ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Lazea: Poziţia României faţă de bugetul Uniunii, stabilită pe bază de studii sociologice

13 Iunie 2018   |   Ioana Duta

"Comisia Europeană propune o schimbare de paradigmă şi anume ca fiecare stat membru să se raporteze la bugetul multianual ca la o listă de priorităţi de îndeplinit pentru bunăstarea cetăţenilor europeni şi nu ca la o listă de cheltuieli care trebuie suportate"

 
 
România ar trebui să facă studii sociologice pentru a vedea pentru ce ar trebui alocaţi bani în noul buget multianual al Uniunii Europene, a declarat, miercuri, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, la conferinţa "România la Preşedinţia Consiliului UE: valorificarea oportunităţilor economice, pe graniţa dintre interesele naţionale şi strategiile Uniunii".


"Înainte de a trece la dirijarea acestui cor de 27, România însăşi ar trebui să ştie cum să se raporteze la aceste noi dosare. Şi, aici, părerea mea este că ar trebui să se facă nişte studii sociologice pe eşantioane reprezentative din populaţie ca să se vadă înspre ce ar dori publicul din România să se ducă banii: înspre apărare, înspre cercetare-dezvoltare, înspre problemele pe care vi le-am arătat, migraţie şi aşa mai departe", a spus Valentin Lazea.


Acesta a afirmat că România va fi dirijorul unui cor de 27 de instrumentişti care trebuie să cânte aceaşi melodie, iar această melodie are la bază o nouă filosofie, alta decât cea care a dominat bugetele Uniunii Europene până acum.

"De ce se cere redefinită filosofia cheltuielilor comune în bugetul Uniunii Europene? Ştim cu toţii că există noi provocări, precum migraţia, terorismul, ameninţările cibernetice, apărarea, conectivitatea digitală, asistenţă externă în absenţa contribuţiei Marii Britanii şi aşa mai departe. Probleme care nu existau, să zicem, acum şapte ani, când s-a pus la cale precedentul cadru financiar 2014 - 2020. Este clar că pentru aceste noi provocări actualul buget de 1% din PIB-ul comunitar nu poate răspunde tuturor acestora. Comisia Europeană propune o schimbare de paradigmă şi anume ca fiecare stat membru să se raporteze la bugetul multianual ca la o listă de priorităţi de îndeplinit pentru bunăstarea cetăţenilor europeni şi nu ca la o listă de cheltuieli care trebuie suportate", susţine Valentin Lazea.

Potrivit acestuia, Comisia Europeană propune ca mai întâi să aibă loc o discuţie despre Europa pe care ne-o dorim şi abia apoi să decidem asupra bugetului corespunzător.

De asemenea, economistul-şef al BNR a spus că instituţia a desfăşurat un test privind preferinţele publicului informat. Testul a presupus distribuirea unui tabel unui număr de 44 de directori, consilieri şi consultanţi strategici, cărora li s-a solicitat să bifeze opţiunea preferată în ceea ce priveşte creşterea/descreşterea importanţei şi implicit bugetului alocate fiecărei activităţi. Răspunsurile au fost anonime, pentru a asigura deplina obiectivitate a testului. S-au primit răspunsuri anonime de la 13 persoane.

Lazea a precizat că participanţii s-au împărţit, ad hoc, în două "tabere": cei care au pus pe primul loc un efort financiar cât mai redus şi în concluzie au ales opţiunea status quo la multe din propuneri şi cei care au considerat în primul rând meritul politicii în sine şi abia în subsidiar costul suplimentar.

Potrivit acestuia, în cazul particular al României, dacă s-ar aplica toate propunerile Comisiei Europene în variantele maximale, o contribuţie mărită cu circa 40% s-ar traduce într-o creştere a contribuţiei anuale de la circa 1,5 miliarde de euro la aproximativ 2,1 miliarde de euro. În schimb, România ar căpăta, teoretic, acces la o mulţime de programe şi proiecte comunitare noi. Pe medie, respondenţii au fost de acord cu o creştere de 14,4% a cheltuielilor şi respectiv a contribuţiilor la bugetul comunitar.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 406 / 11649
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Reff & Associates - Associate | Corporate and M&A
  Reff & Associates - Senior Lawyer Banking & Finance
  Cele mai importante modificări normative de care companiile ar trebui să țină cont într-o procedură de achiziții publice, explicate de avocații Clifford Chance Badea. Proiectele firmei în această arie de practică
  NNDKP și Wolf Theiss, în finanțarea de 46 mil. E obținută de Globalworth de la BCR. Banii vor merge în dezvoltarea Renault Bucharest Connected
  Schoenherr, EY Romania și Maravela|Asociații, în tranzacția prin care belgienii de la United Petfood preiau activitățile de producție și distribuție ale liderului local în producția de hrană uscată pentru animale
  Reff & Associates - Senior Associate | Corporate and M&A
  Avocații Suciu Popa spun că un program de conformare poate fi o oportunitate de prevenție și reducere a expunerii. Ghidul de conformare elaborat de Consiliul Concurenței reprezintă un punct de start pentru firmele care doresc să devină responsabile în acest domeniu
  LegiTeam: Bohâlțeanu & Asociații recrutează avocați stagiari
  Consiliul Concurenței folosește în investigații ‘procedura forensic’, o metodă de verificare demnă de FBI. Noile tendințe din această practică, analizate de Manuela Guia, Partener D&B David și Baias, unul dintre cei mai buni avocați de concurență de pe piața locală (partea I)
  Cum lucrează echipa de concurență de la D&B David și Baias. O discuție cu Manuela Guia (Partener) despre “shadowing”, “fishing expeditions” și strategii de apărare (partea a II-a)
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for lawyers
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...