ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Costin (BNS): Există un plan de falimentare a companiei CORESI, pentru vânzarea activelor imobiliare

15 Mai 2019   |   AGERPRES

Acesta a acuzat actuala conducere a CORESI că doreşte să devalizeze compania, prin măsuri care să facă falimentul inevitabil.

 
 
Există un plan deliberat de falimentare a companiei CORESI, pentru vânzarea activelor imobiliare de genul Casa Presei Libere, plan la care Ministerul Culturii este părtaş, a declarat miercuri preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, în timpul manifestaţiei organizate în faţa sediului Ministerului Culturii de către membrii Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România (USTR).

"Domniile lor (actuala conducere a companiei CORESI, n.red.) vor ca după faliment să vândă, la preţuri interesante pentru ei şi pentru viitorii lor clienţi, activele pe care le mai au. Nu uitaţi că discutăm de active de genul Casa Presei Libere, o clădire râvnită de foarte multă lume, discutăm de alte terenuri în Bucureşti, discutăm de clădiri şi terenuri în buricul Clujului, în buricul Oradei, asset-uri care sunt vânate de fonduri de investiţii, de companii de construcţii, pentru afaceri imobiliare. În opinia noastră e un plan deliberat de falimentare a acestei companii, în ciuda asigurărilor pe care actualul ministru (al Culturii, n.red.) ni le-a dat", a afirmat Dumitru Costin.


Acesta a acuzat actuala conducere a CORESI că doreşte să devalizeze compania, prin măsuri care să facă falimentul inevitabil.

"Compania CORESI a încăput pe parcursul timpului pe mâna unor şnapani, care au avut grijă să o devalizeze. Au vândut active valoroase la preţuri de nimic, au cumpărat active noi la preţuri supraevaluate, cum s-a întâmplat la Craiova, unde au vândut terenuri în centrul oraşului şi au cumpărat terenuri lângă cimitir. Managementul de tipul acesta a dus, uşor-uşor, la umplerea cu datorii a regiei, cu un management de foarte proastă calitate, cu clienţi protejaţi, de la care nu s-au încasat sumele cuvenite", a adăugat Dumitru Costin.

Liderul Blocului Naţional Sindical consideră că actualul consiliu al creditorilor, instalat în contextul intrării companiei în insolvenţă, este complice în planul de falimentare a CORESI.

"Evident că în această situaţie drumul companiei era unul singur: insolvenţa, cu două variante de lucru - primul, un program de redresare care să ducă la salvarea companiei şi la achitarea datoriilor, sau, celălalt drum, faliment şi lichidarea activelor, la anumite preţuri. Din păcate, toate măsurile luate, beneficiind şi de complicitatea consiliului creditorilor, ne arată fără echivoc că drumul e cel de la insolvenţă la faliment", a mai spus Dumitru Costin.

De asemenea, acesta a acuzat şi conducerea Ministerului Culturii de complicitate la planul de falimentare a companiei CORESI.

"Nu am ajuns aici de nebuni, de anul trecut am sesizat în repetate rânduri atât pe fostul ministru, cât şi actualul ministru, să ia măsuri, pentru că acţionarul majoritar este Ministerul Culturii. Dacă tu, ca acţionar majoritar, accepţi planurile administratorului special, cât şi ale administratorului judiciar, şi tot ceea ce ei îşi propun, adică să ducă în pas accelerat în faliment compania, înseamnă că până la urmă eşti părtaş în demersul acesta. (...) Comitetul Creditorilor a luat decizia de a da afară salariaţii de la 1 februarie, apoi s-au speriat un picuţ, pentru că noi am reacţionat imediat, probabil că au primit mesaje şi de aici (de la Ministerul Culturii, n.red.), aşa că nu au dat afară oameni de la 1 februarie, dar îi lasă să moară în suc propriu. Altă explicaţie nu există - în momentul în care îţi închizi activitatea productivă, îţi asumi darea afară a tuturor oamenilor care fac activitate productivă, nu îţi rămâne altceva decât să păstrezi un nucleu de indivizi cu care să te ocupi de lichidarea activelor pe care le mai ai", a declarat Dumitru Costin.

La rândul său, preşedintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, Mircia Giurgiu, şi-a exprimat temerea cu privire la soarta sediului CORESI din Casa Presei Libere.

"Azi am aflat că, fiind în insolvenţă CORESI, ANAF le-a blocat conturile, din vina conducerii companiei, iar administratorul judiciar a atacat decizia şi a pierdut. Deci situaţia este foarte gravă, şi acum există riscul, pentru Casa Presei Libere, să fie terminată, distrusă pentru că toate conturile au fost blocate. Aproape o aripă întreagă din Casa Presei e a lui CORESI, iar în situaţia în care sunt blocate conturile şi nu se mai plăteşte absolut nimic, vă daţi seama unde se ajunge, se riscă închiderea întregii companii", a afirmat Mircia Giurgiu.

Acesta a catalogat actuala conducere a companiei CORESI drept o filieră mafiotă acceptată de Ministerul Culturii.

"Situaţia este foarte gravă, am pierdut foarte multe comenzi pentru că am centralizat absolut tot, din 19 februarie nu ne-au mai lăsat să luăm comenzile decât după ce se trec pe la Bucureşti, şi atunci am pierdut peste 100.000 de lei din flyere şi comenzile care vin din campania electorală. Ministrul Culturii cunoaşte situaţia, însă nu a făcut nimic. Toţi miniştri care au fost până acum ne-au ajutat să salvăm această companie, pentru că e o companie care poate să funcţioneze. Numai conducerea trebuie să facă ceva, însă conducerea e acum o filieră mafiotă şi sunt puşi numai pe distrus. Le cerem numai să fie corecţi şi să facă totul legal, pentru că noi nu avem probleme. Sigur doresc să ne închidă, iar ministrul, prin faptele sale, sprijină o filieră mafiotă", a declarat preşedintele USTR.

Mircia Giurgiu a acuzat actuala conducere a CORESI că a dublat, în ultimii 5 ani, datoriile companiei.

"Din păcate ministrul (Culturii, n.red.) parcă vrea neapărat să închidă această unitate economică, care e de importanţă naţională. Aşteptăm ca ministrul să ia măsuri împotriva celor ce duc firma spre faliment, în condiţiile în care lucrurile s-ar putea rezolva foarte uşor, chiar dacă ei au dublat datoriile. Când au intrat în insolvenţă, în octombrie 2014, erau datorii de 17 milioane de lei, acum sunt datorii de 35 de milioane, deci e clar că au vrut să o ducă în faliment", a afirmat liderul Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România.

Câteva zeci de persoane au participat, miercuri, la un miting în faţa sediului Ministerului Culturii, protestând faţă de "situaţia grea în care se află activitatea tipografică în România şi în mod special CNI CORESI SA, datorită încercărilor de desfiinţare, prin manevre oculte, a acestei companii", după cum acuză USTR.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8535 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...