ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României

23 Iunie 2022   |   Agerpres

"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.

 
 
Membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că este important să existe un dialog structurat între mediul de afaceri şi Guvernul României pentru a putea face faţă provocărilor anticipate în perioada următoare, pentru a valorifica PNRR, dar şi pentru a creşte competitivitatea economiei româneşti.
 
Potrivit unui comunicat al CDR, Executivul, prin premierul Nicolae Ciucă, şi membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte cele mai importante organizaţii ale mediului de afaceri din ţară, au semnat un nou Acord de colaborare privind consultarea pe câteva teme strategice pentru mediul de afaceri din România.
 
"Acest acord este o continuare a dialogului constant pe care CDR l-a avut cu toate guvernele României în ultimul deceniu şi vine să redefinească priorităţile pentru economia ţării noastre, în contextul provocărilor din ultimii ani şi al schimbărilor majore pe care le anticipăm", se menţionează în comunicat.
 
CDR susţine că acordul de colaborare nu îşi propune să creeze un canal nou de consultare şi nici să excludă alte părţi legitime şi interesate, ci este mai degrabă angajamentul organizaţiilor membre de a veni în faţa Guvernului cu puncte de vedere comune pe aceste teme de importanţă majoră.
 
În acest context a avut loc şi o întâlnire de lucru în data de 16 iunie în care reprezentanţii CDR şi cei ai Guvernului au avut un schimb de idei pe marginea celor şase teme strategice care vor face obiectul dialogului.
 
Conform comunicatului, ambele părţi s-au angajat că vor exista întâlniri periodice în care vor depune eforturi pentru a progresa pe unele teme importate.
 
Printre acestea, reprezentanţii CDR au menţionat stabilitatea macroeconomică, care trebuie atinsă prin creşterea competitivităţii economiei româneşti, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar şi atragerea de noi investiţii.
 
"Plecând de la necesitatea unui cadru fiscal predictibil şi reducerii deficitului bugetar, sunt imperative digitalizarea administraţiei fiscale, combaterea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor la buget, fără schimbări ale cadrului fiscal care să nu fie discutate cu mediul de afaceri", se precizează în document.
 
O altă temă importantă este alocarea eficientă şi fără întârziere a resurselor bugetare şi europene pentru redresare şi rezilienţă.
 
"Este esenţial ca PNRR să fie implementat fără întârzieri, astfel încât România să poată utiliza complet sumele disponibile prin acest mecanism esenţial pentru modernizarea statului. Îmbunătăţirea accesului la finanţare al firmelor, adresarea provocărilor structurale ale mediului privat, mobilizarea resurselor financiare prin piaţa de capital sunt, de asemenea, necesare pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare faţă de Vestul Europei", susţin reprezentanţii mediului de afaceri.
 
O altă temă menţionată este dezvoltarea durabilă a României în acord cu politicile agreate la nivelul Uniunii Europene.
 
"Este necesar un nou model de piaţă a energiei sub toate aspectele ei, creşterea eficienţei energetice şi sprijinirea tehnologiilor mai puţin dăunătoare mediului înconjurător. Sunt imperative susţinerea tranziţiei accelerate spre o economie circulară şi reforme structurale în domeniile managementului deşeurilor", precizează sursa citată.
 
O altă temă amintită este modernizarea interacţiunii dintre mediul public şi cel privat prin digitalizare şi debirocratizare, prin modernizarea legislaţiei care are un impact profund asupra activităţii companiilor din România, dar şi prin îmbunătăţirea capacităţii administrative şi a organizării instituţionale.
 
"Reducerea corupţiei, a risipei administrative, predictibilitatea legislativă şi îmbunătăţirea actului de justiţie rămân prioritare", se mai spune în comunicat.
 
Printre temele importante se mai află educaţia şi reforma educaţiei, pentru a putea face faţă provocărilor din următorul deceniu, care rămân importante pentru mediul de afaceri.
 
"România trebuie să remedieze analfabetismul funcţional, să-şi modernizeze şcolile şi să echipeze profesorii cu principii noi şi moderne de predare, totul într-un cadru transparent şi în dialog cu toţi cei interesaţi", precizează membrii CDR.
 
Totodată, sănătatea rămâne o prioritate şi un domeniu unde România are multe decalaje de recuperat.
 
"Sunt necesare investiţii pentru modernizarea spitalelor şi pentru adaptarea lor la noile tendinţe din telemedicină. Sistemul de sănătate trebuie digitalizat şi transparentizat. Sunt necesare investiţii semnificative în programele naţionale de prevenţie şi în educaţia sanitară a cetăţenilor", mai spune Coaliţia.
 
Coaliţia pentru Dezvoltarea României reuneşte în cele 20 de asociaţii ale sale reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un
Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2966 / 8632
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...