ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cristian Vlad (ANAT):Turismul în Ţara Făgăraşului s-a făcut haotic, pentru că nu au existat planuri de urbanism bine puse la punct

09 Aprilie 2021   |   Agerpres

El a precizat că în această zonă doar în jur de 50% din unităţile de cazare sunt acreditate şi clasificate, cealaltă jumătate optând pentru munca "la negru" pentru a evita fiscalitatea.

 
 
Turismul în Ţara Făgăraşului s-a făcut haotic, inclusiv construcţiile pensiunilor şi unităţilor de cazare din anumite zone, pentru că nu au existat planuri de urbanism bine puse la punct, dar încercăm să corectăm aceste aspecte, a declarat, vineri, preşedintele regional al zonei Centru din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Cristian Vlad.
 
"Din păcate, până acum, în Ţara Făgăraşului, turismul s-a făcut haotic, inclusiv construcţiile pensiunilor şi unităţilor de cazare în anumite zone s-au făcut haotic. Nu au existat planuri de urbanism bine puse la punct, ca de altfel peste tot, şi măcar de acum să încercăm să corectăm aceste aspecte. Suntem deja oarecum constituiţi ca membri pentru un viitor OMD (Organizaţie de Management al Destinaţiilor - n. r.) şi de acolo sperăm să dăm tonul, să le stârnim interesul, să se acrediteze, să se clasifice, să devină în regulă", a spus Cristian Vlad, în cadrul unui eveniment de promovare a Ţării Făgăraşului, organizat în localitatea Sâmbăta de Sus din judeţul Braşov.
 
El a precizat că în această zonă doar în jur de 50% din unităţile de cazare sunt acreditate şi clasificate, cealaltă jumătate optând pentru munca "la negru" pentru a evita fiscalitatea.
 
"În momentul în care devii clasificat, acreditat, nu mai poţi să lucrezi 'la negru'. Încercăm să facem tocmai acest lucru acum şi de aceea am prins în infotripul nostru numai unităţi clasificate şi acreditate, iar ele să devină un exemplu pentru ceilalţi, care nu sunt clasificaţi, să vadă că vor avea de câştigat, dacă vor deveni la un moment dat acreditaţi", a explicat Cristian Vlad.
 
Întrebat despre modul în care vor putea fi utilizate fondurile alocate pentru OMD-uri în PNRR, reprezentatul ANAT a susţinut că din păcate acestea nu au încă un cadru legal de funcţionare, deşi sunt constituite în multe zone din ţară.
 
"În prezent nu au cum să meargă, pentru că nu avem Legea turismului, care să legifereze aceste OMD. Din ce pot să vă spun eu, la nivelul anului 2015 s-a discutat prima dată despre aceste OMD-uri, se presupunea atunci că la nivelul anului 2016 - 2017 să fie deja implementată Legea turismului ca să le legifereze şi nici până acum nu s-a întâmplat. Nu văd ce cadru legal am avea să finanţăm OMD-urile când ele nu sunt recunoscute. Eu personal nu cred că se va întâmpla ceva cu ele în cursul acestui an. Cred însă că tot de la noi, cei din mediul privat şi asociaţiile publice care sunt implicate şi care îşi doresc să se implice, noi trebuie să punem presiune ca ei să mişte ceva în sensul acesta. Deocamdată, văzând şi situaţia cu care ne-am confruntat în această pandemie îmi dau seama, şi cu părere de rău spun asta, că turismul efectiv nu este o industrie importantă pentru Guvernul nostru. Nu înţeleg de ce, dar din păcate aceasta este concluzia la care am ajuns toţi cei care lucrăm indiferent că vorbim despre HORECA sau despre turism şi agenţii de turism", a adăugat el.
 
În privinţa unor previziuni pe zona rezervărilor din acest an, reprezentantul ANAT din zona de centru a ţării a transmis că este foarte greu să spună ce se va întâmpla în viitoarea lună pentru că odată cu pandemia s-a schimbat comportamentul turiştilor.
 
"Din păcate pentru că nu putem previziona ce se întâmplă, mai ales în situaţia actuală, ne este foarte greu şi nouă să previzionăm ce va fi peste o lună. Turiştii au început să nu mai cumpere vacanţe din timp, să nu mai cumpere vacanţe pe early-booking, deşi noi am muncit ani de zile să-i învăţăm cu acest early-booking-uri şi înscrieri timpurii ca să profite bineînţeles de nişte praguri semnificative de reduceri. Acum trendul din nou se va schimba şi vom ajunge să vindem pe ultima sută de metri, ca să ajungem să anulăm", a afirmat Cristian Vlad.
 
Potrivit sursei citate, turiştii care vin în Ţara Făgăraşului pot vizita obiective importante precum Mănăstirea şi Peştera Părintelui Arsenie în localitatea Sâmbăta de Sus, Transfăgărăşanul, pe care în perioada Paştelui se poate ajunge până la Bâlea Lac sau Cetatea Făgăraşului, care chiar şi în 2020 a avut 100.000 de turişti.
 
"Eu le recomand turiştilor să meargă şi în zone mai rurale - satul Rucăr care este pe malul Rucărului. Este un sat, pe care dacă l-aţi fi văzut acum 10 ani era complet uitat de lume, iar acum renaşte. Ca să vă dau un exemplu, acum 10 ani o casă costa 10.000 de euro, iar acum nu mai poţi cumpăra nimic fără 40.000 de euro. Sunt pensiuni ale localnicilor, lucrăm şi la 2-3 Puncte Gastronomice Locale în sat, unde se poate servi masa. Un proiect foarte bun şi care începe să apară şi în Ţara Făgăraşului", a arătat el.
 
Cristian Vlad este şi coordonatorul grupului de lucru Young ANAT, format din tineri antreprenori din domeniu turismului, administratori şi manageri agenţii de turism din România, până în 40 de ani.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6160 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...