ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către MSCI

21 Septembrie 2020   |   Agerpres

Potrivit lui Cîţu, promovarea la statutul de piaţă emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieţei de capital, al operatorului bursei, al emitenţilor şi investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat şi mai puţin al autorităţilor, care au neglijat în ultimul timp piaţa de capital din România, au stopat orice iniţiative de listare şi au avut multe acţiuni criticate de investitori.

 
 
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că va sprijini demersul prin care România să fie inclusă, cât mai rapid, în indicii de pieţe emergente şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI -USA).
 
"Promovarea României în indicii FTSE Russell Emerging Markets reprezintă o veste cum nu se poate mai potrivită pentru aceste momente, când vedem schimbări strategice în toată lumea. Este un moment istoric pentru bursa de valori, care echivalează cu intrarea României în Uniunea Europeană. Sper că vom fi incluşi în indicii de pieţe emergente cât mai rapid şi de către cealaltă agenţie relevantă la nivel mondial (MSCI -USA) şi voi sprijini acest demers", a declarat ministrul Finanţelor Publice, conform unui comunicat al ministerului remis luni AGERPRES.
 
Potrivit lui Cîţu, promovarea la statutul de piaţă emergentă a reprezentat, în primul rând, un efort al pieţei de capital, al operatorului bursei, al emitenţilor şi investitorilor la Bursă, în mare parte al mediului privat şi mai puţin al autorităţilor, care au neglijat în ultimul timp piaţa de capital din România, au stopat orice iniţiative de listare şi au avut multe acţiuni criticate de investitori.
 
În opinia şefului de la Finanţe, acest pas uriaş pentru piaţa de capital reprezintă şi o dovadă că antreprenoriatul românesc se schimbă treptat, se profesionalizează, vin noi generaţii de oameni de afaceri şi de manageri, mai sofisticaţi, orientaţi către piaţă şi către reguli transparente.
 
"Din estimări şi pe baza experienţei ţărilor care au parcurs deja trecerea la statutul de piaţă emergent, în următorii ani vor fi deblocate pentru investiţii pe piaţa locală de capital fonduri de sute de milioane, poate miliarde de euro, care nu puteau fi direcţionate până acum în România din cauza profilurilor de risc ale unor mari fonduri, ce excludeau pieţele de frontieră. Depinde numai de noi ca aceste fonduri să vadă oportunitate în România şi să antreneze noi investiţii", a adăugat ministrul Finanţelor.
 
MFP precizează că a făcut deja în acest an paşi în direcţia susţinerii pieţei de capital, iar de anul viitor Guvernul va relua listarea la bursă a companiilor de stat.
 
Potrivit comunicatului, Ministerul Finanţelor Publice colaborează cu ASF la definirea Strategiei pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital în contextul în care un rol mai mare al finanţării afacerilor prin pieţele bursiere este deja gândit la nivelul întregii Uniuni Europene, unde se are în vedere o schimbare de strategie şi o remodelare a sistemului continental. Totodată, MFP a readus la Bursa de Valori Bucureşti titlurile de stat Fidelis, cu o premieră absolută, emisiunea în euro, iar aceste emisiuni vor reprezenta o constantă în politica de finanţare a deficitului.
 
"Cel mai important pentru piaţa de capital cred că este programul pe care l-am aprobat în urmă cu două săptămâni în Guvern şi care sper să remodeleze faţa economiei româneşti. Este un program pe 5 ani care va presupune bonificaţii de până la 15% pe an din impozitul pe profit pentru companiile care-şi cresc capitalurile proprii. O companie care decide să se capitalizeze va putea obţine în acest interval scutirea impozitului aproape pe un an întreg dacă va beneficia de bonificaţii în toţi aceşti ani", a mai spus ministrul Finanţelor Publice.
 
Ministerul Finanţelor Publice susţine o economie bazată pe o piaţă de capital puternică, lichidă şi diversificată, în care bursele sunt un pilon stabil al creşterii economice.
 
Totodată, MFP subliniază importanţa colaborării strânse dintre mediul economic şi cel politic pentru o sinergie între dezvoltarea economiei şi a pieţei de capital.
 
Piaţa de capital din România a fost inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Pieţele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7536 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...