ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

FP: Este puţin probabil ca nivelul lichidităţii să se îmbunătăţească până la următoarea reevaluare a FTSE

06 August 2018   |   Ioana Duta

Cu toate acestea, beneficiile ultimului factor încep, deja, să dispară şi să exercite presiune asupra bugetului de stat. Inflaţia a crescut în mod constant de la începutul lui 2018, atingând nivelul actual de 4,9%, însă se estimează că se va tempera în trimestrul IV.

 
 
 Principalul obstacol pe care România trebuie să îl depăşească pentru a fi inclusă în clubul pieţelor emergente este nivelul scăzut al lichidităţii acţiunilor listate pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), însă este puţin probabil ca acest nivel să se îmbunătăţească până la următoarea reevaluare a FTSE, care va avea loc în septembrie 2018, susţine Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investment Management Ltd UK, Sucursala Bucureşti. 
 

Potrivit acestuia, în ultimii ani, economia României a avut una dintre cele mai mari rate de creştere din Europa, fiind susţinută de consumul intern, o rată scăzută a şomajului şi stimuli fiscali. Avansul economic a sprijinit dezvoltarea unei clase de mijloc înfloritoare, ce a susţinut o cerere de consum nu doar pentru bunuri, ci şi pentru servicii medicale, financiare şi tehnologice. Pe fondul evoluţiilor pozitive din mai multe domenii, perspectivele ca România să fie promovată la statutul de piaţă emergentă sunt mai tangibile din septembrie 2016, când ţara a fost inclusă pe lista de monitorizare a FTSE în vederea reclasificării în categoria pieţelor emergente secundare. 
 
Conform FTSE, România îndeplineşte opt dintre cele nouă criterii de "calitate a pieţelor". Principalul obstacol pe care ţara trebuie să îl depăşească pentru a fi inclusă în clubul pieţelor emergente este nivelul scăzut al lichidităţii acţiunilor listate pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB). 
 
"Este puţin probabil ca acest nivel să se îmbunătăţească până la următoarea reevaluare a FTSE, care va avea loc în septembrie 2018. Cu toate acestea, credem că realizarea mai multor oferte publice iniţiale (IPO-uri) ar putea reprezenta o soluţie pentru îmbunătăţirea lichidităţii. Listări mari - şi anume privatizări ale companiilor de stat - ar trebui să contribuie la atragerea investiţiilor pe piaţă, în general. Mai multe companii de dimensiuni mari listate la BVB ar îmbunătăţi vizibilitatea bursei în rândul 
investitorilor şi ar putea creşte multiplii de evaluare pentru acţiunile acestora, atât timp cât interesele acţionarilor minoritari sunt protejate prin implementarea standardelor de guvernanţă corporativă, conform bunelor practici internaţionale", declară Johan Meyer, potrivit unui comunicat de presă. 
 
Acesta susţine că în 2017 creşterea economică a României a fost de 7%, peste cea de 2,4% a Uniunii Europene, din aceeaşi perioadă. Deşi Comisia Europeană preconizează că PIB-ul României îşi va încetini creşterea în 2018, la 4,1%, se estimează că aceasta tot va depăşi creşterea vecinilor săi din regiune. Acesta este unul dintre motivele pentru care Johan Meyer crede că viitorul acestei pieţe de frontieră rămâne promiţător, atât timp cât România rămâne ferm angajată respectării valorilor Uniunii Europene: statul de drept şi principiile pieţei libere. 
 
Johan Meyer subliniază că la creşterea economică a României din ultimii ani au contribuit mai mulţi factori, printre care eliminarea unor taxe, reducerea TVA-ului şi creşterea consumului, stimulată de rata minimă a şomajului, precum şi de creşterea salariilor şi pensiilor în general. Cu toate acestea, beneficiile ultimului factor încep, deja, să dispară şi să exercite presiune asupra bugetului de stat. Inflaţia a crescut în mod constant de la începutul lui 2018, atingând nivelul actual de 4,9%, însă se estimează că se va tempera în trimestrul IV. 
 
Acesta declară că România a avut, în general, venituri fiscale mai reduse decât vecinii săi din regiune în ultimii ani, aşadar se pot continua reformele şi eforturile de îmbunătăţire a acestora, inclusiv printr-o colectare mai eficientă a taxelor, care ar consolida finanţele. Între timp, fundamentele economiei par puternice. Rata şomajului în România a atins în 2018 cel mai scăzut nivel din ultimii 25 de ani, fiind de 4,6% în luna mai. Dobânzile au urcat anul acesta, dar rămân mici, rata de referinţă a Băncii Naţionale fiind de 2,5%. Datoria publică a ţării este printre cele mai joase din UE, situându-se la nivelul de 34,4% din PIB. 
 
De asemenea, Meyer spune că există câteva sectoare cu o creştere accelerată şi care reprezintă oportunităţi de investiţii, precum sănătatea, tehnologia, infrastructura, agricultura şi serviciile financiare. 
 
"De curând, însă, România trece printr-o instabilitate politică accentuată, reflectată de numeroase remanieri ale Guvernului şi schimbări legislative de natură economică, fiscală şi penală, iniţiate într-un ritm îngrijorător. Aceste evoluţii ridică semne de întrebare în rândul investitorilor şi al instituţiilor internaţionale, pentru care un cadru legislativ stabil şi previzibil este esenţial. În plus, precum a subliniat FTSE, nivelul lichidităţii pe bursa naţională rămâne un factor de preocupare. Deşi în prezent sunt 87 de companii listate la bursa, indicele MSCI România cuprinde în momentul de faţă doar cinci emitenţi. Listările s-au realizat într-un ritm mai lent în România faţă de alte ţări din Europa de Est, însă în 2017 au avut loc patru noi listări ale unor companii private la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), inclusiv cel mai mare IPO al unei companii private din istoria bursei", declară Johan Meyer. 
 
Deşi IPO-urile unor companii private nu pot susţine, ele singure, demersul României de a promova la statutul de piaţă emergentă, acesta consideră că IPO-urile unor companii mari de stat i-ar putea creşte şansele de a fi reclasificată. 
 
"Procesul de listare a participaţiilor companiilor de stat a fost întrerupt de mai bine de patru ani, iar reluarea acestui proces este esenţială pentru dezvoltarea viitoare a pieţei de capital din România, în viziunea noastră", spune Johan Meyer. 
 
Acesta mai menţionează că este crucial ca legislaţia actuală referitoare la guvernanţa corporativă să fie menţinută şi implementată corespunzător, mai ales cu privire la companiile de stat. În plus, îmbunătăţirea guvernanţei corporative ar putea să ofere Guvernului român fonduri pentru diverse proiecte de investiţii, cum ar fi cele care să adreseze infrastructura deficitară a ţării. 
 
"Bazându-ne pe experienţa noastră la faţa locului, considerăm că îmbunătăţirea guvernanţei corporative ar creşte şi vizibilitatea BVB pentru investitorii străini. Din punctul nostru de vedere, un cadru de reglementare stabil, previzibil şi transparent este esenţial pentru încurajarea şi promovarea investiţiilor în România. Într-un moment în care creşterea economică încetineşte, menţinerea credibilităţii ţării pentru investitori şi instituţiile financiare internaţionale ar trebui să fie o prioritate pentru liderii politici", mai declară Johan Meyer. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 260 / 11857
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
  Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
  „The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
  Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
  Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
  ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
  Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
  Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
  LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
  bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
  PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
  Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...