ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mang (PSD): Legea pentru simplificarea achiziţiilor publice va facilita investiţiile şi absorbţia fondurilor europene

24 Iunie 2022   |   Agerpres

Parlamentarul PSD Bihor a subliniat că, după promulgarea acestei legi de către preşedintele Klaus Iohannis, primarii vor putea achiziţiona direct servicii şi produse până la o valoare de 270.120 de lei fără TVA şi lucrări până la 900.400 de lei fără TVA.

 
 
Deputatul PSD Bihor Ioan Mang a declarat, vineri, că legea pentru simplificarea achiziţiilor publice, adoptată săptămâna aceasta de plenul Camerei Deputaţilor, este "foarte importantă" şi aşteptată de mult timp de către autorităţile din administraţie, deoarece va facilita investiţiile publice şi pe cele cu fonduri europene şi va stimula dezvoltarea economiei.
 
Parlamentarul PSD Bihor a subliniat că, după promulgarea acestei legi de către preşedintele Klaus Iohannis, primarii vor putea achiziţiona direct servicii şi produse până la o valoare de 270.120 de lei fără TVA şi lucrări până la 900.400 de lei fără TVA.
 
"Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 98 din 2016 privind achiziţiile publice, la care am fost coiniţiator, alături de mulţi alţi colegi deputaţi, de la PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, a fost deja aprobat în plenul Parlamentului şi este dată spre promulgare la preşedintele României. Ceea ce am avut în vedere a fost să modificăm cadrul legal astfel încât să creăm condiţiile clare, stabile şi previzibile, care să faciliteze investiţiile publice şi astfel să stimuleze dezvoltarea economiei", a declarat pentru AGERPRES, deputatul Ioan Mang.
 
Social-democratul a menţionat că, deşi se vor elimina licitaţiile, este nevoie să se aleagă din mai multe oferte, dar dacă nu se primesc mai multe, primăria poate să încheie contract şi cu un singur ofertant. Totodată, este obligatoriu să se utilizeze catalogul SEAP sau să publice un anunţ într-o secţiune dedicată a website-ului propriu.
 
De asemenea, pentru achiziţiile mai mari de 140.000 de lei pentru produse şi 300.000 de lei pentru lucrări, este obligatoriu să se consulte minim trei operatori economici.
 
"Beneficiile constau în faptul că se scurtează foarte mult toate procedurile de demarare a lucrărilor, astfel încât sunt şanse mari de a se cheltui banii europeni şi de a nu mai ajunge în situaţia în care suntem de ani de zile la finalul ciclului financiar nefiind cheltuite toate fondurile. Chiar dacă unii din Opoziţie au lansat ideea că, de fapt, sunt favorizaţi primarii, acuzându-i de furt, în realitate sunt favorizaţi cetăţenii care vor putea beneficia de investiţiile dorite mult mai rapid", a mai menţionat deputatul PSD Bihor.
 
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede dublarea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe, stabilindu-se că se vor putea face achiziţii directe pentru produse sau servicii cu valoare mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări cu valoare mai mică de 900.400 lei.
 
S-au înregistrat 195 voturi 'pentru', 76 'contra' şi 4 abţineri.
 
Proiectul de lege modifică şi completează în acest sens acte normative în domeniul achiziţiilor publice, respectiv Legea nr. 98/2016, Legea nr.99/2016 şi Legea nr.100/2016.
 
Proiectul mai prevede că "angajamentul legal prin care se angajează cheltuielile aferente achiziţiei directe poate lua forma unui contract de achiziţie publică sau al unei comenzi ori a altui tip de document încheiat în condiţiile legii, inclusiv în cazul achiziţiilor iniţiate prin intermediul instrumentelor de plată ce permit posesorului să le utilizeze în relaţia cu comercianţii în vederea efectuării de plăţi, fără numerar, pentru achiziţionarea de produse, servicii şi/sau lucrări prin intermediul unui terminal, cum ar fi, dar fără a se limita la, cardurile de plată şi/sau portofele electronice".
 
Deputaţii au mai stabilit şi ca autoritatea contractantă să aibă obligaţia trimestrial de a transmite în SEAP o notificare cu privire la achiziţiile directe, grupate pe necesitate, care să cuprindă cel puţin obiectul, cantitatea achiziţionată, valoarea şi codul CPV, cu excepţia achiziţiilor realizate prin utilizarea catalogului electronic SEAP.
 
Criteriile de atribuire utilizate în cazul procedurii de dialog competitiv sunt cel mai bun raport calitate-preţ sau cel mai bun raport calitate-cost. Criteriile de atribuire utilizate în cazul parteneriatului pentru inovare sunt cel mai bun raport calitate-preţ sau cel mai bun raport calitate-cost, mai prevede proiectul.
 
Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii şi "ca o măsură absolut necesară, atunci când, din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă, termenele pentru procedurile de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă, negociere competitivă sau procedură simplificată nu pot fi respectate".
Mang (PSD): Legea pentru simplificarea achiziţiilor publice va facilita investiţiile şi absorbţia fondurilor europene

 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2953 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...