ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Divizează și preia controlul!

05 Martie 2019   |   Av. Monica Cercelescu

Tendințe de divizare a parchetelor în Europa, după principiul ”Divide et impera”

 
 
Săptămâna trecuă, în noaptea de 18-19 februarie 2019, Parlamentul francez a adoptat proiectul de reformă a justiției, care, printre altele,  prevede crearea unui ”parchet antiterorist”, independent de parchetul general, condus de un procuror al republicii antiteroriste (”procureur de la République antiterroriste” , cum spune legea). Acest parchet are competențe de a combate crimele împotriva umanității, infracțiunile și crimele de război, infracțiunile legate de proliferarea armelor de distrugere în masă și infracțiunile care afectează interesele fundamentale ale națiunii.

În ciuda opoziției puternice a senatorilor și a protestelor inițiate de procurori, judecători și avocați, legea a trecut în cele din urmă de votul parlamentului, la miezul nopții, dupa cum relatează presa franceză.


Propunerea de înființare a parchetului antiterorist vine din partea ministrului justiției francez, Nicole Belloubet, care a susținut-o încă din 2017, însă dezbaterile privind pertinența acestui parchet au fost relansate după atentatele de la Strasbourg, la târgul de Crăciun, din 12 decembrie 2018. "Vrem să avem o adevărată forță de luptă împotriva terorismului (...) disponibilitatea deplină a procuraturii de a se dedica acestor cauze extrem de specifice". "Este vorba și de asigurarea vizibilității instituționale la nivel național și internațional". A spus Nicole Belloubet în susținerea propunerii sale.

Senatorii francezi însă nu au fost de acord, considerând că de fapt, guvernul dorește să "împartă în două" procuratura din Paris, cu un procuror public al republicii și un procuror antiterorist. Crearea unei procuraturi antiteroriste ar avea dezavantajul de a crea o "izolare" a magistraților repartizați la această procuratură. "Cu dezavantajul de a pierde percepția legăturilor dintre delictele minore și terorism, mai ales în cursul radicalizării", a spus François-Noël Buffet referindu-se la un aviz al Consiliului de Stat. (Senatpublic.fr  ” Attentat de Strasbourg : l’efficacité du futur parquet antiterroriste ne convainc pas le Sénat, publicat la 12.02.2019) In acest moment, legea adoptată de Parlamentul francez este în termen pentru depunerea obiecțiilor de neconstituționalitate și e fierbere mare în acest sens.

Sună cunoscut? Dacă ne gândim la similitudinile cu ceea ce se întâmplă la noi în ultima vreme, cu crearea secției speciale de investigație a magistraților, practic un parchet paralel, poate reușim să tragem unele concluzii privind strategiile guvernelor de a prelua controlul asupra unor instituții fundamentale din domeniul justiției. Divizează și preia controlul! Aceasta pare să fie deviza.

Într-adevăr, așa cum observa jurnalista americană Naomi Klein, în cartea sa ”Doctrina șocului. Nașterea capitalismului dezastrelor”, dezastrele și turbulențele politice permit marilor corporații și guvernelor să-și instaureze politica proprie. La francezi au fost atentatele teroriste, la noi turbulențele sociale cu privire la legile justiției. Importantă e oportunitatea ca o problemă să fie ”pusă pe tapet” , într-un moment de atenție maximă a publicului. Polarizarea indusă prin astfel de propuneri folosește oricum guvernelor în exercițiu.

Deja s-a creat o divizare a opiniilor între procurori. Asociația Procurorilor din România susține OUG 7/2019, cu unele modificări care ar putea fi analizate prin dialog constructive, în timp ce o altă parte a magistraților, respective Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție cer Guvernului României,  nici măcar nu vor să mai intre în dialog cu guvernul, refuzând invitația premierului la negocieri, considerând, pe bună dreptate, că discuțiile trebuia să aibă loc înainte de adoptarea ordonanței de urgență și că independența justiției nu este negociabilă.

Dintotdeauna divizarea a fost o strategie pentru preluarea controlului. Expresia ”Divide et impera” (sau divide și cucerește) este atribuită este atribuită regelui macedoniei, Filip al II-lea, (382-336 Î.C). Chiar și în informatică a fost asimilat acest principiu, care constă în descompunerea problemei în două sau mai multe subprobleme (mai ușoare), pentru a obține o soluție pentru problema inițială, combinând soluțiile subproblemelor. În politică se observă din ce în ce mai des această strategie.

Este momentul să ne gândim, să adoptăm o gândire critică, să ne întrebăm de ce întâmplă tot ceea ce se întâmplă. Cine trage avantajele și în ce scop? Altfel, rămânem masă de manevră pentru politicieni.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 15 / 11888
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
Chinezii preiau compania locală Technosoft International, într-o tranzacție mai largă. Mușat & Asocații, alături de cumpărător
NNDKP, alături de Rompetrol Downstream împotriva unei acțiuni în pretenții de peste 62 mil. lei. Colaborare ”excepțională” cu echipa Rompetrol pentru structurarea, susținerea și câștigarea cauzei
Lavinia Nucu, fost avocat Clifford Chance, a preluat coordonarea Departamentului de Legal de la Immofinanz. Posibilitatea de a dobândi o perspectivă completă asupra domeniului imobiliar “a înclinat balanța”
Avocații Suciu Popa câștigă o dispută complexă legată de taxa clawback, pentru un client din industria farma. Miruna Suciu, Managing Partner: În ultimul an a crescut semnificativ numărul de mandate având ca obiect dosare de contencios administrativ. Am extins echipa de litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...