ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Consiliul Judiciar din Polonia - suspendat din calitatea de membru al Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare

18 Septembrie 2018   |   Ioana Duta

Consiliului Judiciar din Polonia i se iau drepturile de vot şi acesta este exclus din participarea în activităţile reţelei.

 
 
 Adunarea generală a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare (RECJ) a decis luni să suspende calitatea de membru a Consiliului Naţional Judiciar Polonez, a declarat Luca Forteleoni, membru al consiliului executiv al reţelei şi al consiliului judiciar din Italia. 
 

El a precizat într-o declaraţie de presă făcută luni, la Bucureşti, cu prilejul reuniunii de deschidere a proiectelor RECJ pentru perioada 2018 - 2019, că au fost 100 de voturi în favoarea suspendării şi şase împotrivă, înregistrându-se opt abţineri. 
 
Forteleoni a citit declaraţia de presă a reţelei potrivit căreia o condiţie pentru a fi membri în RECJ este ca instituţiile să fie independente de executiv şi legislativ şi să asigure responsabilitatea finală pentru sprijinirea sistemului judiciar în înfăptuirea independentă a justiţiei. 
 
El a spus că reţeaua a devenit îngrijorată că, drept rezultat al recentelor reforme în Polonia, Consiliul Judiciar din acest stat nu mai îndeplinea această cerinţă. 
 
Drept urmare, o vizită în Polonia a avut loc în iunie 2018 ca să se cerceteze acest aspect. Totuşi, îngrijorările au rămas şi în consecinţă s-a propus suspendarea calităţii de membru a Consiliului Judiciar Polonez, care şi-a exprimat poziţia luni, la Bucureşti, în cadrul reuniunii de deschidere a proiectelor RECJ pentru perioada 2018 - 2019, se arată în declaraţia de presă a Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare. 
 
Potrivit declaraţiei, Consiliului Judiciar din Polonia i se iau drepturile de vot şi acesta este exclus din participarea în activităţile reţelei. 
 
Totuşi, RECJ rămâne angajată să menţină legătura cu Consiliul Judiciar Polonez, va continua să monitorizeze situaţia şi aşteaptă cu nerăbdare momentul când acesta îndeplineşte cerinţele reţelei şi ca urmare poate fi primit înapoi ca membru activ al ei, relevă sursa citată. 
 
Conform acesteia, între timp, RECJ este pregătită să ofere Consiliului Judiciar din Polonia asistenţă şi îndrumare în a stabili conformitatea cu standardele europene pentru consiliile judiciare. 
 
În numele RECJ, Forteleoni a subliniat regretul că decizia de suspendare a calităţii de membru a Consiliului Judiciar Polonez a trebuit să fie luată. 
 
Potrivit declaraţiei de presă, Consiliul Judiciar Polonez este unul dintre părinţii fondatori ai reţelei iar reprezentanţii săi în RECJ au fost foarte respectaţi şi au contribuit foarte mult la munca reţelei. 
 
"Circumstanţele extreme ale acestui caz particular au dus la decizia care tocmai a fost luată. Aceste circumstanţe au fost stabilite în documentul Consiliului Executiv care a fost publicat pe 16 august 2018", precizează sursa citată. 
 
Conform acesteia, RECJ urmăreşte îmbunătăţirea cooperării dintre consiliile judiciare şi membri ai sistemului judiciar din state membre EU iar acest obiectiv aduce cu sine o responsabilitate comună de a susţine fundamentul ordinii legale comune europene, în special domnia legii şi independenţa sistemului judiciar în cadrul acelei ordini. 
 
În declaraţia RECJ se mai arată că statele membre sunt libere să-şi organizeze sistemele judiciare într-o manieră pe care o consideră potrivită, dar sunt câteva standarde minime care trebuie îndeplinite. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 70 / 11889
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
  Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
  Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
  RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
  Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
  (P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
  LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
  LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
  LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
  Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
  Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...