ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Judiciar din Polonia - suspendat din calitatea de membru al Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare

18 Septembrie 2018   |   Ioana Duta

Consiliului Judiciar din Polonia i se iau drepturile de vot şi acesta este exclus din participarea în activităţile reţelei.

 
 
 Adunarea generală a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) a decis luni să suspende calitatea de membru a Consiliului Naţional Judiciar Polonez, a declarat Luca Forteleoni, membru al consiliului executiv al reţelei şi al consiliului judiciar din Italia. 
 

El a precizat într-o declaraţie de presă făcută luni, la Bucureşti, cu prilejul reuniunii de deschidere a proiectelor RECJ pentru perioada 2018 - 2019, că au fost 100 de voturi în favoarea suspendării şi şase împotrivă, înregistrându-se opt abţineri. 
 
Forteleoni a citit declaraţia de presă a reţelei potrivit căreia o condiţie pentru a fi membri în RECJ este ca instituţiile să fie independente de executiv şi legislativ şi să asigure responsabilitatea finală pentru sprijinirea sistemului judiciar în înfăptuirea independentă a justiţiei. 
 
El a spus că reţeaua a devenit îngrijorată că, drept rezultat al recentelor reforme în Polonia, Consiliul Judiciar din acest stat nu mai îndeplinea această cerinţă. 
 
Drept urmare, o vizită în Polonia a avut loc în iunie 2018 ca să se cerceteze acest aspect. Totuşi, îngrijorările au rămas şi în consecinţă s-a propus suspendarea calităţii de membru a Consiliului Judiciar Polonez, care şi-a exprimat poziţia luni, la Bucureşti, în cadrul reuniunii de deschidere a proiectelor RECJ pentru perioada 2018 - 2019, se arată în declaraţia de presă a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare. 
 
Potrivit declaraţiei, Consiliului Judiciar din Polonia i se iau drepturile de vot şi acesta este exclus din participarea în activităţile reţelei. 
 
Totuşi, RECJ rămâne angajată să menţină legătura cu Consiliul Judiciar Polonez, va continua să monitorizeze situaţia şi aşteaptă cu nerăbdare momentul când acesta îndeplineşte cerinţele reţelei şi ca urmare poate fi primit înapoi ca membru activ al ei, relevă sursa citată. 
 
Conform acesteia, între timp, RECJ este pregătită să ofere Consiliului Judiciar din Polonia asistenţă şi îndrumare în a stabili conformitatea cu standardele europene pentru consiliile judiciare. 
 
În numele RECJ, Forteleoni a subliniat regretul că decizia de suspendare a calităţii de membru a Consiliului Judiciar Polonez a trebuit să fie luată. 
 
Potrivit declaraţiei de presă, Consiliul Judiciar Polonez este unul dintre părinţii fondatori ai reţelei iar reprezentanţii săi în RECJ au fost foarte respectaţi şi au contribuit foarte mult la munca reţelei. 
 
"Circumstanţele extreme ale acestui caz particular au dus la decizia care tocmai a fost luată. Aceste circumstanţe au fost stabilite în documentul Consiliului Executiv care a fost publicat pe 16 august 2018", precizează sursa citată. 
 
Conform acesteia, RECJ urmăreşte îmbunătăţirea cooperării dintre consiliile judiciare şi membri ai sistemului judiciar din state membre EU iar acest obiectiv aduce cu sine o responsabilitate comună de a susţine fundamentul ordinii legale comune europene, în special domnia legii şi independenţa sistemului judiciar în cadrul acelei ordini. 
 
În declaraţia RECJ se mai arată că statele membre sunt libere să-şi organizeze sistemele judiciare într-o manieră pe care o consideră potrivită, dar sunt câteva standarde minime care trebuie îndeplinite. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 39 / 11858
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
  Avocații NNDKP prevăd un nivel ridicat al tranzacțiilor de M&A în domeniul Healthcare & Pharma și în 2019. Ana-Maria Baciu, Partener: Schimbările inevitabile în domeniu și dinamica problemelor cu care se confruntă industria în prezent vor aduce încă un an de creștere pentru această practică
  Dentons – prima firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității în România
  Promovare internă în practica de Protecție a datelor cu caracter personal, la Voicu & Filipescu. Andreea Botez devine Avocat senior
  Cum văd avocații de business din provincie noul an. Mihai Bejenaru-Dragoș (Bejenaru&Partners, Cluj): Domeniul imobiliar va înregistra o scădere a numărului de tranzacții. Provocarea anului 2019, dată de cazurile de fiscalitate
  Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
  „The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
  Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
  Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
  ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
  Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
  Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...