ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Avocații se simt la birou ca acasă, dar nu și invers – deocamdată

24 Noiembrie 2017   |   BizLawyer & SingleCase

Dacă vă este greu să înțelegeți solicitările absolvenților actuali ai facultăților de drept, așteptați să-i vedeți pe cei din anul 2025 care s-au născut cu telefonul mobil în mână, nu au citit niciodată un ziar tipărit și sunt îngroziți de ideea de a fi offline mai mult de trei stații de metrou.

 
 
BizLawyer va publica periodic, in parteneriat cu SingleCase, articole in folosul caselor de avocatura, bazate pe experienta din CEE a partenerului nostru. Deschidem aceasta serie cu un prim articol focusat pe agile working, așa cum se mai numește lucrul de acasă.

Numărul celor ce pot lucra de acasă crește rapid. Nu însă și în Europa Centrală și de Est, unde home office-ul rămâne deocamdată o excepție.

Home office-ul a fost multă vreme sinonimul vacanțelor plătite, adesea după o lungă petrecere. Era suficient să nu fie programate întâlniri importante, mobilul să fie închis, să răspundeți la câteva emailuri și puteați petrece după-amiaza în pat. Dar vremurile se schimbă, lucratul de acasă devine din ce în ce mai obișnuit, și e normal ca angajații și angajatorii să învețe să coopereze mai eficient.


În mediul avocățesc, lucratul de acasă se întâlnește însă rareori. Poate părea ciudat, fiindcă argumentul principal împotriva lucratului în afara biroului este lipsa controlului, cu toate că în avocatură se utilizează un standard clar definit de măsurare: billables (ore facturabile).

Problema principală la home office este cum pot fi verificați angajații că într-adevăr efectuează munca pentru care sunt plătiți. Diversele unelte software ușurează procesul de verificare, cu toate acestea, multă lume consideră că este mai ușor să controlăm procesul de verificare dacă angajatul se află fizic la birou. La ora actuală ne aflăm în situația paradoxală în care niciun număr de ore facturate nu permite angajatului să plece mai devreme de la birou. Este o problemă mai ales pentru proaspeții absolvenți care solicită condiții mai bune de lucru și un stil de viață mai echilibrat, așa-numitul work-life balance.

În această privință este interesant să urmărim și trendurile din străinătate, unde observăm primii pași către o mai mare libertate in ce privește îndeplinirea sarcinilor alocate. Prestigiosul birou de avocatură newyorkez Shearman & Sterling a anunțat anul trecut în aprilie, într-o directivă internă oficială, că oferă posibilitatea lucratului de acasă două zile pe lună. La scurt timp după aceea, cel mai mare birou de avocatură din lume – Dentons, a făcut un anunț similar, ba chiar avocații lor pot lucra de acasă două zile pe săptămână. Directorul pentru Marea Britanie, Orientul Apropiat si Africa, Jeremy Cohen, a declarat: “Tehnologia modernă ne oferă posibilitatea de a lucra mai agil și datorită ei nu mai suntem legați de birou ca în trecut. Dorim să sprijinim angajații în găsirea echilibrului adecvat între accesibilitatea ridicată față de client și celelalte angajamente pe care le au.”

Cu toate că filiala engleză a firmei Dentons a făcut cele mai mari valuri în apele avocățești, oferta lucrului de acasă este un trend în centrului Londrei (City). Așa-zisul lucru agil (agile working) așa cum se numește lucrul de acasă, este oferit în Anglia și de nume mari ca Clifford Chance, Linklaters sau Herbert Smith Freehills.Dezvoltatorul de solutii informatice SingleCase, din Cehia, a intrat pe piata locala cu un soft complet de management al activitatii firmelor de avocatura. Impreuna cu fondul 2050.VENTURES echipa locala SingleCase se ocupa de product-market fit si ajustari adaptate pentru particularitati locale, intalnindu-se si discutand cu avocati cu privire la nevoile lor.

Despre planurile SingleCase pe piata locala puteti afla mai multe din interviul acordat de Pavel Krkoška, CEO, publicatiei noastre.

Citeste si
►   Cehii de la SingleCase aduc în România un soft performant pentru managementul activității în firmele de avocați. Pavel Krkoška, CEO: Utilizăm biroul din București pentru a dezvolta alte filiale în regiune. Avem o strategie clară pentru a deveni lideri de piață în CEELucratul de acasă poate adesea să cadă pradă activităților casnice

Hotărârea de a oferi angajaților posibilitatea lucratului de acasă nu este simplă, ci are șă riscuri importante. Dintre acestea enumerăm:

1) Cerinţe mai mari de disciplină
Acasă este mai greu să ne concentram și să lucrăm efectiv. Abundă atracțiile și întâmplările care ne pot întrerupe sau deranja. Un copil știe să atragă atenția mai uşor decât telefonul unui client, iar scrierea unui recurs pare mai puțin interesantă decât un episod din serialul preferat. Paradoxal, de aceea pentru freelanceri sunt foarte populare centrele de co-working. După cum majoritatea acestora au constatat, la serviciu se lucrează într-adevăr mai bine.

2) Comunicare mai dificilă
Nicio realizare tehnică de până acum nu se poate compara cu comunicarea personală. Exprimarea în scris poate duce la pierderi de context, iar sarcinile de lucru trebuie stabilite mai clar si mai cuprinzător. Detaliile și răspunsurile, fie și la întrebări simple, durează mai mult timp.

3) Accesibilitatea mai dificilă
Este probabil cea mai mare amenințare în mediul avocățesc. Situațiile de criză se rezolva mult mai greu când colegul nu se află alături. Și chiar dacă răspunde la telefon, nu este de față. Este vorba de sentimentul de echipă. De faptul că vă simțiți mai bine când rezolvați o situație dificilă împreună cu echipa, așezați cu toții la aceeași masă.

4) Cerinţe mai mari la asigurarea condițiilor tehnice
Pentru ca lucratul de acasă să funcționeze, avocatul trebuie să aibă la dispoziție toate condițiile necesare. Acestea includ și accesul la dosarul electronic. Și chiar dacă digitalizarea a avansat, sunt încă situații când avocatul preferă să utilizeze documente fizice.
Avantajele implementării lucratului de acasă

Poate va gândiți atunci, de ce se dorește un experiment home office? Beneficiile lucratului de acasă și deci motivația stabilirii unui asemenea sistem sunt numeroase:

1) Avocați mai mulțumiți
Posibilitatea lucratului de acasă are ca rezultat avocați mai mulțumiți, cu evitarea sindromului de epuizare (burnout) atât de cunoscut printre avocați. Mulțumirea se datorează atât încrederii sporite și țelurilor mai clar specificate, cât și faptului că avocații pot petrece mai mult timp cu cei dragi. În același timp aceștia îşi pot petrece vacanțele așa cum trebuie ele petrecute – relaxându-se. Nu rezolvând probleme administrative sau îngrijind un copil bolnav. Ca atare, avocații pot lucra mai mult și mai bine.

2) Recrutare și employer branding
Pentru proaspeții absolvenți, posibilitatea lucratului de acasă este un beneficiu clar, care împreună cu brandul biroului de avocatură și cu specializarea acestuia poate determina selecția angajatorului. Acest fapt este confirmat și de rezultatele studiilor efectuate de LegalJobs, citate în cadrul interviului cu Martin Nedvěd. Per ansamblu, lucratul de acasă este în acest moment atât de puțin oferit de birourile de avocatură, încât poate afecta brandul întregului birou.

3) O eficiență sporită
Chiar dacă nu pare, mai ales în lumina riscurilor expuse mai sus, stabilirea unui sistem de reguli privind lucratul de acasă sporește eficiența muncii. Tocmai pentru că implementarea cu succes a unui sistem home office necesită detalierea clară a sarcinilor și a îndeplinirii lor, și astfel utilizarea inteligentă a software-ului, înseamnă că home office crește eficiența angajaților. Când îndeplinirea unei sarcini înseamnă că după aceea urmează timp liber, angajatul are o motivație sporită să o realizeze cât mai repede. Din contră, dacă trebuie sa mai stea la birou încă trei ore si mai are o sarcină de numai o ora, sigur o va realiza în trei ore.

Ultimul argument este inevitabilitatea. Transformarea comunicării personale în comunicare electronică si a întâlnirilor în videoconferințe nu se va opri. Necesitatea de a avea avocații fizic în birou se reduce, în timp ce necesitatea de a comunica eficient online crește. Instrumentele electronice devin parte a muncii de zi cu zi, la fel de indispensabile ca telefoanele mobile. Generației avocaților care au crescut cu jocuri electronice îi urmează generația avocaților care au crescut cu jocuri online. Dacă doriți să practicați avocatura și peste 10 ani, inevitabil trebuie să urmați acest proces. Dacă vă este greu să înțelegeți solicitările și obiceiurile absolvenților actuali ai facultăților de drept, așteptați să-i vedeți pe cei din anul 2025 care s-au născut cu telefonul mobil în mână, nu au citit niciodată un ziar tipărit și sunt îngroziți de ideea de a fi offline mai mult de trei stații de metrou.„Peste 30 de ani când tehnologia va fi și mai avansată, oamenii se vor uita în urmă și pur și simplu nu vor înțelege de ce au existat cândva birouri.“

Richard Branson, fondator Virgin Group


În următoarele articole ne vom ocupa de sfaturi si modalități prin care puteți implementa sistemul home office în birou. Dacă nu doriți să vă scape, citiți BizLawyer în fiecare zi.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1969 / 11888
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...