ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Milcev (EY România):Noile reguli propuse prin transpunerea directivei anti-evaziune sunt mai puţin restrictive

13 Februarie 2018   |   Ioana Duta

Multe ţări nu vor să fie văzute ca prea restrictive şi să sperăm că ceea ce au hotărât senatorii o să fie menţinut şi de Camera Deputaţilor, astfel încât să fim în rândul lumii şi să nu avem un regim mai restrictiv decât alte ţări care o să adopte într-un an sau doi aceeaşi directivă.

 
 
Noile reguli privind deducerea dobânzilor cuprinse în ordonanţa 79, cea care transpune Directiva anti-evaziune, vor avea un caracter mai puţin restrictiv decât cele aplicate în 2017, susţine Alex Milcev, partener, liderul Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică al EY România.

Acesta a precizat că ordonanţa urmează a fi dezbătută miercuri în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

"Faţă de ceea ce vedem astăzi în ordonanţa 79 o să fie câteva modificări principale legat concret de dobânzi. Senatorii au hotărât să crească limitele deducerii dobânzilor. Vă amintesc că în ordonanţa 79 apar două limite: prima de 200.000 de euro pe an şi 10% din EBITDA...Aceste limitări senatorii au pus să fie crescute în limitele permise de directiva europeană şi anume până la 3 milioane de euro, acea limită de 200.000 de euro pe an şi procentul din EBITDA să fie crescut la 30%. Ceea ce ştim noi, cam toate ţările din UE se gândesc la aceleaşi plafoane, ideea e şi competiţie fiscală între ţări. Multe ţări nu vor să fie văzute ca prea restrictive şi să sperăm că ceea ce au hotărât senatorii o să fie menţinut şi de Camera Deputaţilor, astfel încât să fim în rândul lumii şi să nu avem un regim mai restrictiv decât alte ţări care o să adopte într-un an sau doi aceeaşi directivă. Aceasta o să vedem mâine, probabil la sfârşitul zilei, dacă pronosticul meu privind menţinerea acestor modificări ale Senatului o să se adeverească. Aşteptăm cu sufletul la gură", a afirmat Alex Milcev, la o întâlnire cu presa.


În opinia lui, există un fel de ironie în transpunerea directivei pentru că, dacă ne uităm pe ansamblu ce înseamnă aceasta pentru România, făcând comparaţie între situaţia de anul trecut şi cea din 2018, noile reguli propuse sunt per ansamblu mai puţin restrictive decât vechile reguli.

"Poate ironică aici este de fapt intenţia Guvernului de a strânge şurubul şi a restricţiona, cum s-au exprimat dânşii, transferul profiturilor prin sisteme de finanţare. Deci, într-un fel, unde dai şi unde crapă. S-au gândit că este şi o chestiune de semantică. Suna foarte frumos această directivă: directivă privind evaziunea fiscală. Hai să o adoptăm în România repede, în 2018, fără să ne forţeze cineva! Toată Europa o adoptă de la 2019 - 2024 chiar. Noi ne-am băgat mai repede să o facem ca să reducem din evaziunea fiscală, dar fără să ştim exact calculele Ministerului de Finanţe. Ce observăm în piaţă, se pare că restricţiile de fapt pentru cei vizaţi o să fie mult mai puţine. Adică mult mai multe dobânzi o să fie deductibile pe noul regim decât se deduceau pe vechiul regim", a spus Milcev.

Potrivit acestuia, vor exista şi domenii afectate şi a menţionat sectorul imobiliar, unde finanţarea se efectua prin credite bancare.

Milcev a menţionat faptul că, prin modificarea ordonanţei 79, sectorul bancar nu va mai fi afectat pentru că băncile nu vor fi percepute ca fiind microîntreprinderi.

"Dacă astăzi cineva îşi face cineva face o bancă în România, fie o bancă străină care vine pe piaţă sau se face o bancă specializată, banca aceea în mod aberant este microîntreprindere timp de un an până când face cifră de afaceri de cel puţin un milion de euro şi o depăşeşte", a explicat el.

Milcev a adăugat că, în trecut, microîntreprinderile au fost preferate muncii salariale sau prin persoana fizică autorizată, ca urmare a gradului redus de impozitare, de 18-19%.

Conform acestuia, serviciile de management şi de consultanţă pot fi oferite prin microîntreprindere, iar aici impozitarea ajunge la 6% faţă de forma salarială, unde impozitarea se ridică la 43%.

"Cred că, dacă legislaţia nu se modifică şi Fiscul nu face ceva dramatic, măcar din punct de vedere al educaţiei populaţiei, că nu este bine să migreze spre microîntreprinderi, o să vedem cred că vor ieşi ca ciupercile după ploaie. Ceea ce s-ar putea să nu ducă la nicio problemă în 2018 - 2019, dar 2019 - 2020 o să înceapă controale fiscale, iar o să avem dosare penale", a spus Milcev.

De asemenea, reprezentanţii EY au precizat că în privinţa Declaraţiei 600 este nevoie de mai multe lămuriri legislative, mai ales în ceea ce priveşte mecanismul de reglare prin declaraţie de rectificare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 73 / 10466
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
  Promovare în echipa de banking & finance a Schoenherr. Adina Damaschin devine counsel
  Cei mai buni avocați de fuziuni și achiziții din România. Clasamentul Chambers Global 2018
  CMS a consiliat consorțiul Raiffeisen Bank S.A. - Swiss Capital S.A. în oferta publică și listarea la bursă a companiei Purcari Wineries PLC
  RTPR Allen & Overy a asistat Purcari Wineries în legătură cu Oferta Publică Inițială
  PNSA a asistat Unirii View în obținerea unei finanțări de 23 mil. €. Banii merg în dezvoltarea clădirii de 19 etaje
  Hategan Attorneys obține în instanță o victorie importantă pentru industria de energie regenerabilă
  Stratulat Albulescu își consolidează echipa de Banking & Finance prin cooptarea lui Costin Teodorovici ca Partener
  Avocații Mușat & Asociații spun că piața avocaturii de business va suferi schimbări majore în următorii ani, legate în principal de evoluția tehnicii, a dreptului, dar și a nevoilor curente ale clienților. Firma a creat un cadru de cooperare directă la nivel global cu compania Facebook și mizează pe o creștere cu cel puțin 10-15% a volumului activității, anul acesta
  Niculeasa Law Firm obține pentru General Leasing anularea măsurilor asiguratorii în cuantum de cca. 42 mil. lei, dispuse de Direcția Regională Antifraudă Fiscală
  Mușat & Asociații, NNDKP și ZRP, pe lista scurtă a premianților MIP în domeniul proprietății intelectuale
  Cum vede un Leading Lawyer pentru practica de White-Collar Crime evoluția pieței în 2018. Mihai Mareș, Managing Partner Mareș Danilescu Mareș: Piața avocaturii de penal-comercial va continua să crească. Corporațiile și firmele străine care fac business în România sunt tot mai atente la procesele de respectare si aplicare a cerințelor legale
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...