ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Divizează și preia controlul!

05 Martie 2019   |   Av. Monica Cercelescu

Tendințe de divizare a parchetelor în Europa, după principiul ”Divide et impera”

 
 
Săptămâna trecuă, în noaptea de 18-19 februarie 2019, Parlamentul francez a adoptat proiectul de reformă a justiției, care, printre altele,  prevede crearea unui ”parchet antiterorist”, independent de parchetul general, condus de un procuror al republicii antiteroriste (”procureur de la République antiterroriste” , cum spune legea). Acest parchet are competențe de a combate crimele împotriva umanității, infracțiunile și crimele de război, infracțiunile legate de proliferarea armelor de distrugere în masă și infracțiunile care afectează interesele fundamentale ale națiunii.

În ciuda opoziției puternice a senatorilor și a protestelor inițiate de procurori, judecători și avocați, legea a trecut în cele din urmă de votul parlamentului, la miezul nopții, dupa cum relatează presa franceză.


Propunerea de înființare a parchetului antiterorist vine din partea ministrului justiției francez, Nicole Belloubet, care a susținut-o încă din 2017, însă dezbaterile privind pertinența acestui parchet au fost relansate după atentatele de la Strasbourg, la târgul de Crăciun, din 12 decembrie 2018. "Vrem să avem o adevărată forță de luptă împotriva terorismului (...) disponibilitatea deplină a procuraturii de a se dedica acestor cauze extrem de specifice". "Este vorba și de asigurarea vizibilității instituționale la nivel național și internațional". A spus Nicole Belloubet în susținerea propunerii sale.

Senatorii francezi însă nu au fost de acord, considerând că de fapt, guvernul dorește să "împartă în două" procuratura din Paris, cu un procuror public al republicii și un procuror antiterorist. Crearea unei procuraturi antiteroriste ar avea dezavantajul de a crea o "izolare" a magistraților repartizați la această procuratură. "Cu dezavantajul de a pierde percepția legăturilor dintre delictele minore și terorism, mai ales în cursul radicalizării", a spus François-Noël Buffet referindu-se la un aviz al Consiliului de Stat. (Senatpublic.fr  ” Attentat de Strasbourg : l’efficacité du futur parquet antiterroriste ne convainc pas le Sénat, publicat la 12.02.2019) In acest moment, legea adoptată de Parlamentul francez este în termen pentru depunerea obiecțiilor de neconstituționalitate și e fierbere mare în acest sens.

Sună cunoscut? Dacă ne gândim la similitudinile cu ceea ce se întâmplă la noi în ultima vreme, cu crearea secției speciale de investigație a magistraților, practic un parchet paralel, poate reușim să tragem unele concluzii privind strategiile guvernelor de a prelua controlul asupra unor instituții fundamentale din domeniul justiției. Divizează și preia controlul! Aceasta pare să fie deviza.

Într-adevăr, așa cum observa jurnalista americană Naomi Klein, în cartea sa ”Doctrina șocului. Nașterea capitalismului dezastrelor”, dezastrele și turbulențele politice permit marilor corporații și guvernelor să-și instaureze politica proprie. La francezi au fost atentatele teroriste, la noi turbulențele sociale cu privire la legile justiției. Importantă e oportunitatea ca o problemă să fie ”pusă pe tapet” , într-un moment de atenție maximă a publicului. Polarizarea indusă prin astfel de propuneri folosește oricum guvernelor în exercițiu.

Deja s-a creat o divizare a opiniilor între procurori. Asociația Procurorilor din România susține OUG 7/2019, cu unele modificări care ar putea fi analizate prin dialog constructive, în timp ce o altă parte a magistraților, respective Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție cer Guvernului României,  nici măcar nu vor să mai intre în dialog cu guvernul, refuzând invitația premierului la negocieri, considerând, pe bună dreptate, că discuțiile trebuia să aibă loc înainte de adoptarea ordonanței de urgență și că independența justiției nu este negociabilă.

Dintotdeauna divizarea a fost o strategie pentru preluarea controlului. Expresia ”Divide et impera” (sau divide și cucerește) este atribuită este atribuită regelui macedoniei, Filip al II-lea, (382-336 Î.C). Chiar și în informatică a fost asimilat acest principiu, care constă în descompunerea problemei în două sau mai multe subprobleme (mai ușoare), pentru a obține o soluție pentru problema inițială, combinând soluțiile subproblemelor. În politică se observă din ce în ce mai des această strategie.

Este momentul să ne gândim, să adoptăm o gândire critică, să ne întrebăm de ce întâmplă tot ceea ce se întâmplă. Cine trage avantajele și în ce scop? Altfel, rămânem masă de manevră pentru politicieni.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 8625 / 8645
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...