ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Economist român: Ipoteze precum „nu vine, domnule, nicio criză”, ne fac vulnerabili. România ar putea avea nevoie de FMI

27 Martie 2020   |   MEDIAFAX

Rating-ul României de la cele trei agenţii internaţionale importante este BBB- (Baa3 în cazul agenţiei Moody's), nivel aflat la limita inferioară a investment grade, adică recomandat investiţiilor. O depunctare ar duce România în categoria "junk", ceea ce va majora costurile de finanţare ale statului român şi la presiune suplimentară pe buget.

 
 
România se îndreaptă direct spre o scădere a ratingului suveran până la finalul lui 2020 şi întoarcerea FMI din cauza umflării deficitului bugetar care va ajunge la valori apropiate de 5% în acest an,este de părere Radu Crăciun,preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

„Deficitul bugetar al României era deja cel mai mare din UE, depăşind 4% încă de dinainte de izbucnirea coronavirusului. Prin politicile populiste precedente, făcute pe ipoteza fundamentată prin «nu vine, domnule, nicio criză, nu mai exageraţi atât», ne fac acum extrem de vulnerabili dintr-o perspectivă bugetară. Iar vestea proastă este că nici agenţiile de rating şi nici investitorii nu ţin cont de justificările perfect raţionale pentru care deficitul bugetar va ajunge în noile condiţii la valori apropiate de 5%. Cu cât deficitul oricărei ţări va atinge cote din ce în ce mai ridicate, profilul ei de risc va creşte. Iar faptul că UE permite deficite de peste 3% este irelevant pentru agenţiile de rating. Ele vor fi obligate să reflecte noul profil de risc al ţărilor în rating-urile pe care le dau", explică Radu Crăciun într-o opinie publicată vineri pe blogul personal.


Rating-ul României de la cele trei agenţii internaţionale importante este BBB- (Baa3 în cazul agenţiei Moody's), nivel aflat la limita inferioară a investment grade, adică recomandat investiţiilor. O depunctare ar duce România în categoria "junk", ceea ce va majora costurile de finanţare ale statului român şi la presiune suplimentară pe buget.

Mexicul este prima ţară importantă care a fost lovită, joi, de valul de retrogradări - depunctare la BBB de la BBB+ - care stă să pornească la nivel global din cauza pandemiei de coronavirus şi a şocului preţurilor ultra-scăzute la petrol. Mexicul a intrat încă de anul trecut sub lupa a cel puţin două din agenţii, care au revizuit perspectiva la negativă în condiţiile unei contracţii economice în 2019 şi a dificultăţilor întâmpinate de compania naţională de petrol şi gaze Pemex.

În cazul României, la mijlocul lunii decembrie, S&P a reconfirmat ratingul ţării noastre la BBB-, dar a revizuit perspectiva la "negativă" de la "stabilă" pe fondul creşterii deficitelor extern şi fiscal, agenţia motivând decizia spunând că majorarea de salarii şi în special pensii plănuită pentru 2020 va contribui în continuare la lărgirea deficitului de cont curent, care deja a crescut substanţial.

Perspectiva negativă „sugerează că, în cazul lipsei unor corecţii de politici economice, scăderea de rating este asigurată", punctează Radu Crăciun, care adaugă că "corecţii pozitive nu au cum să apară, ci doar negative şi în valori mari, având în vedere măsurile excepţionale" de stimulare fiscală pe care Guvernul este nevoit să le ia din cauza opririi bruşte a economiei.

„Dacă m-aţi fi întrebat înainte de epidemie, v-aş fi răspuns că o continuare a implementării creşterii pensiilor cu 40% ne va duce cu certitudine către o scădere de rating şi intrarea în categoria junk. Astăzi, spun că toate măsurile fiscale destinate salvării economiei, dar producătoare de deficite neplanificate, ne vor duce, cel mai probabil, la o retrogradare".

Crăciun adaugă că atenţionează asupra acestei situaţii "nu pentru că am avea de ales, dar pentru a şti ce ne aşteaptă".

Acesta arată că o retrogradare în categoria "junk" va duce la creşterea costurilor de finanţare ale României din cauza profilului de risc mai ridicat şi a scăderii numărului de investitori instituţionali care ar putea achiziţiona obligaţiuni cu un astfel de rating, ceea ce va obliga Guvernul să ceară asistenţă financiară de la FMI şi UE ca în 2008-2009.

„În aceste condiţii, presiunea pe buget s-ar amplifica şi mai mult, cheltuielile cu dobânzile în creştere contribuind şi ele la un deficit bugetar care probabil va ajunge în zona de 5-6%. Va fi contextul care va obliga guvernul României să se întoarcă la FMI şi UE, aşa cum a făcut-o în 2008. O astfel de co-finanţare ar furniza surse de finanţare la un preţ rezonabil pentru deficitul bugetar şi va da un plus de credibilitate României. Nu mai puţin important, FMI va reprezenta din nou ţapul ispăşitor pentru măsuri economice care vor pune capăt iluziilor populiste hrănite în ultimii ani. În locul asumării costurilor politice pentru decizii de corecţie, care altminteri au perfect sens economic, precum amânarea creşterii pensiilor, micşorarea aparatului birocratic şi scăderea cheltuielilor cu salariile în sectorul public, cei de la guvernare, indiferent de culoare politică, vor putea clama că astfel de decizii sunt luate sub presiunea venită de la FMI", scrie preşedintele APAPR.

Radu Crăciun conchide că „drumul revenirii României din şocul economic cu care se confruntă va atrage cel mai probabil scăderea rating-ului de ţară înainte de sfârşitul lui 2020 şi solicitarea ajutorului FMI după alegerile generale".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8113 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...