ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Modificări recente esenţiale privind Legea societăţilor nr. 31|1990 pentru simplificarea și debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social

10 Noiembrie 2020   |   Mirela CAZACU si Roxana BALICA, Attorneys-at-law, POPESCU & Asociații

Autorii apreciază că modificările introduse prin Legea 223/2020 eficientizează mediul de afaceri prin proceduri anterior inflexibile și de lungă durată, având ca scop simplificarea acestor tranzacţii, alinierea României la practica celorlalte state ale Uniunii Europene şi încurajarea investițiilor străine în România.

 
 
În data de 05 noiembrie 2020 a intrat în vigoare Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea și debirocratizarea transferului de părți sociale și a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăților nr. 31/1990 (denumită în continuare, „Legea 223/2020”), fiind publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1018 din data de 02 noiembrie 2020.

Noua Lege 223/2020 aduce o serie de modificări importante menite să eficientizeze anumite operațiuni în mediul de afaceri din România, printre care înființarea societăților cu răspundere limitată și transferul de părți sociale ale acestora.


Astfel, principalele modificări aduse Legii societăților nr. 31/1990 (denumită în continuare, „Legea societăților”) sunt următoarele:


1.   Înlăturarea limitei minime de 200 Lei pentru capitalul social al unei societăți cu răspundere limitată şi a dovezii efectuării vărsămintelor

O primă modificare adusă Legii societăților privește capitalul social minim al unei societăți cu răspundere limitată. Astfel, înainte de intrarea în vigoare a modificărilor aduse de Legea 223/2020, la înfiinţarea unei societăți cu răspundere limitată trebuia vărsată de către asociaţii fondatori suma minimă de 200 Lei. În prezent, această limită minimă a capitalului social, respectiv a valorii nominale a unei părți sociale, nu se mai aplică. Prin urmare, capitalul social poate avea orice valoare stabilită de către asociați, fiind divizat în părţi sociale egale.

O altă simplificare a procedurii de înființare a societăților cu răspundere limitată priveşte dovada efectuării vărsămintelor, în sensul că depunerea acesteia nu mai este necesară la înmatricularea societății în Registrul Comerțului.


2.             Condiţii noi privind aprobarea transferului de părți sociale de către asociați 

O altă modificare importantă adusă prin Legea 223/2020 constă în posibilitatea reglementării prin Actul Constitutiv al societății cu răspundere limitată a unei majorități inferioare celei de ¾ din capitalul social prevăzute anterior de Legea societăților pentru aprobarea de către asociați a transferului părților sociale către terți sau chiar eliminarea necesității acestei aprobări, astfel încât fiecare asociat să poată dispune de părțile sale sociale independent de voința celorlalți asociaţi din cadrul societății.

Această modificare simplifică și debirocratizeaza transferul de părți sociale, în sensul că, până în prezent, acesta era supus unei proceduri complexe, împărţite în două etape, care putea dura uneori peste două luni, în cazul în care creditorii societății depuneau opoziție la transferul de părți sociale vizat.

De asemenea, tot în scopul simplificării procesului de transfer al părților sociale, Legea 223/2020 elimină obligația de înregistrare în Registrul Comerțului a actului de transmitere a părților sociale și a Actului Constitutiv actualizat cu datele de identificare ale noilor asociați, noua procedură devenind astfel similară cu cea a înregistrării transferului de acțiuni la societățile pe acțiuni.


3.             Abrogarea dispozițiilor privind perioada de opoziție la transfer de 30 de zile 

De asemenea, o altă modificare cu implicații practice adusă prin Legea 223/2020 constă în abrogarea dispozițiilor privind obligativitatea publicării în Monitorul Oficial a intenției de transfer al părților sociale și posibilitatea terților de a formula opoziții la transfer, având în vedere că, în practică, Agenția Națională de Administrare Fiscală era singurul debitor care se bucura de acest drept, fiind direct notificată de către Registrul Comerțului cu privire la fiecare potențial transfer dreptul de a formula opoziții la transferul unor părți sociale, pe când creditorii societății nu erau practic protejaţi, întrucât aceștia ajungeau foarte rar să cunoască intenția de transfer al părților sociale în societățile debitoare.


4.             Modificări privind opozițiile creditorilor la hotărârile Adunării Generale a Asociaților 

Legea 223/2020 a modificat, de asemenea, procedura și condițiile introducerii unei cereri de opoziție de către creditorii societăţii și orice alte persoane care se consideră prejudiciate în urma hotărârilor asociaților de modificare a Actului Constitutiv al societăţii.

Astfel, a fost eliminată posibilitatea creditorilor de a solicita suspendarea executării hotărârii atacate și/sau anularea acesteia. Prin urmare, persoanele interesate nu mai pot solicita în prezent decât repararea prejudiciului cauzat, fie de către societate, fie de către asociați, după caz, fără a mai fi împiedicată astfel producerea efectelor hotărârilor asociaților.


5.             Alte modificări semnificative 

O altă simplificare a procedurilor în fața Registrului Comerțului introdusă prin Legea 223/2020 constă în eliminarea obligației de a înregistra, în prealabil, documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului cu destinație de sediu social la Agenția Națională de Administrare Fiscală, înainte de a solicita înmatricularea societății sau schimbarea sediului social al acesteia. În linia practicii deja existente, acest document este transmis de către Registrul Comerțului, din oficiu, către Agenția Națională de Administrare Fiscală.


6.             Concluzii

Având în vedere cele descrise mai sus şi faptul că România implementase unul dintre cele mai restrictive sisteme din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte transferul de părţi sociale în societăţile cu răspundere limitată, apreciem că modificările introduse prin Legea 223/2020 eficientizează mediul de afaceri prin proceduri anterior inflexibile și de lungă durată, având ca scop simplificarea acestor tranzacţii, alinierea României la practica celorlalte state ale Uniunii Europene şi încurajarea investițiilor străine în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 7279 / 8645
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...