ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața avocaturii a devenit o “plăcintă” mai mică și mai rece. Gabriel Zbârcea, Managing Partner TZA, explică tendințele anului 2017 pe piața avocaturii (Video-interviu)

04 Mai 2017   |   G. S.

Gabriel Zbarcea, Managing Partner, spune ca piata a ajuns intr-o etapa in care avocatii trebuie sa fie mult mai putin “lacomi” decat au fost in anii trecuti, daca vor sa supravietuiasca, pentru ca exista riscul ca, mergand pe marirea profiturilor, sa le plece avocati, echipe si clienti.

 
 
  • BizLawyer TV
Tuca Zbarcea & Asociatii (TZA) a incheiat anul 2016 cu o cifra de afaceri similara anului anterior, insa profitul a fost mai mic, raporat la exercitiile financiare din anii trecuti. In interviul acordat BizLawyer, Gabriel Zbarcea, Managing Partner, spune ca piata a ajuns intr-o etapa in care avocatii trebuie sa fie mult mai putin “lacomi” decat au fost in anii trecuti, daca vor sa supravietuiasca, pentru ca exista riscul ca, mergand pe marirea profiturilor, sa le plece avocati, echipe si clienti.

In opinia sa, clientii sunt din ce in ce mai mult tentati sa isi aloce resurse interne si sa apeleze la avocati doar pentru deal-urile cu adevarat importante, tinerele generatii de avocati sunt foarte preocupate de balansul dintre viata si munca, iar pe piata avocaturii din ce in ce mai multe firme mici si medii care desfasoara activitati cu un excelent serviciu avocatial si care isi pot permite, sau incearca sa aplice onorarii mult mai mici decat cele ale firmelor traditionale, consacrate. "As putea spune ca piata avocaturii a devenit ca o “placinta” mai mica si mai rece. Mai mica datorita acestor firme, foarte multe, care evident ca vor lua din clientii companiilor mari, si mai rece pentru ca este o presiune pe onorarii. Onorariile sunt din ce in ce mai mici", a aratat Gabriel Zbarcea in interviul acordat BizLawyer. Printre pericolele care afecteaza sau vor afecta activitatea avocatilor, el a mentionat mobilitatea - sunt foarte multi avocati care lucreaza de acasa - si introducerea, din ce in ce mai mult, a inteligentei artificiale,  robotizarea profesiei.


-    BizLawyer: Cum se vede anul 2017 la Tuca Zbarcea & Asociatii? Care sunt ariile de practica cele mai fierbinti, ce tip de proiecte aveti, cum arata firma in momentul acesta?

Gabriel Zbarcea: Vedem 2017 oarecum similar anului anterior. Am avut intalnirea partenerilor la inceput de an si ne-a fost foarte greu sa facem un business plan pentru 2017: aceeasi dificultate am avut-o si in 2016; e adevarat ca atunci motivele erau diferite, era un an pre-electoral, proiecte putine, functionarii publici erau marcati de teama. In 2017 nu stim ce se intampla, resimtim o anumita instabilitate, sunt prea putine proiecte de stat, anuntate de catre guvern, in afara de intentia de a crea cele doua fonduri: fondul suveran si fondul de dezvoltare. Dar sunt optimist, sper ca piata avocaturii sa isi revina incet-incet si sa apara proiecte mai ales din zona privata. Cat despre noi, dupa cum ati anuntat, am promovat la finalul anului trecut inca patru parteneri; suntem douazeci si noua de parteneri si cca. 110 avocati care activeaza in cadrul biroului nostru. In legatura cu ariile de practica, cred ca sectorul bancar va fi foarte activ - noi am realizat anii trecuti mai multe tranzactii cu credite non-performante –, de asemenea sectorul litigiilor – avem opt sute de clienti iar la departamentul de litigii sunt 62 de avocati care activeaza in acest moment - restructurari, probleme pe corporate...

-    Vorbeai un pic mai devreme de anul 2016 si raportai oarecum bugetul pe 2017 la activitatea anului trecut. Cum a fost 2016? Ati avut un plus, ati stagnat? V-ati implinit previziunile initiale din ianuarie 2016?

In 2016 am avut aceeasi cifra de afaceri din anul 2015 si consider ca, pentru ceea ce se intampla in regiune si in Romania, a fost un an bun. Nu a fost un an exceptional, cum au fost in perioada 2008-2012, ani foarte buni din punct de vedere al incasarilor si al investitiilor, dar a fost un an bun. As vrea sa fac insa o precizare importanta: profitul anului trecut este mult mai mic, raportat la anii anteriori. Daca vrei, este un profit pe care l-am facut in anii 2006-2007. Cu un numar mult mai mare de avocati, in acest moment, am realizat un profit mult mai mic. Dar cred ca este firesc, cred ca am ajuns intr-o etapa in care avocatii trebuie sa fie mult mai putin “lacomi” decat au fost in anii trecuti, daca vor sa supravietuiasca, pentru ca exista riscul ca, mergand pe marirea profiturilor, sa le plece avocati, echipe si clienti.

- Profit mai mic pentru ca la numar mai mare de avocati au fost onorarii mai mici?

Cand te uiti la o companie ca a noastra, si la orice companie de avocati, trebuie sa o privesti din trei perspective: te uiti la clienti, la echipa si te uiti la concurenta. Daca avem in vedere clientii, ei sunt din ce in ce mai mult tentati sa isi aloce resurse interne. Sa isi ia consilieri juridici, sa lucreze intern diferite tranzactii. Doar pentru deal-urile cu adevarat importante fac outsourcing, merg la firmele de avocati. In aceeasi masura sunt si onorarii din ce in ce mai mici... Exista o presiune pe onorarii din partea clientilor, nu mai vorbesc de stat, care asteapta sa primeasca preturi nu mici, dar cu adevarat ridicole.
In legatura cu echipele, cu avocatii, de asemenea este un switch foarte insemnat fata de ce stiam noi acum zece ani, pentru ca tinerele generatii sunt foarte preocupate de balansul dintre viata si munca si de o recompensa imediata. Tinerii nu mai au rabdare sa astepte asa cum aveam noi, la varsta lor si cum ne inchipuiam ca va fi. Atunci cand am inceput profesia de avocat era normal sa lucrezi in weekend. Era absolut normal sa lucram sambata si duminica, sau sa plecam la 12 noaptea. Acum avocatii sunt foarte preocupati de tot ceea ce inseamna viata lor personala, de program, de entertainment, de recompensa... Si de aici avem o anumita problema: ei pleaca dupa cinci-sase ani de zile in conditiile in care au acumulat, sau au impresia ca au acumulat, destul de multa experienta. Incearca altceva, isi asuma mult mai multe riscuri decat cele pe care ni le-am asumat noi la momentul in care ne-am inceput profesia.
Iar in privinta concurentei, sunt din ce in ce mai multe firme mici si medii care desfasoara activitati cu un excelent serviciu avocatial si care isi pot permite, sau incearca sa aplice onorarii mult mai mici decat cele ale firmelor traditionale, consacrate. As putea spune ca piata avocaturii a devenit ca o “placinta” mai mica si mai rece. Mai mica datorita acestor firme, foarte multe, care evident ca vor lua din clientii companiilor mari, si mai rece pentru ca este o presiune pe onorarii. Onorariile sunt din ce in ce mai mici.
Acesta este, daca vrei, si motivul pentru care noi, acum cativa ani de zile, ne-am schimbat un pic viziunea si am mers mai mult pe volum. Ne-am dat seama ca, daca vrem sa avem o masa critica, sa avem un profit, iar firma sa isi pastreze stabilitatea, trebuie sa luam dosare, clienti pe care alta data probabil nu i-am fi luat.

- Vorbind despre piata, as vrea sa te intreb daca este corect ce spun acum. Anul trecut, cel putin, noi am vazut o anumita tendinta: daca pana acum cele mai multe proiecte importante mergeau catre firmele domestice mari - ma refer la TZA, NNDKP, Musat, PNSA, adica la Big 4-ul avocaturii de business, dar si la alte firme din plutonul fruntas – in 2016 deal-urile mari, regionale, tranzactiile transfrontaliere in care au fost si active romanesti, au fost cam toate directionate catre birourile locale ale firmelor internationale. Crezi ca asta arata un recul in activitatea acestor firme autohtone, infiintate de avocati romani?

Adevarul este undeva la mijloc. Eu nu stiu situatia celorlalte firme romanesti, as putea sa vorbesc insa despre noi. Anul trecut a fost un an bun pentru Tuca Zbarcea si Asociatii, inclusiv din punctul de vedere al tranzactiilor importante transfrontaliere si pot sa iti dau cateva exemple insemnate. Am continuat tranzactia prin care Carrefour a achizitionat Billa, anul trecut. Am asistat Interbrands in preluarea Europharm, am asistat Direct One in preluarea Netcity, este vorba despre furnizorul de fibra optica din capitala, am lucrat pentru General Electric intr-o tranzactie transfrontaliera de multe miliarde, care a vizat preluarea activelor Power Alstom Grid si in Romania. De asemenea, am asistat Ringier in preluarea imobiliare.ro si am facut foarte multe tranzactii in domeniul bancar - este vorba de acele credite neperformante, vorbesc de tranzactia prin care Deutsche Bank si IFC au achizitionat un portofoliu de 1,2 miliarde de Euro, valoare nominala, plus un alt portofoliu important preluat de IFC si Kruk, in valoare de 600 de milioane, de la Bancpost.
Deci, in ceea ce ne priveste, cred ca am fost destul de activi si pe segmentul acesta al tranzactiilor importante de pe piata locala. Dar trebuie avut in vedere si un alt aspect: cand exista asemenea tranzactii transfrontaliere, este evident ca avocatii care au retea sunt privilegiati. De ce? Pentru ca, de cele mai multe ori, tranzactiile nu se fac de aici, iar implicarea avocatiilor romani este destul de mica. De cele mai multe ori exista coordonari de la Londra sau din alta parte a Europei. Daca vorbim despre onorariile incasate de avocatii romani, sa stii ca nu reprezinta foarte mult, adica cei care factureaza sunt tot avocatii straini ale firmelor de retea. Dar, evident, cand exista o asemenea tranzactie transfrontaliera, firmele care au retea internationala sunt privilegiate. 

- Deci nu crezi ca topul primelor sapte sau opt firme se va schimba in viitorul apropiat, in urmatorii cinci ani, sa spunem...

Exista firme internationale foarte puternice pe piata locala si in momentul de fata. Nu vreau sa dau exemple, pentru ca ar insemna poate sa-mi scape un nume important si nu vreau asta. Dar sunt firme internationale foarte puternice deja. Eu cred ca sunt firme importante in primele cinci firme de avocatura. Sunt multe firme importante in primele zece firme de avocatura din Romania, vorbesc de firme internationale.

- Vorbind despre birourile locale ale firmelor internationale, in ultimii ani mai multe astfel de birouri s-au inchis. Acele firme internationale au plecat din Romania. De ce crezi ca s-a intamplat asta? Pentru ca este o tendinta oarecum atipica, in toate tarile din jurul Romaniei  birourile internationale sunt mai puternice decat firmele locale, au preluat birouri locale si au crescut. La noi firmele romanesti au ramas puternice, in top 4 sau 5, si birourile locale par sa fie undeva aproape, dar oricum nu pe aceste pozitii. Iar alte nume noi nu prea se anunta...

Pot sa spun ca au fost proiecte putine, mai putine decat asteptarile unor firme mari. Deschiderea unui birou presupune o investitie foarte mare si in timp. Sa gasesti avocatii potriviti, poate o firma pe care sa o preiei, inseamna un proces de due-dilligence insemnat, de acomodare cu piata romaneasca, dar si investitional. Trebuie sa aloci bani foarte multi pentru avocati, infrastructura...
Daca nu exista proiecte si clienti insemnati pe care sa ii aiba in vedere, firmele internationale nu vor pune, cu siguranta, piciorul aici. In masura in care vor exista proiecte importante, iar eu imi doresc asta, si firmele internationale vor veni atunci cand vor avea clienti de retea care ii vor impinge spre Romania. Si mai cred ca Romania este o piata foarte buna, noi ne uitam cu un ochi mai critic decat se uita strainii la noi. De ce? Pentru ca cifrele macro-economice sunt foarte bune, avem o crestere economica de 4,8%, un avans al economiei pe care l-am avut si anul trecut si care se va mentine probabil si anul viitor. Atunci cand un investitor este interesat de Romania, nu se uita numai la protestele din Piata Victoriei, ci se uita global sau regional. Si care este situatia in regiune? Suntem inconjurati de niste democratii i-liberale, atipice, relativ instabile, in Polonia si Ungaria. Exista o evidenta instabilitate in Ucrania, o apropiere fata de Rusia in cazurile Bulgariei si Serbiei, probleme in Turcia. Romania ramane o tara sigura pentru regiune, cu o majoritate importanta in parlament, cu un nou guvern, ce abia a incheiat un ciclu electoral. In plus, masurile despre care am auzit – un exemplu ar fi legea preventiei, masura profund liberala pe care o adopta, iata, un guvern social-democrat – reprezinta factori de atractie pentru un investitor strain care vrea sa intre in Romania. Cred, asadar, ca exista premise pentru proiecte importante in viitor, motiv pentru care cred ca si firmele internationale vor continua sa se uite la piata romaneasca.

- Tuca Zbarcea si Asociatii are mai multe birouri locale si regionale. Sunteti multumiti de activitatea lor, genereaza profit? Veti investi in ele?

Unele da, altele nu. Avem o colaborare colaborare excelenta de ani de zile, sudata in timp, cu un birou local din Cluj, este vorba de Somlea si Asociatii. Avem un best-friend cu cel mai bun birou din Republica Moldova, si ma refer la Turcan Cazac, avem colaborari cu un avocat din Israel pe partea clientelei care ne vine din Israel si, de asemenea, am semnat o colaborare cu consultati din RPC pentru clienti din China, care sunt din ce in ce mai activi atat pe piata europeana, cat si pe cea locala.
Nu a functionat biroul din Spania, mai ales datorita conjuncturii economice. Spania a fost profund afectata de criza economica si foarte multe proiecte pe care companiile spaniole le dezvoltau in Romania au avut probleme.
Asadar, unele birouri au functionat foarte bine, iar altele - cum a fost cazul biroului din Spania - nu au functionat.
Ne-am indreptat si spre alte nise: consultanta fiscala, insolventa, avem acel blog pe data privacy, dezvoltam cateva nise care vor fi de perspectiva in lume si in Romania.
Pe de alta parte, noi am investit foarte mult in tot ceea ce inseamna infrastructura. Am investit intr-o extindere si la etajul sapte al cladirii America House, unde ne desfasuram activitatea, am alocat sume mari si pentru tot ceea ce inseamna sisteme IT, software. Si investim in oameni, in programe de training.

- Cum vezi avocatura astazi din perspectiva profesiei - si ma refer aici la tendintele generale, la lucrurile bune care marcheaza o evolutie in aceasta profesie, dar si la cele mai putin bune, privite din unghiul profesionistilor care activeaza pe aceasta piata?

Pericolul foarte mare pentru profesia noastra afecteaza multe alte profesii: ma refer la robotizarea profesiei de avocat.
In activitatea de zi cu zi, foarte multe documente se fac pe template-uri, pe modele. Si sunt firme care au extrem de multe modele pentru fiecare actiune, contract, intampinare samd. Mai mult decat atat, in lume au inceput sa fie implicati roboti in activitatea juridica. Un celebru robot, pe care il cheama Ross, este primul avocat cu inteligenta artificiala pe care l-a introdus o firma foarte importanta din America, numita BakerHostetler, in proceduri de insolventa. Acest robot are darul de a se uita pe documente, de a analiza legi, acopera practic toate activitatile pe care le-ar face un trainee, un paralegal, un tanar avocat.
Mai exista, de asemenea, alte aplicatii, una dintre cele mai cunoscute fiind Lex Machina, introdusa deja de firme din China, din Marea Britanie, in diverse programe de research.
Eu cred ca avocatura este foarte strans legata de relatia de incredere si empatia cu clientul. Interactiunea umana mi se pare foarte importanta, ar fi pacat sa ne inlocuiasca niste masini.

O alta tendinta insemnata este acea a mobilitatii. Astfel, sunt firme care nu mai cer avocatilor sa lucreze de la birou. Sunt foarte multi avocati care lucreaza de acasa, asa cum se lucreaza deja, destul de mult, in sectorul IT&C. Oamenii nu mai vin la birou, sau in anumite birouri acestia vin cu schimbul, de regula lucreaza de acasa, din fata unui computer. Se prezinta la birou daca au o chestiune importanta, daca se intalnesc cu un client, daca au nevoie de un document. Acestea sunt tendintele importante pe piata internationala: mobilitatea si introducerea, din ce in ce mai mult, a inteligentei artificiale in activitatea noastra de avocati.

Daca ma refer strict la ceea ce se intampla in Romania, as vrea sa existe mai multa solidaritate de breasla... Am asteptari mari de la organele profesiei de avocat, vreau sa ne stranga impreuna, sa ne protejeze. Au fost destul de multe abuzuri in ultima perioada impotriva avocatiilor si cred ca avocatii nu au fost aparati suficient de organele profesiei. Am inteles ca exista cazuri in care Uniunea (UNBR, n.r.) sau Baroul (Baroul Bucuresti, n.r.) s-au constituit parti civile in dosare impotriva unor avocati, ceea ce mi se pare impardonabil. Imi doresc, asa cum iti spuneam, mai multa solidaritate si coeziune, iar confraternitatea sa nu fie doar o simpla notiune, ci o stare de spirit.

- Impliniti anul acesta doisprezece ani de la infintare. Cum va fi aceasta aniversare a firmei?

Iti spuneam ca suntem 29 de parteneri. Partea frumoasa a povestii noastre este ca nu ne-am despartit, nu a plecat niciunul dintre partenerii care au plecat la drum cu ani in urma. Din cate stiu eu, suntem un caz unic in randul firmelor importante de avocati. Iar asta inseamna ca oamenii se simt fericiti, sunt multumiti.
Mi-ar placea ca 2017 sa ne gaseasca la fel de uniti ca atunci cand am inceput acest business impreuna, sa fim prieteni, sa ne putem sprijini unul pe celalalt, pentru ca, e stiut, cu echipa faina si unita putem sparge muntii. Altfel nu poti face nimic. Acesta este un aspect foarte important pentru toate casele de avocatura, pentru ca parteneriatul si relatiile interumane reprezinta cel mai important asset al unei firme de avocati.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3647 / 11514
 

Ascunde Reclama
 
 
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bloomberg M&A Legal Advisory Rankings: Dentons, CMS și Clifford Chance domină topul firmelor de avocați implicate în tranzacții de M&A în Europa de Est. CMS, locul 8 în clasamentul global și locul 2 în topul european
Noile prevederi din legislația achizițiilor publice au eliminat din formalismul și birocrația inițială, spun avocații Suciu Popa. Recomandările echipei care gestionează proiectele multor clienți cu un profil proeminent în economia locală
Meet The Team: Echipa CMS România, implicată în cele mai mari tranzacții din ultima perioadă. O structură bine sudată, în care avocații se simt ‘într-o familie’, deși uneori ‘suferă zâmbind’ sub presiunea marilor proiecte
Avocații Cliza Law Office merg cu accelerația la podea în 2018. Consolidarea departamentului de drept penal este un pariu câștigat, urmează extinderea și primul birou CLO deschis în altă jurisdicție
Schoenherr aduce un produs nou pe piața locală de NPL. Performanta echipă de Banking & Finance, coodonată de partenerul Matei Florea, prezentă în mai toate proiectele sofisticate din domeniul financiar-bancar
LegiTeam: BOHÂLȚEANU & ASOCIAȚII recrutează
LegiTeam: Voicu & Filipescu is looking for lawyers
Echipa de Litigii de la Clifford Chance Badea a impus în România o abordare a disputelor specifică dreptului anglo-saxon. Avocații văd în continuare un număr sporit de litigii în domeniul bancar, imobiliare, construcții, energie, precum și în toate industriile implicate în proiecte de achiziții publice
Mihai Mareș, singurul contributor român al ghidului ”European Investigations Guide”, realizat de Hogan Lovells în 34 de jurisdicții
PNSA a promovat la nivelul clienților firmei cultura programelor de conformare. Mihaela Ion, Partener: Apariția Ghidului, un pas înainte. Programele noastre de conformare cu legislația concurențială reflectă deja cerințele desprinse din Ghidul Consiliului
Cum lucrează și ce proiecte are ONV LAW în practica de Dispute Resolution. Avocații se așteaptă ca numărul litigiilor să crească, iar lista să includă în special domenii precum insolvență, real estate, fiscal și dreptul muncii
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for one junior | middle level associate to join the Corporate M&A team in Bucharest office
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...