ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Intârzierea transpunerii Directivei tutunului generează pierderi pentru comercianţi, producători şi buget, afirmă producătorii de ţigări

19 Mai 2017   |   Ioana Duta

Conform JTI, Legea 201/2016 nu instituie o procedură sau obligaţie de retragere a produselor neconforme pentru producători.

 
 
Întârzierea transpunerii Directivei tutunului generează pierderi pentru comercianţi, producători şi buget, se arată într-un comunicat de presă al companiei JTI remis vineri.

Începând cu 20 mai 2017, produsele din tutun de pe pieţele din Uniunea Europeană trebuie să fie conforme cu noua Directivă a tutunului, transpusă în România prin legea 201/ 2016.

'Directiva tutunului prevedea pentru transpunerea în legislaţiile naţionale data de 20 mai 2016, dată care în România a fost cu mult depăşită, noua lege intrând în vigoare abia în decembrie 2016. Prin urmare, perioada de epuizare a stocurilor de pachete produse după vechea legislaţie s-a scurtat la doar şase luni', se arată în document.

Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria susţine că milioane de pachete devin neconforme prin efectul unei legi întârziate şi nu pentru că produsele ar fi improprii pentru consum.

'Am fabricat şi am pus pe piaţă produse pentru care am plătit accize şi taxe la momentul eliberării lor din antrepozitul fiscal. Ministerul Finanţelor a încasat accizele şi TVA corespunzătoare, Ministerul Sănătăţii a încasat taxa pe viciu, Ministerul Tineretului şi Sporturilor contribuţia pentru sport, Imprimeria Naţională banii pe timbre. Circa 70.000 de comercianţi au achiziţionat produse pe care nu le vor mai putea vinde, fiind pasibili de amenzi de până la 100.000 lei. Teoretic, dacă produsele sunt retrase şi distruse, accizele plătite ar trebui recuperate de la buget. Însă doar accizele şi doar dacă şi când se aprobă returnarea lor. Nu se pot recupera însă costurile de producţie, taxa de viciu, contribuţia pentru sport, preţul timbrelor, TVA, costurile implicate de rotaţia şi managementul stocurilor, de retragere, depozitare, transport şi distrugere, salariile oamenilor implicaţi în acest proiect mamut inutil. Aşadar, pierd şi plătesc producătorii, comercianţii, statul, nu experţii şi activiştii care au întârziat transpunerea', a declarat Lazăr.

Conform JTI, Legea 201/2016 nu instituie o procedură sau obligaţie de retragere a produselor neconforme pentru producători.

'Odată retrase, pachetele vor trebui distruse pe cheltuiala producătorilor (potrivit procedurii pentru produse neconforme şi produse de contrabandă prevăzută în Codul Fiscal), dar nu înainte de a fi inspectate de autorităţile fiscale şi de constituirea comisiei de distrugere, în prezenţa autorităţilor de aplicare a legii. În studiul preliminar realizat de Comisia Europeană se arată că noile reglementări vor avea drept consecinţă scăderea cu 2% a consumului de produse din tutun în cinci ani. Procentul se înscrie în tendinţa de scădere a consumului de ţigarete la nivel global, indiferent de reglementările extreme de pe piaţa tutunului. Printre cele mai importante prevederi ale legii 201/2016, care transpune Directiva europeană, se numără avertismente de sănătate mărite la 65% din suprafaţa pachetului, situate în partea de sus, pe faţă şi pe spate. Ţigaretele cu arome caracteristice sunt interzise, iar cele cu mentol sunt permise până în 2020', menţionează sursa citată.

De asemenea, până în 2019 va trebui implementat un sistem informatic sofisticat de urmărire a ţigaretelor, care va fi însă aplicabil doar produselor de pe teritoriul UE.

'Dat fiind că cea mai mare parte a produselor de pe piaţa neagră provin din afara Uniunii (Ucraina, Moldova, Serbia, China, Macedonia etc.), eficienţa sistemului e mai mult decât îndoielnică', informează JTI.

La rândul lor, reprezentanţii British American Tobacco România au arătat că întârzierea transpunerii Directivei Europene a Tutunului a crescut preţul ţigărilor cu 0,5 lei/pachet.

"În loc de un an, cât prevedea Directiva Europeană a Tutunului, producătorii de tutun au avut la dispoziţie doar şase luni pentru a se asigura că pe piaţă vor mai rămâne doar pachete conforme cu legea de transpunere a Directivei. British American Tobacco a făcut eforturi logistice şi financiare mari pentru a curăţa piaţa de produsele fabricate conform legislaţiei anterioare şi a limita, astfel, pierderile atât pentru companie, cât şi pentru stat, care va fi nevoit să restituie accizele încasate pentru produsele care nu vor mai putea fi vândute', a declarat Gemma Webb, CEO al British American Tobacco România.

De asemenea, BAT România precizează că transpunerea Directivei Europene a Tutunului a presupus investiţii în adaptarea liniilor de producţie, noi ambalaje şi eforturi suplimentare ale BAT pentru ca pe 20 mai 2017 niciunul dintre pachetele care nu respectă cerinţele noii legislaţii să nu se mai regăsească pe piaţă.

'Din păcate, nota de plată a Directivei Europene nu este finală, pentru că nici măcar acum legislaţia naţională nu este completă. În primul rând, nu a fost armonizată legislaţia secundară naţională cu cea europeană, ceea ce afectează competitivitatea fabricii din România în raport cu alte fabrici din Europa şi din lume. În al doilea rând, şi mai îngrijorător, România nu are încă o poziţie clară asupra sistemului de trasabilitate a produselor care va trebui implementat în mai puţin de doi ani la nivelul Uniunii Europene. Şi asta deşi impactul acestui sistem se va face simţit la nivelul întregului lanţ logistic, de la linia de producţie până la primul punct de vânzare cu amănuntul. Costurile care vor însoţi toate aceste transformări atât din partea industriei, cât şi din partea statelor naţionale vor depinde într-o foarte mare măsură de capacitatea de negociere a fiecărui stat membru. De aceea, reiterăm deschiderea British American Tobacco de a coopera cu autorităţile din România pentru o abordare proactivă şi constructivă în faţa provocărilor viitoare', a adăugat Gemma Webb.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 2136 / 10496
 

Ascunde Reclama
 
 
 
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...