţionale, precum şi un obstacol sistemic major în calea dezvoltării pe termen lung a României, din cauza acestuia fiind irosite atât oportunităţi ireversibile, cât şi un potenţial imens de ţară, în detrimentul cetăţenilor şi al aliaţilor strategici ai României.

"Suntem martorii unor eforturi remarcabile întreprinse de către autorităţile implicate în lupta anti-corupţie şi suntem impresionaţi de profesionalismul şi tenacitatea acestora. Facem apel pentru intensificarea măsurilor anti-corupţie sistemice, accelerarea investigaţiilor acumulate şi aflate momentan în impas, aplicarea corectă a legilor, absenţa abuzurilor şi a influenţei politicului sau a altor terţe părţi, cu accent pe recuperarea efectivă a prejudiciilor produse prin faptele de corupţie, prevenirea şi remedierea acestora", precizează comunicatul AmCham.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este cea mai reprezentativă asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993 şi care reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde dolari, generând peste 250.000 de locuri de muncă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 7060 / 11889
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...