ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cele 7 tronsoane de termoficare ar putea fi reabilitate până la finele anului 2023; firmele se confruntă cu creşterea preţurilor

23 Iunie 2022   |   Agerpres

Declaraţiile au fost făcute joi, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul din şos. Olteniţei nr. 50 - 52, unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare.

 
 
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare pe cele şapte tronsoane, totalizând 63 de kilometri, ar putea fi realizate până la finele anului 2023.
 
Edilul general spune că în acest an au fost reabilitaţi 12-15 kilometri şi că până la finalul anului ar putea fi înlocuiţi în total 30-35 de kilometri. Pe de altă parte, el atrage atenţia asupra faptului că firmele se confruntă cu creşterea preţurilor şi întârzieri în livrarea materialelor.
 
Declaraţiile au fost făcute joi, cu ocazia unei vizite de lucru pe şantierul din şos. Olteniţei nr. 50 - 52, unde se efectuează lucrări de modernizare a sistemului de termoficare.
 
"Pentru tronsonul Berceni-Olteniţei, termenul de realizare este în mai, anul viitor. Ferentari - acolo este o problemă generată de un contract care a fost semnat, de explozia preţurilor şi de o dificultate tehnică de a modifica valorile contractului, venită din legea achiziţiilor publice. Ferentari ar fi trebuit terminat anul acesta, provizoratele sunt făcute, conducta există, numai că nu se poate ca ei să lucreze în pierdere. Pe tronsonul de la Pantelimon - probabil vor începe în trei săptămâni şi au termen de 12 luni. Tronsonul Mihalache - Romană, 11 kilometri, un tronson dificil, pentru că e o zonă foarte aglomerată - sfârşitul anului viitor. Tronsonul din Colentina - sfârşitul anului viitor. Dar în paralel le începem şi pe cele din fonduri europene", a precizat Nicuşor Dan.
 
Edilul a explicat şi dificultăţile cu care se confruntă firmele, ca urmare a faptului că livrările de materiale întârzie, din cauza războiului din Ucraina. El a reamintit că indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reabilitare a reţelei de termoficare au fost actualizaţi în urmă cu două luni, din cauza creşterilor de preţuri.
 
"La lucrarea pe care o avem în Pantelimon, am terminat licitaţia încă de anul trecut. Este o firmă privată care a câştigat acel tronson de 12 kilometri. Ei puteau să înceapă încă din martie, când s-a terminat sezonul rece, numai că a izbucnit războiul din Ucraina. Înainte de războiul din Ucraina, din momentul în care o firmă făcea o comandă, îi venea conducta în trei săptămâni. Ei, nici în momentul de faţă nu au reuşit să îşi aducă conducta din China, de unde o au contractată", a arătat el.
 
În ce priveşte contractul pentru reabilitarea a 210 kilometri de conductă de termoficare, lucrări finanţate din fonduri europene, Nicuşor Dan a declarat că s-a desfăşurat deja procedura de achiziţie şi că au fost depuse ofertele pentru fiecare dintre cele cinci tronsoane.
 
"Acum suntem în faza de evaluare a ofertelor. Probabil că într-o lună şi jumătate, din momentul acesta, o să avem declaraţi câştigătorii. (...) Acel contract este proiectare plus execuţie. Deci, după ce vor fi declaraţi câştigătorii, până în primăvara următoare vor începe să îşi facă proiectele tehnice pentru execuţie", a spus el.
 
Lucrările din şos. Olteniţei, şantier vizitat joi de către edilul general, se vor realiza pe o lungime totală de 8 kilometri. Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna mai, iar termenul de execuţie este de 12 luni. Contractul are o valoare de 33 de milioane de lei. Banii provin din bugetul local, însă Primăria Capitalei face demersuri pentru a obţine finanţare şi de la Ministerul Dezvoltării.
 
Directorul firmei Construcţii Erbaşu SA, Ion Erbaşu, a declarat la rândul său că se confruntă cu creşterea preţurilor şi lipsa materialelor. El a precizat că în cazul metalului au existat creşteri de preţuri de până la 200%, iar în cazul altor materiale - de 50-70%. Potrivit acestuia, în timpul lucrărilor din şos. Olteniţei se asigură furnizarea apei calde pentru locatarii din zonă.
 
"Chiar dacă au crescut preţurile, nici nu se găsesc (materiale, n.r.). Vin cu întârziere, din cauza lipsei materiei prime din Ucraina, a ţevii pentru conducta de oţel. Am dat comanda de anul trecut, din noiembrie 2021 şi au început livrările în anul acesta, în luna mai. Având în vedere că conducta se aprovizionează, noi am intrat în grafic şi sperăm ca până în mai 2023 să finalizăm, în funcţie de problemele care apar cu livrările de materiale. În perioada asta se ştie că sunt creşteri la carburanţi, la gaze, energie şi materialele de construcţii. Sperăm să se rezolve această problemă la nivel de Guvern şi Uniunea Europeană, aceste creşteri să se plafoneze şi să nu mai fie altele", a spus el. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2977 / 8648
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...