ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Pe când primul credit garantat cu crypto-monede în România?

03 Iunie 2021   |   Veronica Das Alexeev și Silviu Lazăr, avocați în cadrul Schoenherr și Asociații SCA

Constituirea de ipoteci asupra crypto-monedelor pentru garantarea diverselor obligații este juridic posibilă. Cu o serie de măsuri legislative bine țintite în acest sens, o astfel de operațiune ar putea beneficia și de protecția necesară pentru a încuraja entitățile românești să o adopte.

 
 

În pofida avertismentelor repetate ale BNR și ale Autorității Bancare Europene privind volatilitatea deosebită și gradul de risc ridicat asociat crypto-monedelor, investitorii sunt în continuare entuziasmați de potențialele câștiguri, iar antreprenorii absorb acest interes printr-o ofertă virtual nelimitată de soluții și aplicații. În timp ce autoritățile pășesc ezitant și formalist în spectrul de reglementare centralizată a crypto-monedelor, analizele de piață prevăd o creștere consistentă în adoptarea acestor instrumente în perioada 2021-2026.

În acest context, se vehiculează deja în piață posibilitatea utilizării lor ca instrumente de garanție (soluție oferită deja de platforma Binance). Raționamentul e simplu: crypto-monedele, ca și monedele fiduciare (bancnotele obișnuite), sunt mijloace de schimb. O creștere a utilizării crypto-monedelor ca mijloc de schimb implică o scădere a utilizării monedelor fiduciare în același scop, iar dacă ipotecile asupra conturilor bancare sunt instrumente de garanție general acceptate, constituirea de garanții asupra portofelelor digitale în care sunt stocate crypto-monede pare un următor pas logic. În special, din perspectiva faptului că furnizorii de portofele digitale sunt printre puținele entități deja reglementate ce acționează pe piața crypto-activelor (termen mai larg, ce include atât crypto-monedele, cât și alte active ce utilizează tehnologia blockchain (sau alte tehnologii similare) și au o componentă investițională predominantă, nefiind utilizate neapărat ca mijloace de schimb).

Pot fi folosite crypto-monedele ca instrumente de garanție?

Răspunsul scurt e „da‟. Orice lucru, corporal sau incorporal, ce constituie obiectul unui drept patrimonial este un bun și orice bun mobil poate face obiectul unei ipoteci mobiliare. Crypto-monedele sunt definite ca o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal și nu deține statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb și poate fi transferată, stocată și tranzacționată electronic. Nu par a exista dubii, crypto-monedele constituie obiectul unui drept patrimonial, fiind astfel bunuri mobile incorporale. O a doua condiție pentru existența validă a unei ipoteci mobiliare este descrierea suficient de precisă a bunului grevat. Majoritatea portofelelor digitale ce stochează crypto-monede pot fi identificate similar conturilor bancare, astfel încât nici descrierea suficientă nu pune probleme.

Deci, la nivel abstract, în România este posibilă constituirea unei garanții având ca obiect crypto-monede. Lipsa oricărui precedent poate îngreuna însă procesul la nivel practic, în special datorită atitudinii precaute adoptate implicit de instituțiile publice în fața necunoscutului.

De ce ar fi atractivă o garanție având ca obiect crypto-monede?

Investitorii sunt tot mai interesați de crypto-monede și de un acces cât mai facil, fără costuri ridicate, la credite acordate de fintech-uri, iar o astfel de garanție poate rezolva problema necesității de fonduri în monedă fiduciară pentru investitorii care, mizând pe o creștere accelerată a crypto-monedelor, nu vor să le schimbe în monede fiduciare. În plus, tendința la nivel european nu mai este de respingere completă a crypto-activelor, ci de reglementare a pieței lor, pentru a oferi protecție participanților ce nu acționează în calitate de profesioniști.

Ce probleme implică utilizarea crypto-monedelor ca instrumente de garanție și care ar fi soluțiile?

Potențialele dificultăți au două surse: (i) volatilitatea crypto-monedelor și (ii) cadrul legislativ ce nu a fost proiectat pentru o astfel de garanție flexibilă.

Volatilitatea implică un risc de scădere bruscă a valorii garanției. Acesta poate fi însă diminuat prin supra-garantare. În plus, în ipoteza unei garanții accesorii unei linii de credit revolving, valoarea liniei de credit ar putea fi ajustată la intervale regulate de timp în funcție de valoarea crypto-monedelor care garantează obligațiile de plată a creditului.

Tot volatilitatea face necesară posibilitatea lichidării rapide a garanției. Însă, procedurile de executare silită din România sunt inadecvate pentru acest tip de instrumente. În principal, nu permit vânzarea rapidă a crypto-monedelor utilizate ca instrumente de garanție, sporind astfel riscul nesatisfacerii creanței creditorului în ipoteza unei scăderi bruște a valorii crypto-monedelor.

În această zonă, ar fi nevoie de o reformă a cadrului legislativ care să permită proceduri rapide de executare silită, adaptate bunurilor puternic volatile, păstrându-se totuși protecții legale adecvate pentru debitorii obligației. Însă, cum bine știm, legiuitorul nu răspunde de obicei nevoilor pieței aflate într-o fază incipientă, ci doar în momentul apariției concrete a unor astfel de operațiuni. Așadar, cum se întâmplă adesea, pionierii unei idei trebuie să își asume anumite riscuri.

Deopotrivă, legislația consumatorilor este, deocamdată, crypto-alergică, întrucât impune un cadru rigid de informare, timp de reflecție, raportare și drepturi ale consumatorilor. O potențială soluție ar fi adoptarea unui cadru legislativ care oferă protecție consumatorilor în ceea ce privește operațiunile cu crypto-active (riscurile inerente fiind de necontestat).

Concluzie

În concluzie, constituirea de ipoteci asupra crypto-monedelor pentru garantarea diverselor obligații este juridic posibilă. Cu o serie de măsuri legislative bine țintite în acest sens, o astfel de operațiune ar putea beneficia și de protecția necesară pentru a încuraja entitățile românești să o adopte. E de așteptat ca primii pași în lansarea unui astfel de model să vină din rândul companiilor de tip fintech, însă rămâne de văzut la ce moment va fi considerat că avantajele în plan comercial ar putea depăși riscurile.

Articol scris de: Veronica Das Alexeev (senior attorney at law) și Silviu Lazăr (attorney at law), avocați specializați în financiar-bancar și piața de capital în cadrul Schoenherr și Asociații SCA

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5736 / 8646
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
    Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
    Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
    Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
    BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...