ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Costel Alexe, ministrul Mediului: Nu ne vom atinge ţinta de 50% pe reciclare până la finele anului 2020 şi vom intra în infringement

26 Februarie 2020   |   AGERPRES

Ministrul de resort a arătat că România trebuie să ţină cont de faptul că, în următorul exerciţiu financiar, Comisia Europeană nu va mai acorda finanţări pentru modernizarea SMID-urilor (Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor, n.r.), nu recomandă construcţia altor gropi de gunoi şi nici construcţia de incineratoare.

 
 
România nu va atinge ţinta de 50% ca rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri municipale la final de 2020, vom intra într-o procedură de infringemenent şi va trebui să plătim nişte penalizări până ne conformăm, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

"Din păcate, noi, astăzi, nu ne vom atinge ţinta de 50% (rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri municipale, n.r.), la final de 2020. Noi nu reciclăm cât ne-am dori, nu pentru că nu ar avea cine şi nu ar avea cum, ci pentru că nu prea avem ce. Problema noastră cea mai importantă astăzi este cum toate aceste deşeuri cu o valoare ridicată, în loc să le vedem la gropile de gunoi, ar trebui să ajungă la reciclatori. Am o pasiune pentru păduri, dar nu vreau să vă ascund că am fost la groapa de gunoi de la Boldeşti, din Prahova, apoi am fost la Chiajna, ieri la Glina şi mi se rupe sufletul când văd în aceste depozite imense cantităţi de PET-uri care în mod normal ar putea fi reciclate. Dacă nu atingem această ţintă, vom intra în procedură de infringement şi vom plăti nişte penalizări până când ne vom conforma. S-ar putea ca acest cost al penalităţilor să fie mai mare decât dacă am fi investit în a fi focusaţi să luăm măsuri preventive", a declarat Alexe.


Ministrul de resort a adăugat că România trebuie să ţină cont de faptul că, în următorul exerciţiu financiar, Comisia Europeană nu va mai acorda finanţări pentru modernizarea SMID-urilor (Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor, n.r.), nu recomandă construcţia altor gropi de gunoi şi nici construcţia de incineratoare.

"Avem groapa de gunoi de la Chiajna, care are staţie de sortare. Am fost ieri (marţi, 25 februarie 2020, n.r.) la Glina, care are o staţie de sortare ce ar putea să sorteze până la 70.000 de tone de deşeuri pe oră. Sunt convins că dacă aceste staţii de sortare din ţară ar funcţiona, nu am mai fi nevoiţi să ducem la groapa de gunoi foarte multe materiale. După cum bine ştiţi, Comisia Europeană, în următorul exerciţiu financiar, nu va mai finanţa modernizarea SMID-urilor, nu recomandă construcţia altor gropi de gunoi şi nici construcţia de incineratoare. Astfel încât, dacă nu ajungem la 50% la final de an, aproape că suntem obligaţi prin 2030 să ducem la depozitul ecologic de deşeuri doar 10%. Trebuie să plătim fiecare dintre noi pentru cât aruncăm. Avem Legea compostului, care este pe un traseu legislativ. Cred că privim un pic greşit, pentru că de fiecare dată s-a aşteptat ca lumina să vină de la ministere. S-au făcut de multe ori consultări publice, ultimul caz cinci zile pe Facebook. Asta nu este consultare publică", a susţinut oficialul.

Alexe a apreciat că autorităţile publice locale trebuie să fie mai implicate în privinţa colectării deşeurilor municipale şi că, pe de altă parte, autorităţile de control nu-şi fac treaba aşa cum ar trebui.

"Consider că autorităţile publice locale trebuie să fie mult mai mult preocupate de ceea ce înseamnă colectare separată, nu doar de salubrizarea comunităţilor. Astăzi, din păcate, avem această mentalitate doar să facem curăţenie. Trebuie să vă mărturisesc că autorităţile de control din ţara noastră nu-şi fac treaba aşa cum ar trebui şi nu vreau să nominalizez pe nimeni. Dacă Garda de Mediu, dacă APM-urile, dacă AFM-urile ar fi urmărit dacă sunt respectate contractele între autorităţile publice locale şi operatori, dacă ar fi verificat cum operatorii îşi fac treaba, am fi reuşit, numai că toate instituţiile de control ale statului român din subordinea oricărui minister aproape că intenţionat au fost subdimensionate, subfinanţate şi dacă a mai intervenit şi politicul ajungem în situaţia în care nu suntem acolo unde ne-a dori cu toţii. Am lansat public către toţi cei care sunt implicaţi în această industrie, de la producători la reciclatori, să facem în aşa fel încât să fie un consens. La nivel de Bucureşti suntem la 8% grad de reciclare. Haideţi să începem să nu mai arătăm cu degetul către alţii că nu şi-au făcut treaba", a precizat Costel Alexe.

Acesta a menţionat că este un mare fan al sistemului garanţie-depozit şi consideră că "un mai bun audit extern decât face Comisia Europeană nu cred că face nimeni".

"Avem reale probleme, astfel încât sunt absolut convins că vom reuşi să facem lucrurile aşa cum trebuie. Avem atât de multe legi în România care au fost anunţate atât de pompos. Din păcate, nu au mai avut norme de aplicare. Eu nu pot spune că toţi cei care au fost înaintea mea au făcut numai rău, pentru că nu am mai progresa. Aşa ar putea veni şi cineva după mine şi să spună că ce a făcut Alexe şi guvernul liberal nu e bine. Sunt un mare fan al sistemului garanţie-depozit, pentru că astfel consider că într-un viitor foarte apropiat, cu sprijinul industriei, producătorilor, cu cei care astăzi sunt retaileri, vom avea un consens pe acest subiect. Sunt convins că România va reuşi să-şi crească aceste procente de colectare separată şi de reciclare şi să ne atingem cât mai mult ţintele (...) Pe drumul către eveniment, waze-ul îmi arăta că o distanţă de 1,3 kilometri va fi parcursă în 21 de minute cu maşina, şi 17 minute dacă am fi venit pe jos. Este unul dintre motivele pentru care nici eu, nici unul dintre dumneavoastră nu ne vom muta din Bucureşti, în speranţa că vom ajunge totuşi să circulăm mai bine", a subliniat demnitarul.

Conform datelor oficiale, în prezent, în România se reciclează doar 13% din cantitatea totală de deşeuri, în condiţiile în care ţinta asumată de ţara noastră pentru finele anului 2020 este de 50%. În acest context, aproape 70% din cantitatea de deşeuri generată se aruncă la gropile de gunoi.

Începând cu data de 1 ianuarie 2019 a devenit obligatoriu sistemul "Plăteşti pentru cât arunci", iar taxele pentru gunoiul "dus la groapă" a crescut de la 30 lei/tonă în 2019, la 80 lei/tonă, în 2020).

De asemenea, de la 1 ianuarie 2020, companiile care introduc pe piaţa naţională echipamente electrice şi electronice vor datora contribuţia de 4 lei/kg, respectiv 20 lei/kg (pentru lămpi), ca diferenţă dintre cantităţile de deşeuri de echipamente electrice şi electronice corespunzătoare obligaţiilor anuale de colectare (45%) şi cantităţile efectiv colectate. În plus, începând cu anul 2021, rata obligatorie de colectare va creşte la 65%.

Potrivit ministerului de resort, în prezent, România are deschise 13 proceduri de infringement şi multe de preinfringement în relaţia cu Comisia Europeană, dintre care trei în domeniul managementului deşeurilor.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, participă miercuri la conferinţa Circular 7, organizată în cadrul Conferinţelor Green Report.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8220 / 8577
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...