ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu: Nu susţin ideea de a consolida monopolul unor oameni care nu par să-şi facă treaba

26 Februarie 2020   |   AGERPRES

Şeful autorităţii de concurenţă a susţinut, totodată, că, în cursul anului trecut, autorităţile locale au înaintat ideea ca salubriştii să se ocupe şi de colectarea deşeurilor menajere, pe lângă cele reciclabile.

 
 
Nu susţin ideea de a consolida monopolul unor oameni care nu par să-şi facă treaba şi eliminându-i pe unii care ar putea să facă mai mult pe reciclare, pentru că vedem în realitate că acest sistem nu merge atât de bine, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

"Consiliul se implică în foarte multe domenii, dar nu e agenţia care trebuie să conducă ceva anume. Unde putem noi să ajutăm şi, cel mai important, să nu încurcăm este pe partea sprijinirii mecanismelor de piaţă. Nu ne pricepem atât de bine ca alţii, dar avem acest avantaj că suntem mai puţin legaţi de sectoare anume. Noi suntem mai capabili să aplicăm reguli care nu sunt legate de anumite interese. Ne bazăm, însă, pe informaţii din partea sectorului. E bine să veniţi spre noi să ne daţi informaţii. Vorbim de mulţi ani în România de piaţa pe zona de deşeuri. Pe zona de deşeuri menajere sau legătura aceasta dintre deşeuri menajere şi reciclare este mai nou abordată. Avem foarte multe plângeri pe zona asta, iar decizia pe care am luat-o anul trecut este una solomonică. România are tendinţa de a gândi la extreme: ori mergem 100% într-o poziţie, ori zero. Nu reuşim să găsim un echilibru (..) Dacă am fi văzut că sistemul merge foarte bine şi că salubriştii îşi fac treaba pe colectare selectivă, am fi spus că avem un model care funcţionează şi de ce să-l schimbăm? Realitatea ne arată că nu merge atât de bine acest sistem. Eu nu susţin ideea de a consolida monopolul unor oameni care nu par să-şi facă treaba şi să-i elimin pe unii care ar putea să facă mai mult în reciclare", a afirmat Chiriţoiu.


Şeful autorităţii de concurenţă a susţinut, totodată, că, în cursul anului trecut, autorităţile locale au înaintat ideea ca salubriştii să se ocupe şi de colectarea deşeurilor menajere, pe lângă cele reciclabile.

"Avem varianta că vrem ca salubriştii să se ocupe şi de colectarea deşeurilor reciclabile, nu doar de deşeurile menajere. Noi am acceptat ideea că pe partea de colectare a deşeurilor vorbim de un monopol natural (...) Anul trecut, discuţia a fost că ni se pare nouă, minister, şi nouă, autorităţi locale, ca acest monopol ar trebui să cuprindă şi deşeurile reciclabile. Ideea de a spune că ce se întâmplă în România este foarte bine aşa, nu e realistă", a precizat oficialul.

Recent, Consiliul Concurenţei a anunţat că, în viziunea instituţiei, activitatea de colectare a deşeurilor de ambalaje de la populaţie poate fi derulată de mai mulţi operatori economici autorizaţi, nu doar de operatorii de salubritate, pentru a îmbunătăţi concurenţa pe această piaţă.

Ca urmare, autoritatea de concurenţă recomandă Ministerului Mediului completarea atât a procedurii, cât şi criteriilor de înregistrare a operatorilor economici colectori autorizaţi, care preiau, prin achiziţie, deşeuri de ambalaje de la populaţie de la locul de generare a acestora. Completarea vizează introducerea unor aspecte obiective, transparente şi nediscriminatorii, pe baza cărora autorităţile administraţiei publice locale să decidă înregistrarea acestora.

Consiliul Concurenţei consideră că, în vederea înregistrării pentru preluarea prin achiziţie de deşeuri de ambalaje de la populaţie, orice operator economic, inclusiv cel de salubrizare, trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, cum ar fi: să fie autorizat de către Ministerul Mediului şi să demonstreze că are capacitate tehnico-economică de a furniza serviciul sau, cel puţin, are posibilitatea de a obţine capacitatea în maxim 3 luni de la înregistrarea operatorului economic în cauză.

În acelaşi timp, condiţiile tehnico-economice avute în vedere de către Unităţile Administrativ Teritoriale (UAT) trebuie să fie minimale, dar obiective şi necesare pentru prestarea acestei activităţi. Ca urmare, UAT nu pot impune condiţii tehnico-economice disproporţionate, care pot constitui bariere la intrarea pe piaţă, cum ar fi impunerea unor dotări care presupun investiţii majore ce ar trebui efectuate de operatorii economici colectori şi care fac neprofitabilă această activitate economică.

De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă implementarea unui sistem de evidenţă şi de raportare a cantităţilor de deşeuri de ambalaje achiziţionate de la populaţie, care să permită identificarea persoanelor fizice beneficiare (cu protejarea datelor lor cu caracter personal) şi a cantităţilor vândute de acestea, separat, pentru fiecare UAT în care operatorul economic colector autorizat este înregistrat, fără să fie incluse date şi informaţii privind nivelul şi structura preţului de achiziţie a deşeurilor de ambalaje de la populaţie.

Autoritatea de concurenţă a făcut aceste recomandări în urma derulării unei investigaţii pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje din municipiul Ploieşti, unde a constatat că autorităţile administraţiei publice locale au restricţionat concurenţa, prin excluderea unor operatori economici autorizaţi de pe piaţa serviciilor de colectare şi de transport a deşeurilor de ambalaje.

Miercuri, a avut loc la Bucureşti evenimentul de specialitate intitulat "Circular 7", organizat în cadrul Conferinţelor Green Report.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8285 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...