ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ghinea: Peste 11.000 de proiecte cu fonduri europene, pe cadrul financiar 2014-2020, sunt finalizate sau în derulare

21 Iulie 2021   |   Agerpres

Potrivit oficialului, pe execuţia bugetară, 70% din sumele alocate ministerului de resort pentru acest an au fost utilizate deja.

 
 
Peste 11.000 de proiecte cu fonduri europene, pe cadrul financiar 2014-2020, sunt finalizate sau încă în derulare, iar peste un miliard de euro au fost plătiţi beneficiarilor şi trimişi spre decontare la Comisia Europeană (CE), în primele şase luni ale anului, a scris, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pe propria pagină de Facebook.
 
"Peste 11.000 de proiecte cu fonduri europene pe cadrul financiar 2014-2020 sunt finalizate sau încă în derulare. Sunt investiţii de miliarde de euro în oameni şi comunităţi. Primul obiectiv din programul de Guvernare, pentru mandatul meu ca ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, este creşterea ritmului anual de absorbţie a fondurilor. Facem ceea ce am spus: am început în forţă şi iată că ritmul a crescut de peste trei ori în perioada ianuarie - iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă din anii anteriori: peste 1 miliard de euro plătite beneficiarilor şi trimise la Comisia Europeană. 850 milioane deja au fost rambursaţi şi au intrat în ţară. Şi doar pentru programele coordonate de ministerul pe care îl conduc. Este o sumă mare în sine şi mare comparativ cu anii trecuţi, cu fiecare dintre anii trecuţi, dar chiar şi cu toţi la un loc (...)", a menţionat Ghinea.
 
Potrivit oficialului, pe execuţia bugetară, 70% din sumele alocate ministerului de resort pentru acest an au fost utilizate deja.
 
"Stăm foarte bine şi la execuţia bugetară, am utilizat 70% din sumele alocate ministerului pentru acest an; aşadar vom solicita o suplimentare de buget pentru a putea avansa cu plăţile. Nu în ultimul rând, un alt lucru foarte important: niciun Program Operaţional nu riscă să piardă bani în acest an. Ne-am asigurat ca toate sumele alocate să fie 'prinse' pe proiecte; acum totul depinde de buna derulare şi închiderea lor cu succes", a subliniat Cristian Ghinea.
 
Conform datelor centralizate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), publicate miercuri, s-au efectuat plăţi către beneficiari şi a fost trimisă spre decontare la Comisia Europeană (CE) suma de 1,083 miliarde euro în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2021, pentru Programele Operaţionale pe care le gestionează, din care 850 milioane euro au fost deja rambursate.
 
Spre comparaţie, în 2020 pe aceeaşi perioadă, suma trimisă la Comisie a fost de circa 364 milioane euro, în 2019 de 313,4 milioane euro, iar în 2018 de 260,9 milioane euro, se menţionează într-un comunicat al MIPE, remis miercuri AGERPRES.
 
"Am prezentat ieri Ministerului de Finanţe, în cadrul discuţiilor pe marginea rectificării bugetului de stat, stadiul execuţiei bugetare aferentă cofinanţării pentru proiectele finanţate din fonduri europene care se apropie la acest moment de alocarea întregului an 2020. Pentru toate autorităţile de management ale MIPE, sunt necesare alocări suplimentare, nivelul sumelor trimise anul acesta fiind deja cât precedenţii trei ani la un loc. Această ştire ne bucură în primul rând pentru efectele în viaţa noastră ale investiţiilor realizate din fonduri europene, pentru aportul în bugetul de stat al acestor sume, dar, mai ales, din perspectiva îngrijorărilor legate de capacitatea administrativă de a face faţă acestei triple provocări reprezentată de închiderea actualului exerciţiu financiar, derularea PNRR şi implementarea noii perioade de programare. Iatだcă putem vorbi despre un prim test pe care-l trecem, ingredientele de care avem nevoie fiind proiecte mature, respectarea graficelor de îndeplinire a contractelor şi management performant, atât la nivelul beneficiarilor, cât şi la nivelul autorităţilor de management", a declarat Marius Vasiliu, secretar de stat în MIPE.
 
România are alocată o sumă totală de 33,7 miliarde euro pentru Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) pentru perioada 2014-2020.
 
În prezent, rata de absorbţie este de 51%, în sumă de 17,3 miliarde euro, iar rata de contractare a depăşit 145% (întreaga sumă este supra-contractată). Proiectele se află în diferite faze de execuţie şi trebuie încheiate până în anul 2023, notează reprezentanţii MIPE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5283 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...