ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Curtea de Conturi Europeană:Garantarea împrumuturilor acordate IMM-urilor, rezultate pozitive;trebuie o mai bună coordonare cu schemele naţionale

07 Decembrie 2017   |   Ioana Duta

Curtea în acest raport, Comisia Europeană nu a furnizat încă probe suficiente care să demonstreze impactul instrumentelor şi raportul lor cost-eficacitate. Comisiei îi revine responsabilitatea generală pentru aceste programe, însă execuţia lor este încredinţată Fondului European de Investiţii (FEI).

 
 
Garantarea împrumuturilor acordate IMM-urilor are rezultate pozitive, însă sunt necesare o mai bună direcţionare a sprijinului şi o mai bună coordonare cu schemele naţionale în materie, potrivit unui raport al Curţii de Conturi Europene, remis joi.

Dimensiunea financiară a celor două instrumente UE de garantare a împrumuturilor a fost stabilită fără o analiză exhaustivă a nevoilor pieţei iar un număr prea mare de întreprinderi beneficiare nu aveau o nevoie reală de un împrumut garantat, după cum se arată într-un nou raport publicat de Curtea de Conturi Europeană. Este adevărat însă că întreprinderile care au obţinut un împrumut garantat s-au dezvoltat.

Potrivit auditorilor Curţii, o pondere semnificativă din întreprinderile care au beneficiat de un împrumut garantat pentru inovare nu prezentau decât un grad modest de inovare. Această situaţie nu corespunde cu obiectivul şi ambiţia pentru excelenţă stipulate în regulament. De asemenea, după cum menţionează Curtea în acest raport, Comisia Europeană nu a furnizat încă probe suficiente care să demonstreze impactul instrumentelor şi raportul lor cost-eficacitate. Comisiei îi revine responsabilitatea generală pentru aceste programe, însă execuţia lor este încredinţată Fondului European de Investiţii (FEI).


Auditorii Curţii au analizat dacă garanţiile pentru împrumuturi ale UE au sprijinit creşterea şi inovarea întreprinderilor mai mici, facilitându-le accesul la finanţare. Aceştia s-au axat pe cele două instrumente aflate sub gestiune centralizată care sunt operaţionale în prezent: Fondul de garantare pentru IMM-uri InnovFin pentru întreprinderile orientate spre cercetare şi inovare şi Mecanismul de garantare a împrumuturilor.

Pentru perioada 2014-2020, se preconizează că bugetul UE va pune la dispoziţie 1,78 miliarde de euro pentru a acoperi atât eventuale pierderi viitoare din împrumuturi, cât şi costurile de gestionare a instrumentelor. Această cifră se ridică la 3,13 miliarde de euro dacă se include suplimentarea de la Fondul european pentru investiţii strategice (FEIS).

Din punctul de vedere al volumului financiar, cele două instrumente sunt relativ modeste în comparaţie cu cele puse la dispoziţie de UE pentru schemele naţionale de garantare pentru IMM-uri din cadrul fondurilor structurale şi cu cele furnizate de statele membre înseşi.

'Auditorii Curţii au constatat că este nevoie de o mai bună direcţionare a sprijinului către acele întreprinderi viabile care nu au acces la finanţare şi către acele întreprinderi care desfăşoară activităţi de cercetare şi de inovare cu un potenţial ridicat pentru excelenţă. De asemenea, schemele existente trebuie coordonate cu alte scheme similare de la nivel naţional', a spus Neven Mates, membrul Curţii de Conturi Europene responsabil de raport.

În opinia Curţii, instrumentele de garantare şi-au demarat operaţiunile în mod mai rapid faţă de trecut. Deşi finanţarea disponibilă din partea UE a crescut substanţial, evaluarea efectuată cu privire la nevoile pieţei nu a acoperit toate instrumentele de garantare şi nu a arătat modul în care acestea ar trebui să răspundă nevoilor existente. Comisia nu a furnizat deocamdată decât un număr limitat de probe cu privire la eficacitatea instrumentelor anterioare de garantare a împrumuturilor, în timp ce nivelul costurilor şi al comisioanelor plătite către FEI nu era justificat în mod suficient. Deşi mecanismele de evaluare a instrumentelor actuale s-au îmbunătăţit, există încă o serie de deficienţe, cum ar fi lipsa datelor pentru evaluarea efectului asupra activităţii de inovare şi posibilităţile limitate de examinare a schemelor prin cercetare academică.

Curtea a constatat că, în cadrul eşantionului său care acoperea nouă state membre, o proporţie semnificativă din întreprinderile beneficiare nu ar fi avut dificultăţi la accesarea finanţării şi, prin urmare, nu aveau cu adevărat nevoie de un împrumut garantat. Împrumuturile acordate întreprinderilor care aveau acces la finanţare au fost cu precădere evidente la intermediarii financiari privaţi din cadrul Fondului de garantare pentru IMM-uri InnovFin. Prin sprijinirea unor întreprinderi care au acces la împrumuturi comerciale, intervine riscul apariţiei unei concurenţe între instrumentele UE şi sectorul privat, arată raportul.

Fondul de garantare pentru IMM-uri InnovFin este destinat în mod special întreprinderilor care desfăşoară activităţi de cercetare şi inovare cu un potenţial ridicat pentru excelenţă. Cu toate acestea, două treimi din întreprinderile din eşantion fie doar au dezvoltat produse sau procese standard, fie nu au realizat nicio inovaţie.

Curtea a observat o diferenţă majoră între intermediarii publici şi cei privaţi - cei publici reuşesc mult mai bine să se concentreze asupra întreprinderilor din sectoarele cu grad ridicat de cunoştinţe, cu alte cuvinte, cele mai susceptibile să inoveze.

Curtea menţionează că în majoritatea statelor membre există deja numeroase instrumente similare, ceea ce are repercusiuni importante asupra schemelor UE şi face necesară aducerea unor îmbunătăţiri la nivel de implementare.

Conform Curţii de Conturi Europene, Comisia Europeană ar trebui să sporească accentul pe acele întreprinderi viabile care nu au acces suficient la finanţare, să se asigure că, în cazul Fondului de garantare pentru IMM-uri InnovFin, întreprinderile vizate sunt mai inovatoare, să desfăşoare o evaluare cuprinzătoare a eficacităţii instrumentelor de garantare anterioare şi a celor actuale şi să procedeze la o examinare ex ante a posibilelor instrumente succesoare, să identifice modul în care instrumentele aflate sub gestiune centralizată pot răspunde cel mai bine nevoilor pieţei.

De aproape 20 de ani, UE ajută întreprinderile mici şi mijlocii europene să acceseze finanţare prin îndatorare, furnizând garanţii pentru împrumuturi. Garanţiile sunt furnizate intermediarilor financiari, care ar trebui astfel să îşi mărească creditarea acordată întreprinderilor viabile ce nu ar putea obţine cu uşurinţă împrumuturi comerciale în lipsa acestor garanţii. Pentru a ajuta aceste întreprinderi, UE pune la dispoziţie fonduri pentru două instrumente de garantare aflate sub gestiune centralizată şi, în cadrul politicii de coeziune, cofinanţează instrumente similare instituite de autorităţi naţionale sau regionale.

În 2016, Comisia, Banca Europeană de Investiţii şi FEI au decis să pună la dispoziţie o parte din resursele bugetare ale FEIS pentru a completa contribuţia UE la cele două instrumente.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1814 / 11846
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Oltchim de către Chimcomplex. Ce avocați de Maravela & Asociații și Bondoc & Asociații au fost implicați în finalizarea tranzacției
Dana Dunel-Stancu revine în echipa Biriș Goran după doi ani în care a coordonat departamentul juridic al Hidroelectrica
LegiTeam: Maravela|Asociații is looking for consultancy lawyers
MiFID II: Impactul noilor reglementări, resimțit major de instituțiile de credit care furnizează servicii și activități de investiții în legătură cu instrumentele financiare. Efectele conformării cu noile reguli, explicate de Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner Reff și Asociații
Instituțiile de credit trebuie să revizuiască documentația și fluxurile interne. Yolanda Ghiță-Blujdescu, Associate Clifford Chance Badea: MiFID II integrează noi prevederi privind tranzacționarea algoritmică și supravegherea acesteia
Victorie importantă pentru Maspex România, reprezentată de RTPR Allen & Overy, într-un litigiu cu Ministerul Energiei
Cristi Minculescu și colegii săi fac un pas important pentru recâștigarea dreptului de utilizare a mărcii ”IRIS”. Avocații de la Milcev Burbea SCA au obținut soluția favorabilă
LegiTeam: ZRP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Litigii
Ce schimbări trebuie să facă actorii pieței financiare pentru a nu plăti o amendă de până la 10% din cifra de afaceri. Elementele de noutate, explicate de Alexandra Ovedenie, coordonatorul practicii de Banking, Finance & Capital Markets la Radu și Asociații SPRL
Cum lucrează avocații specializați în Dreptul Muncii de la Suciu | The Employment Law Firm. Tendințele pieței, analizate de Andreea Suciu, Managing Partener
LegiTeam: Experienced Lawyer (Environmental Law) - Reff & Associates
Avocații Zamfirescu Racoți & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații câștigă pentru România arbitrajul ICSID cu Alpiq
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...