ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cseke Attila: A fost o propunere a INSP legată de carantinarea zonală în Bucureşti şi Ilfov | Raed Arafat: Nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul

15 Octombrie 2021   |   Agerpres

În Occident accesul în instituţii se face cu certificatul digital.

 
 
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat joi că Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a propus carantinarea Capitalei şi judeţului Ilfov.

"Va fi o discuţie şi pe partea de specialişti. Comitetul Tehnico Ştiinţific care este în subordinea CNSU mâine (vineri, n.r.) va discuta, pentru că a fost şi o solicitare sau o recomandare sau propunere a INSP legată de carantinarea zonală, au folosit ei această sintagmă, în Bucureşti şi Ilfov şi aceste lucruri trebuie discutate şi pe partea de specialitate în mod clar şi mâine acest lucru se va discuta. Să vedem ce spun specialiştii. În acest grup sunt şi reprezentanţii altor instituţii şi ministere, pentru că o carantină zonală nu mai este o chestiune care spunem că de mâine se instituie", a spus Cseke Attila la Digi 24.


Ministrul a menţionat că în Occident accesul în instituţii se face cu certificatul digital.

"Aici sunt alte reglementări, dar sigur este şi această discuţie legată de certificat, pentru că oarecum nu este corect să spui oamenilor care au fost responsabili şi s-au vaccinat că tu nu mai poţi să ieşi pe stradă sau tu nu poţi să te duci la un anumit tip de activitate sau manifestare sau într-un anumit loc public. Să ştiţi că în Occident şi în hoteluri intri cu certificatul acesta. În toate instituţiile se intră astfel", a susţinut demnitarul.

Arafat: Carantinarea Capitalei trebuie să se facă la un nivel de decizie mult mai înalt decât o propunere din partea INSP

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, joi, că nu crede că Bucureştiul şi Ilfovul vor fi carantinate, cum a propus Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

"Carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mult mai înalt decât doar o propunere din partea INSP, pentru că impactul e unul mult mai complex decât doar aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri care sunt necesar de a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea contactului, mişcării, a răspândirii virusului (...), dar a carantina Bucureştiul înseamnă că am izola Bucureştiul şi Ilfovul de restul României", a spus Raed Arafat la Antena 3.

El a precizat că acest lucru nu poate să fie făcut fără o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. "La acest moment, aşa cum e trimisă adresa către mine, ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în 48 ore. Încă suntem în termenul de 48 de ore. Mâine am convocat grupul tehnico-ştiinţific pentru o discuţie pe această temă, după care vom supune totuşi Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă spre decizie dacă astfel de ordin poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că vom ajunge la a carantina Bucureştiul, în sensul de a închide Bucureştiul şi Ilfov în aceste condiţii", a afirmat Raed Arafat.

În opinia sa, poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să asigure controlul asupra răspândirii noului coronavirus, dar fără a implementa carantina zonală.

Şeful DSU a menţionat că problema se pune dacă o carantinare a Bucureştiului şi Ilfovului e realizabilă sau nu, în contextul în care trebuie implicat Ministerul de Interne, nu şi Ministerul Apărării, pentru că nu e stare de urgenţă. "Dacă eram într-o stare de urgenţă era mult mai uşor cu sprijinul Ministerului Apărării (...); vorbim de o localitate, cu Ilfov cu tot, de 3-4 milioane de oameni", a subliniat el.

Potrivit lui Arafat, o carantinare ar presupune izolarea zonei de restul ţării, impactul fiind "mult mai serios" decât în cazul unei localităţi mici.

Raed Arafat este de părere că trebuie consolidate controalele privind măsurile care există în prezent şi trebuie efectuată o analiză dacă mai sunt şi alte măsuri care mai pot fi implementate pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4725 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...