ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Crăciun(BERD): În România,cu cât eşti mai mare,cu atât nu poţi controla riscul pe care ţi-l asumi

27 Februarie 2019   |   AGERPRES

Potrivit reprezentantului BERD, piaţa de fuziuni şi achiziţii din România nu creşte în ritmul în care ar putea să crească, fiind prea mică "să genereze foarte mulţi campioni".

 
 
În România, lucrăm într-un mediu politic destul de dificil de anticipat în care cu cât eşti mai mare cu atât s-ar putea ca riscul pe care ţi-l asumi, fiind într-o singură piaţă, să fie atât de mare încât să nu-l poţi controla, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Mihnea Crăciun, director adjunct pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

"Dacă am un regret legat de felul în care business-ul din România se dezvoltă este că, de foarte multe ori, noi nu avem neapărat o viziune regională în business-ul antreprenorial. Sigur că sunt companii care fac acest lucru, dar e foarte interesant că sunt multe business-uri care rămân în România. Asta face ca ţara să devină, la un moment dat, prea mică pentru ele... Lucrăm într-un mediu politic destul de dificil de anticipat şi în care cu cât eşti mai mare cu atât s-ar putea ca riscul pe care ţi-l iei, fiind într-o singură piaţă, să fie atât de mare încât să nu-l poţi controla. Nevoia de expansiune mi se pare că apare şi ca o reacţie sau ca o siguranţă la faptul că fiind numai în România eşti mult mai expus unor lucruri, precum Ordonanţa 114. Dacă ai fi în mai multe pieţe ar fi mai simplu să reacţionezi la toate aceste lucruri", a subliniat Crăciun.


Potrivit reprezentantului BERD, piaţa de fuziuni şi achiziţii din România nu creşte în ritmul în care ar putea să crească, fiind prea mică "să genereze foarte mulţi campioni".

"Anul trecut a fost, totuşi, un an interesant pentru EBRD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, n.r.). Am semnat 19 tranzacţii în România în valoare de 443 de milioane de euro, cu vreo 100 de milioane de euro mai puţin decât în 2017 şi cu vreo 10 tranzacţii mai puţin. Foarte multe dintre fuziunile şi achiziţiile pe care noi le cuantificăm la nivel de România sunt, de fapt nişte tranzacţii care nu au neapărat legătură cu România... Deci, nu putem să spunem că o tranzacţie s-a făcut pentru că România reprezintă o piaţă interesantă. Dacă excludem tranzacţiile speciale, media noastră este cam aceeaşi, din păcate, ceea ce arată că piaţa din România nu creşte neapărat în ritmul în care ar putea să crească. Cumva, noi suferim de o piaţă care este, totuşi, prea mică să genereze foarte mulţi campioni şi care, la rândul lor, să se consolideze, să se extindă", a afirmat sursa citată.

Crăciun a menţionat că apariţia OUG 114, la sfârşitul anului trecut, a făcut ca lumea să fie şi mai negativă, în acest moment.

"Anul 2018 a fost unul un pic dezamăgitor pentru noi, în sensul în care tendinţele din 2017 au continuat să se manifeste, şi mă refer aici la real-estate. Din păcate, alte sectoare nu au continuat la fel de susţinut, şi aici m-aş referi la sectorul energetic, unde în 2017 s-au întâmplat câteva lucruri mult mai interesante şi mai dinamice. Într-un fel, asta nu a fost un lucru neapărat rău, pentru că ritmul de dezvoltare al economiei în 2017 a fost un pic prea rapid pentru România. Atunci e bine că, anul trecut, creşterea economică a scăzut. Din păcate, asta s-a văzut şi la nivel de tranzacţii, la nivel de oportunităţi şi la nivel de perspective viitoare. Lumea e mult mai atentă când planifică, iar evenimentul cataclismic de la sfârşitul anului trecut (OUG 114, n.r.) a făcut ca lumea să fie şi mai negativă, în acest moment. Acum, nu suntem neapărat în cea mai fertilă perioadă de tranzacţii sau de fuziuni şi achiziţii. Mai degrabă ne mutăm cu viziunea într-una pasivă sau, mai degrabă, reactivă. Încercăm să restrângem cumva perimetrul de tranzacţii, pentru că nu ştim ce urmează în viitor", a spus Mihnea Crăciun.

Raportul PwC Romanian M&A Outlook, prezentat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, arată că piaţa locală de fuziuni şi achiziţii (M&A) a însumat, în 2018, o valoare de 5 miliarde de euro, în scădere cu 12% faţă de anul precedent.

În privinţa volumelor, cele peste 170 de tranzacţii înregistrate, în 2018, în România au reprezentat o creştere comparativ cu anii precedenţi, când au fost consemnate, în medie, 130-140 de tranzacţii pe an.

Conform documentului, în anul 2018, cele mai efervescente domenii au fost: IT&C, servicii medicale şi farma, imobiliar şi producţie industrială. Cu un an în urmă, în top apărea şi sectorul serviciilor financiare.

Specialiştii PwC România anticipează pentru anul 2019 o evoluţie similară ultimilor doi ani atât în ceea ce priveşte valoarea pieţei, cât şi numărul de tranzacţii. "Sunt proiecte deja începute în mai multe sectoare, iar finalizarea cu succes a acestora depinde în mare măsură de stabilitatea economică şi legislativă a ţării. Dacă aceste elemente sunt întrunite, vedem un an foarte bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii', a spus George Ureche, director şi liderul echipei de tranzacţii în cadrul PwC România

Raportul PwC Romanian M&A Outlook a fost întocmit pe baza informaţiilor publice ale tranzacţiilor înregistrate în anul 2018. Realizatorii studiului precizează că acolo unde nu au fost disponibile date publice s-au folosit estimări şi proiecţii bazate pe industria din care au făcut parte respectivele companii.

PwC România a organizat, miercuri, la Bucureşti, conferinţa cu tema "Pulsul tranzacţiilor în 2018. Perspective pentru 2019".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8608 / 8629
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...