ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Marian Petrache: Măgurele Science Park are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării

12 Iunie 2018   |   Ioana Duta

"Purtăm deja discuţii cu toate instituţiile specializate. Am prezentat proiectul Comisiei Europene. Avem sprijinul Băncii Mondiale şi al Băncii Europene de Investiţii, care sunt dispuse să ne aprobe asistenţă tehnică"

 
 
Măgurele Science Park este o oportunitate pe care România trebuie să o fructifice şi are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, la conferinţa "We are inventing the future! Our bet on science!".


"De la aprobarea proiectului european se vorbeşte despre faptul că investiţia de aici va genera impulsul mult aşteptat pentru cercetarea şi dezvoltarea din România, va elimina decalajele din domeniul inovaţiei şi va favoriza transferul de cunoştinţe, de tehnologie. (...) Măgurele Science Park este parte a acestei etape şi are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele", a subliniat Petrache.


Potrivit acestuia, parcul ştiinţific va aduce beneficii importante nu numai regiunii Bucureşti-Ilfov, ci şi întregii ţări.

"Construirea parcului ştiinţific este o oportunitate pe care România trebuie să o fructifice. Avem un teren de 16 hectare la Măgurele în apropiere de ELI-NP. Vom folosi cinci hectare pentru prima fază a proiectului. Dispunem de 17,5 milioane de euro din rezervele Consiliului judeţean pentru demararea lucrărilor. Prin Programul Operaţional Regional am primit deja aprobarea pentru o finanţare de două milioane de euro, cu posibilitatea dublării acestei sume. Vom accesa fonduri nerambursabile şi rambursabile pentru dezvoltarea proiectului. Purtăm deja discuţii cu toate instituţiile specializate. Am prezentat proiectul Comisiei Europene. Avem sprijinul Băncii Mondiale şi al Băncii Europene de Investiţii, care sunt dispuse să ne aprobe asistenţă tehnică", a explicat preşedintele CJ Ilfov.

El a precizat că pentru următoarea fază a proiectului se ia în calcul inclusiv parteneriatul public-privat.

"Prima fază a proiectului înseamnă realizarea infrastructurii parcului, construirea centrului de inovare, a primei clădiri de birouri destinate închirierii, a Muzeului Viitorului şi a spaţiilor conexe. Ne aflăm în regiunea cu cea mai mare densitate de activităţi economice şi de cercetare. Asemenea investiţie este imperios să fie susţinută pentru că potenţează economia României. Vreau să construim o comunitate, un pol al dezvoltării economiei inovative", a transmis Petrache.

Prezent la eveniment, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că, deşi academia este o instituţie "care conservă tradiţia", se află "în vast proces de cucerire" a secolului al XXI-lea.

"Din cele 17 domenii principale care constituie secţii ale Academiei Române, 10 sunt închinate ştiinţelor fundamentale şi tehnice şi patru se referă la domeniile tradiţionale pentru care Academia a fost fondată după jumătatea secolului al XIX-lea", a amintit Pop.

Potrivit directorului general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir, nu este uşoară construcţia unui centru de cercetare.

"De-a lungul timpului au fost suişuri, coborâşuri", a afirmat el, evidenţiind aplicaţiile laserului de la Măgurele se pot transmite societăţii pentru a contribui la dezvoltarea economică a ţării.

La rândul său, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a afirmat că Măgurele Science Park este un proiect care are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării şi concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională a ELI-NP.

"Îmi face o plăcere deosebită să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră la lansarea unei iniţiative, care, cred eu, are un potenţial uriaş de a schimba faţa cercetării din România", a spus Costoiu.

El a reamintit că aplicaţiile tehnologiilor care pot fi dezvoltate în cadrul ELI-NP sunt covârşitoare: de la industria farmaceutică şi domeniul medical la industria software sau gestionarea deşeurilor, toate cu un impact direct asupra calităţii vieţii.

"Trebuie spus răspicat că România în ansamblul său este datoare să susţină toate eforturile de transformare a celui mai mare proiect ştiinţific românesc în cel mai mare proiect economic şi cred că acesta este primul semn pe care îl dăm în această direcţie. Cred că odată cu finalizarea construcţiei Măgurele Science Park următoarea provocare va veni nu în modul în care putem găsi parteneri de cooperare, ci în modul în care putem implementa politici eficiente la nivel de ţară care să faciliteze aceste imense beneficii şi oportunităţi", a afirmat Mihnea Costoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 693 / 11922
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Employment
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Competition
  Cum se construiește o carieră de succes peste hotare. Exemplul Monicăi Mitrea, fondator Mitrea & Associés (Lausanne), avocatul care și-a propus să intensifice colaborarea dintre Elveția și România beneficiind de cunoașterea celor două culturi
  LegiTeam: Wolf Theiss is looking for highly motivated lawyers - Banking & Finance | Competition | Corporate M&A | Employment
  Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase
  LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
  LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
  Dentons primește opt distincții în cadrul galei Europe Women in Business Law Awards
  MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman a asistat Nederlandse MKB la achiziția companiei IT BusyMachines. Echipă de 9 avocați, coordonată de partenerii Alina Popescu și Dana Rădulescu, implicată în proiect
  Alina Stăvaru devine Partener la RTPR Allen & Overy. Promovare din interior, o premieră pentru firma de avocați
  Ţuca Zbârcea & Asociaţii scapă Federația de Fotbal de pretențiile de 300 mil. E ale clubului FC Craiova
  Cum văd avocații Dentons evoluția practicii de Capital Markets, pe o piață în care companiile cu acționariat preponderent străin se finanțează din surse interne grupului din care fac parte, iar cele cu capital românesc nu au încă o cultură a pieței de capital. Rețeta succesului include abordările personalizate, cu elemente de creativitate și inovație
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...