ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Marian Petrache: Măgurele Science Park are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării

12 Iunie 2018   |   Ioana Duta

"Purtăm deja discuţii cu toate instituţiile specializate. Am prezentat proiectul Comisiei Europene. Avem sprijinul Băncii Mondiale şi al Băncii Europene de Investiţii, care sunt dispuse să ne aprobe asistenţă tehnică"

 
 
Măgurele Science Park este o oportunitate pe care România trebuie să o fructifice şi are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, la conferinţa "We are inventing the future! Our bet on science!".


"De la aprobarea proiectului european se vorbeşte despre faptul că investiţia de aici va genera impulsul mult aşteptat pentru cercetarea şi dezvoltarea din România, va elimina decalajele din domeniul inovaţiei şi va favoriza transferul de cunoştinţe, de tehnologie. (...) Măgurele Science Park este parte a acestei etape şi are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării de pe întreaga platformă Măgurele", a subliniat Petrache.


Potrivit acestuia, parcul ştiinţific va aduce beneficii importante nu numai regiunii Bucureşti-Ilfov, ci şi întregii ţări.

"Construirea parcului ştiinţific este o oportunitate pe care România trebuie să o fructifice. Avem un teren de 16 hectare la Măgurele în apropiere de ELI-NP. Vom folosi cinci hectare pentru prima fază a proiectului. Dispunem de 17,5 milioane de euro din rezervele Consiliului judeţean pentru demararea lucrărilor. Prin Programul Operaţional Regional am primit deja aprobarea pentru o finanţare de două milioane de euro, cu posibilitatea dublării acestei sume. Vom accesa fonduri nerambursabile şi rambursabile pentru dezvoltarea proiectului. Purtăm deja discuţii cu toate instituţiile specializate. Am prezentat proiectul Comisiei Europene. Avem sprijinul Băncii Mondiale şi al Băncii Europene de Investiţii, care sunt dispuse să ne aprobe asistenţă tehnică", a explicat preşedintele CJ Ilfov.

El a precizat că pentru următoarea fază a proiectului se ia în calcul inclusiv parteneriatul public-privat.

"Prima fază a proiectului înseamnă realizarea infrastructurii parcului, construirea centrului de inovare, a primei clădiri de birouri destinate închirierii, a Muzeului Viitorului şi a spaţiilor conexe. Ne aflăm în regiunea cu cea mai mare densitate de activităţi economice şi de cercetare. Asemenea investiţie este imperios să fie susţinută pentru că potenţează economia României. Vreau să construim o comunitate, un pol al dezvoltării economiei inovative", a transmis Petrache.

Prezent la eveniment, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat că, deşi academia este o instituţie "care conservă tradiţia", se află "în vast proces de cucerire" a secolului al XXI-lea.

"Din cele 17 domenii principale care constituie secţii ale Academiei Române, 10 sunt închinate ştiinţelor fundamentale şi tehnice şi patru se referă la domeniile tradiţionale pentru care Academia a fost fondată după jumătatea secolului al XIX-lea", a amintit Pop.

Potrivit directorului general al Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei", Nicolae Zamfir, nu este uşoară construcţia unui centru de cercetare.

"De-a lungul timpului au fost suişuri, coborâşuri", a afirmat el, evidenţiind aplicaţiile laserului de la Măgurele se pot transmite societăţii pentru a contribui la dezvoltarea economică a ţării.

La rândul său, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, a afirmat că Măgurele Science Park este un proiect care are ca obiectiv valorizarea economică a rezultatelor cercetării şi concretizarea obiectivelor de dezvoltare regională a ELI-NP.

"Îmi face o plăcere deosebită să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră la lansarea unei iniţiative, care, cred eu, are un potenţial uriaş de a schimba faţa cercetării din România", a spus Costoiu.

El a reamintit că aplicaţiile tehnologiilor care pot fi dezvoltate în cadrul ELI-NP sunt covârşitoare: de la industria farmaceutică şi domeniul medical la industria software sau gestionarea deşeurilor, toate cu un impact direct asupra calităţii vieţii.

"Trebuie spus răspicat că România în ansamblul său este datoare să susţină toate eforturile de transformare a celui mai mare proiect ştiinţific românesc în cel mai mare proiect economic şi cred că acesta este primul semn pe care îl dăm în această direcţie. Cred că odată cu finalizarea construcţiei Măgurele Science Park următoarea provocare va veni nu în modul în care putem găsi parteneri de cooperare, ci în modul în care putem implementa politici eficiente la nivel de ţară care să faciliteze aceste imense beneficii şi oportunităţi", a afirmat Mihnea Costoiu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 628 / 11857
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează
  Thomson Reuters Legal Advisers - Full Year 2018 | Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții, anul trecut. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 global, european și regional
  „The Lawyer European Awards 2019”: 4 firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans” | PNSA, singura firmă domestica din lista scurtă a premianților. ZRP concurează la titlul „European litigation team of the year”
  Clifford Chance Badea atrage un nou avocat senior în practica de M&A Real Estate
  Topul problemelor din industria Pharma, creionat de avocații D&B David și Baias. Proiectele uneia dintre cele mai performante echipe de pe piața locală
  ELLINT, alianța internațională a firmelor de avocați specializate în dreptul muncii, se extinde în România. Suciu | The Employment Law a intrat în rețea
  Promovări în conducerea Mușat & Asociații: Paul Buta, Iulian Popescu și Răzvan Stoicescu devin Deputy Managing Partners | Partenerul Octavian Popescu se retrage
  Andreea Bende, promovată în calitate de Partener în cadrul NNDKP IP
  LegiTeam: PeliFilip recrutează avocați pentru departamentul de Real-estate
  bpv Grigorescu Ştefănică a asistat Molex SUA, în consolidarea prezenței sale pe piața din România. Colaborare cu Jones Day
  PeliFilip a reprezentat cu succes Hidroelectrica într-un litigiu complex de dreptul muncii
  Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului, la început de an. Plutonul fruntașilor și-a schimbat structura, iar tendința a fost de micșorare a efectivelor, în 2018
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...