ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cât de adaptabil este sectorul imobiliar din România?

18 Martie 2021   |   Schoenherr

Ce e clar este că piața imobiliară din România transmite mesaje pozitive că este suficient de matură și a fost supusă la suficiente teste pentru a merita eticheta de „adaptabilă la schimbare″.

Sebastian Gutiu - managing partner Schoenherr si Asocia?ii SCA si coordonatorul practicii de real estate a Schoenherr în regiunea Europei Centrale si de Est/ Europei de Sud-Est

 
 
Legislația care reglementează sectorul imobiliar și al construcțiilor a fost modificată de nu mai puțin de 320 de ori de la intrarea în vigoare a diverselor acte normative, fără a pune la socoteală modificările structurale introduse de noul Cod civil în urmă cu un deceniu, care au avut de asemenea o influență majoră asupra acestui domeniu.

În acest context, flexibilitatea a fost întotdeauna un factor vital pentru toți jucătorii din această piață. Criza economică din 2008 a crescut nevoia de adaptabilitate, generând o atitudine mai precaută din partea investitorilor. Apoi, anul 2020 a venit cu noi provocări, care au pus la încercare această capacitate de adaptare.

La o primă vedere, pe măsură ce efectele economice ale pandemiei COVID-19 au început să se manifeste, a devenit vizibilă o demarcație între „câștigătorii″ (spațiile logistice) și „învinșii″ (spațiile de birouri) pe care criza sanitară i-a generat în sectorul imobiliar, în timp ce în retail soarta magazinelor de sine stătătoare a părut incomparabil mai bună decât a spațiilor situate în centre comerciale.


Într-adevăr, sectorul logistic pare a fi cel mai puțin afectat din piața imobiliară, inclusiv pe fondul scurtării lanțurilor de livrare la nivel mondial, generată de pandemie. Stocul de spații industriale și logistice moderne din România, unul dintre cele mai dinamice din Europa, s-a triplat între 2015 și 2020 și, în ciuda provocărilor anului trecut, ratele de ocupare și nivelul chiriilor au rămas la un nivel similar cu perioada pre-pandemică.
La polul opus, lovitura suferită de sectorul spațiilor de birouri a fost evidentă și a continuat să fie resimțită și după încetarea stării de urgență, lucrul de acasă devenind o soluție larg răspândită. Astfel, avocații s-au confruntat cu valuri de solicitări din partea proprietarilor și chiriașilor cu privire la analiza impactului imediat și pe termen lung asupra contractelor de închiriere, iar cuvintele de ordine au fost forța majoră și impreviziunea.

Rămâne de văzut cum vor influența noile realități investițiile și închirierile pe termen mediu și lung, indiferent de sectorul imobiliar. Acest lucru este valabil și în privința conceptelor juridice pe care va trebui să le folosim în mod creativ în viitor pentru a-i proteja de neprevăzut pe clienții implicați în tranzacții imobiliare.

Ce e clar este că piața imobiliară din România transmite mesaje pozitive că este suficient de matură și a fost supusă la suficiente teste pentru a merita eticheta de „adaptabilă la schimbare″.

Notă: Materialul de mai sus este un extras din dialogul dintre Sebastian Guțiu (managing partner Schoenherr și Asociații SCA și coordonatorul practicii de real estate a Schoenherr în regiunea Europei Centrale și de Est/ Europei de Sud-Est) și Horațiu Florescu (CEO Knight Frank România și Ungaria), publicat în ediția 2021 a anuarului roadmap, editat de Schoenherr la nivel regional. Varianta integrală a materialului este disponibilă, în limba engleză, pe website-ul Schoenherr (www.schoenherr.eu), de unde poate fi comandată, gratuit, și în versiunea tipărită.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6533 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...