ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energia verde și terenurile Primăriilor – își pot valorifica Primăriile terenurile prin asociere cu investitori privați?

22 Iulie 2022   |   Loredana Vlăsceanu și Daniel Vlăsceanu, parteneri în cadrul Vlăsceanu, Nyerges and Partners

Daca dobandirea de drepturi reale asupra terenurilor Primariilor prin licitatie publica este recunoscuta si reglementata de Codul Adminsitrativ si alte acte normative, posibilitatea valorificarii terenurilor Primariei in cadrul unei asocieri in participatiune cu un investitor privat fara parcurgerea acestei proceduri este privita in continuare cu retinere.

 
 
In “al doilea val al regenerabilelor” se pune din nou problema posibilitatii asocierii intre Primarii si investitorii privati pentru realizarea de capacitati energetice pe terenurile apartinand Primariilor.

Daca dobandirea de drepturi reale asupra terenurilor Primariilor prin licitatie publica este recunoscuta si reglementata de Codul Adminsitrativ si alte acte normative, posibilitatea valorificarii terenurilor Primariei in cadrul unei asocieri in participatiune cu un investitor privat fara parcurgerea acestei proceduri este privita in continuare cu retinere.

Frecventa utilizarii acestor asocieri in “primul val al regenerabilelor” a determinat o practica bogata a instantelor judecatoresti cu privire la anularea acestora. Totusi, in marea majoritate a solutiilor de anulare a contractelor de asociere sau a deciziilor Consiliilor Locale de aprobare a acestora, instantele nu au contestat posibilitatea Primariilor de a intra in asocieri fara organizarea de licitatii, ci au anulat asocierile respective intrucat au considerat ca acestea erau in fapt concesiuni/inchirieri deghizate pentru “ocolirea” licitatiei publice.

Intre timp, desi prevederile relevante din Legea nr 215/2001 privind administratia publica locala au fost inlocuite de Codul Administrativ, regulile au ramas aproximativ aceleasi. Astfel, articolul 129 alin. 9 lit. a) din Codul Administrativ permite expres Primariilor sa intre in asocieri cu investitori privati fara a impune insa licitatia publica. Consideram asadar, ca intrucat obligativitatea licitatiei publice este o limitare de stricta interpretare si, prin urmare, aplicabila doar situatiilor expres mentionate de lege, Primariile pot incheia contracte de asociere in participatie in mod direct, fara parcurgerea acestei proceduri.

Totusi, care ar fi ratiunea excluderii asocierii de la obligativitatea licitatiei publice? Pe scurt, legiuitorul a gandit participarea Primariei intr-o asociere in participatie ca presupunand o implicare activa din partea acesteia si nu doar transmiterea unor drepturi reale asupra terenurilor in schimbul unei “chirii” fixe.

Astfel, Codul Administrativ conditioneaza asocierile (fara licitatie publica) de indeplinirea anumitor conditii:

(i)           respectarea cerintelor legale aplicabile asocierii (reglementate in acest caz de art.1949 – 1954 din Codul Civil) – cea mai importanta fiind participarea obligatorie a membrilor atat la beneficii cat si la pierderi. Niciun membru nu poate beneficia de un nivel minim garantat de venituri si nici nu poate fi scutit de participarea la pierderi. Clauzele prin care Primariile beneficiaza de sume fixe pe luna nelegate in niciun fel de beneficiile asocierii sunt prin urmare incompatibile cu asocierea.

(ii)         proiectul sa fie unul de interes public local – intrucat Legea energiei nr. 123/2012 stabileste ca fiind de interes public realizarea de capacitati energetice, ramane doar a se stabili beneficiile unui astfel de proiect pentru comunitatea locala (ex. noi locuri de munca, energie mai ieftina pentru autoconsum, reabilitare infrastructura locala etc); si

(iii)       implicarea Primariei in finantarea si realizarea proiectului. In practica instantelor s-a considerat ca simpla participare la asociere prin aportul drepturilor reale asupra terenului nu este suficienta pentru a demonstra participare la finantare. In opinia noastra, este rezonabil a se considera ca Primaria poate participa la finantare doar in anumite etape ale proiectului, cum ar fi in faza de operare cand deja asocierea imparte beneficiile iar Primaria nu mai trebuie sa foloseasca din bugetul sau (oricum supus diferitelor constrangeri/ limitary). Cat priveste a doua conditie (si anume participarea in “realizarea proiectului”) este de retinut ca si lipsa implicarii efective in proiect a Primariei a fost sanctionata de instantele de judecata; asadar, opinam ca este necesar ca Primaria sa se implice in luarea deciziilor si/sau prin specialisti sau in orice alt mod in derularea si realizarea proiectului (existand diferite modalitati juridice de reflectare a unei asemenea implicari).

Lipsa unei reglementari legale clare si practica existenta (datand din primul val de regenerabile) a instantelor de judecata de recalificare a asocierilor ca si concesiune/inchiriere “deghizata”, determina o reticenta crescuta in folosirea acestei institutii juridice. Gandind din perspectiva etapelor ulterioare dezvoltarii unui proiect de regenerabile, este de asteptat ca si apetitul institutiilor financiare pentru finantarea constructiei unor proiecte bazate pe o asociere cu o primarie sa nu fie prea ridicat, daca nu se recurge la o abordare creativa care sa reflecte adaptarea institutiei asocierii la cerintele econimice actuale.

Acesta este motivul pentru care, observand pe de o parte (i) nevoia investitorilor de identificare a locatiilor potrivite pentru dezvoltare si construire proiecte regenerabile, (ii) nevoia Primariilor de identificare a unor solutii de optimizare a veniturilor & reducere a costurilor cu energia pentru comunitatea locala (costuri care au explodat anul acesta), precum si posibilitatea de optimizare a portofoliului de terenuri precum si, pe de alta parte, (iii) anumite parghii legale care permit adaptarea institutiei asocierii la realizatile contemporane, credem ca asocierea in participatiune este o institutie care poate si ar trebui sa fie mai mult implementata in practica.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2780 / 8632
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...