ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum au gestionat avocații Clifford Chance Badea două proiecte mari de Capital Markets în această vară. De vorbă cu Radu Ropotă, Senior Asociate, despre listarea obligaţiunilor Globalworth și emisiunea de obligațiuni corporative UniCredit Bank

24 Septembrie 2017   |   Maria Teodoru

Mai multe detalii referitoare la cele doua proiecte, munca avocaților și practica de Capital Markets de la Clifford Chance Badea, în interviul acordat de Radu Ropota publicatiei noastre.

Radu Ropotă, Senior Asociate - Clifford Chance Badea

 
 
Clifford Chance Badea a asistat compania Globalworth în listarea obligaţiunilor de 550 mil. € la bursa din Bucureşti si a asigurat consultanța juridică în emisiunea de obligațiuni corporative în lei, derulată de Unicredit Bank, suma finală subscrisă fiind de 610 milioane lei. Două proiecte derulate aproape în paralel și încheiate cu succes în această vară.Echipele implicate în cele două proiecte au fost formate din Mădălina Rachieru (Partener coordonator), Radu Ropotă (Senior Asociate), Gabriela Mureșan și Yolanda Ghiță-Blujdescu (Associates).  Practica de piețe de capital de la București este pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance și ocupă primul palier de performanță în rândul caselor de avocatură din România (Band 1), conform Legal500, Chambers Global şi IFLR1000.


”Experiența membrilor echipei de piață de capital și alocarea eficientă a resurselor au permis de-a lungul timpului administrarea mai multor proiecte simultan”, a declarat Radu Ropotă intr-un interviu acordat BizLawyer. Avocatul Clifford Chance Badea spune că, în ultima vreme, a observat un interes crescut pentru finantarile prin emisuni de obligatiuni și speră ca acesta să se materializeze în tranzacții, astfel încât piața românească să atingă cât mai curând statutul de piață emergentă.

Mai multe detalii referitoare la cele doua proiecte, munca avocaților și practica de Capital Markets de la Clifford Chance Badea, în interviul acordat de Radu Ropota publicatiei noastre.

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

BizLawyer: Clifford Chance Badea a asistat compania Globalworth in listarea obligaţiunilor de 550 mil. € la bursa din Bucureşti si a asigurat consultanta juridica in emisiunea de obligatiuni corporative in lei, derulata de Unicredit Bank, suma finala subscrisa fiind de 610 milioane lei. Doua proiecte derulate aproape in paralel. Cat de grea a fost gestionarea lor si cum a lucrat echipa de Capital Markets avand pe masa doua proiecte simultan?

Radu Ropotă: Experiența membrilor echipei de piață de capital și alocarea eficientă a resurselor au permis de-a lungul timpului administrarea mai multor proiecte simultan, astfel cum a fost cazul și de această dată. În plus, a fost de ajutor și faptul că am asistat Unicredit în legătură cu emisunea de obligațiuni în valoare de 550 de milioane de lei din anul 2013. Terenul era pregătit (documentația a trebuit doar să fie actualizată), cunoșteam foarte bine echipa Unicredit, astfel încât procesul a fost foarte eficient.

- Ce au avut de facut avocatii Clifford Chance Badea in fiecare dintre cele doua proiecte? Ce elemente au fost comune si prin ce s-au deosebit cele doua emisiuni de obligatiuni? Care ar fi elementele de inovatie? Si cu ce firme de avocati a interactionat echipa locală in cele doua proiecte?

În ceea ce privește listarea obligațiunilor Globalworth la Bursa de Valori București, pe lângă asistența juridică din perspectiva de drept român în legătura cu prospectul și implicațiile listării în România, partea cea mai intensă a proiectului a ținut de procesul de listare propriu-zis. Echipa Clifford Chance Badea a colaborat în acest proiect cu Shearman & Sterling LLP – consultanții juridici ai Globalworth cu privire la aspectele de lege engleză. Listarea obligațiunilor Globalworth a avut câteva elemente de noutate pentru piața locală – este prima listare în România de obligațiuni ale unei societăți de investiții imobiliare străine, prima listare în România a unor obligațiuni guvernate de o lege străină (legea engleză), prima listare duală a unor obligațiuni în Irlanda și România.

În ceea ce privește obligațiunile Unicredit, echipa Clifford Chance Badea a fost singurul consultant juridic și a oferit asistență juridică, printre altele, în legătură cu verificare concordanței prevederilor prospectului cu cerințele legale și pregătirea dosarul de aprobare a prospectului. Astfel, așa cum am menționat, proiectul a fost similar cu emisiunea de obligațiuni a Unicredit din 2013.

- Cati avocati de la Clifford Chance Badea  au fost implicati in fiecare proiect si cine i-a coordonat?

Echipele care au lucrat la cele două proiecte au fost formate din Mădălina Rachieru (Partener coordonator), Radu Ropotă (Senior Asociate), Gabriela Mureșan și Yolanda Ghiță-Blujdescu (Associates).

- Ar putea si alte companii locale sa urmeze exemplul Globalworth sau Unicredit Bank, de finantare prin emisuni de obligatiuni? Dincolo de forta brandului si de veniturile generate in ultimii ani, ce alte elemente ar fi necesare pentru a atrage interesul investitorilor?

Desigur. De altfel, în ultima vreme am observat un interes crescut în acest sens și sperăm ca acesta să se materializeze în tranzacții, astfel încât piața românească să atingă cât mai curând statutul de piață emergentă. Pe lângă elementele menționate de dumneavoastră, considerăm că sunt încă două la care investitorii sunt de regulă atenți: modelul de afacere și respectarea unor principii sănătoase de guvernanță corporativă, care oferă investitorilor încredere în modul în care este condusă activitatea respectivei societăți.

- Au mai fost implicati avocatii Clifford Chance din Romania in proiecte de Capital Markets in ultimele 12 luni? Ne puteti oferi exemple? De ce ar fi Clifford Chance o buna optiune pentru orice firma care vrea sa se listeze?

Practica noastră s-a format încă de la începuturile pieței românești de capital (2002 – 2007), de-a lungul anilor fiind implicați în cele mai complexe și dificile tranzacții din România. Putem spune că ne-am asumat, într-o oarecare măsură, rolul de pionier și formator de piață.

Pe lângă tranzacțiile pe care le asistăm, suntem în permanență implicați – alături de organizații profesionale locale și internaționale, autorități de profil, instituții guvernamentale – în proiecte de actualizare și optimizare a legislației locale, menite să susțină în mod sustenabil dezvoltarea pieței de capital din România.

Activitatea recentă în proiecte de piața de capital include:

-    Asistență acordată Citigroup & Deutsche Bank în legătură cu vânzarea secundară de acțiuni de clasa B în Digi Communications NV și listarea pe Bursa de Valori București;
-    Asistență acordată JP Morgan & Citigroup în legătură cu emisiunea de obligațiuni de 350 milioane Euro cu scadență pe șapte ani a Digi Communications NV;
-    Asistență acordată consorțiului bancar în calitate de intermediari ai tranzacției de vânzare a unui pachet de 6,4% din acțiunile OMV Petrom de catre Fondul Proprietatea;
-    Asistență juridică acordată Fondului Proprietatea în privința aspectelor legale aferente unei oferte de răscumpărare de acțiuni și GDR-uri ale FP de pe bursele de valori din București și Londra;
-    Asistență acordată Citigroup Inc, JP Morgan, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale şi UniCredit SpA., în calitate de aranjori ai emisiunii de obligaţiuni în euro pe 12 ani (prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice). Plasamentul a atras un miliard de euro de pe pieţele financiare internaţionale, la cel mai mic cost din istorie, de 2,15%.
 
Practica de piețe de capital de la București este pe deplin integrată în rețeaua globală Clifford Chance și ocupă primul palier de performanță în rândul caselor de avocatură din România (Band 1), conform Legal500, Chambers Global şi IFLR1000.

Echipa noastră are experiență internațională și lucrează alături de avocații din celelalte birouri Clifford Chance. În acest fel, clientul beneficiază atât de know-how-ul  unor echipe multi-jurisdicționale, dar și de valoarea și tradiția echipei la nivel local. Dacă proiectul o impune, clienții au acces și la o practică full-service de drept englez și american.

- Care sunt cele mai interesante proiecte in derulare, in acest sector, in care avocatii firmei sunt implicati?

Unul dintre proiectele cele mai importante aflate în derulare în acest moment este listarea Hidroelectrica.

- Care este profilul clientilor Clifford Chance Badea din aceasta arie de practica? Cati avocati are departamentul de resort si cine este coordonatorul?

Practica de la București este coordonată de Mădălina Rachieru, Partener. Echipa numără în jur de zece avocați cu experiență locală și internațională. Dacă proiectul o impune, implicăm pe tranzacție și colegi din celelalte arii de practică ale firmei – Banking & Finance, Corporate sau Litigii.

Expunerea globală ne ajută să înțelegem foarte bine nevoile și așteptările clienților internaționali. Astfel, asistăm fonduri mari de investiții și instituții financiare internaționale. Totodată, avem o pondere importantă de clienți din zona corporate care rămân interesați și analizează constant oportunități pe piața locală.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2788 / 11842
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații SAA au asistat GapMinder în finanțarea acordată start-up-ului SmartDreamers. Silviu Stratulat și Cristina Man au coordonat proiectul
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi & Partners recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
LegiTeam - Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
2018 va fi anul cu o creștere semnificativă pentru Stratulat Albulescu & Asociaţii. Cele mai mari încasări din S1 au fost generate de Real Estate, dar multe proiecte au fost în domeniul tehnologiei sau au vizat mai multe jurisdicții
Instanţa anulează amenda de 100.000 lei dată de ASF fostei şefe a NN Pensii și obligă Autoritatea să-i plătească acesteia și daune morale. Victorie obținută de litigatorii ZRP, coordonați de Cosmin Vasile
VIDEO | CMS: THIS IS US! Rezultate excepționale în ultimii 4 ani, creștere axată strategic pe dezvoltarea unor arii de practică și recrutarea tinerilor talentați. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS Romania: “Oamenii sunt în centrul construcției noastre”
VIDEO | CMS Expert View: Warranty and Indemnity Insurance. Beneficiile asigurării pentru garanții și indemnificări, explicate de echipa de avocați și consultanți specializați ai CMS Romania
CMS Expert View: VIDEO | Dreptul Energiei – între boom tehnologic și nevoia de legislație modernă. O discuție cu Varinia Radu, Partener, coordonatorul practicii de petrol și gaze pe Europa Centrală și de Est al CMS
D&B David și Baias investește în formarea tinerilor avocați. Anda Rojanschi, Partener: Căutăm viitori colegi care să aibă atât răbdarea de a învăța, cât și dorința de a căuta, de a inova, de a merge în profunzimea textului de lege, de a înțelege concepte și de a opera cu ele
LegiTeam: Maravela & Asociaţii is looking for a German speaking lawyer
EXCLUSIV BizLawyer: Partenerul Ciprian Glodeanu se desprinde din echipa Wolf Theiss. O nouă firmă cu 3-4 parteneri și 10 avocați, la orizont
CMS Expert View: VIDEO | Companiile au accelerat măsurile pentru implementarea GDPR, dar încă pot apărea probleme generate de prelucrarea datelor. Aspectele sensibile, analizate de avocații CMS Romania
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...