ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Robert Cazanciuc: Ţara nu se poate construi doar cu judecători şi procurori; este nevoie şi de avocaţi

09 Iunie 2022   |   Agerpres

El a participat la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" la conferinţa de închidere a proiectului "Fii avocat în şcoala ta!", iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.

 
 
Vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc a afirmat, joi, că ţara nu se poate construi doar cu judecători şi procurori, ci este nevoie şi de avocaţi, al căror rol este să apere drepturi fundamentale.
 
El a participat la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" la conferinţa de închidere a proiectului "Fii avocat în şcoala ta!", iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.
 
"Nu putem construi această ţară doar cu judecători şi procurori. Este nevoie şi de avocaţi. Mă bucur foarte mult că Uniunea Barourilor a demarat acest proiect şi în speranţa că pe băncile Facultăţii de Drept vor veni şi oameni care îşi doresc să fie avocaţi, adică să îi apere pe cei care la un moment dat nu au înţeles foarte bine cum este cu legea, cum trebuie respectată, ce conduită să aibă. Ăsta este rolul avocatului, nu să apere infractorii, ci să apere drepturi fundamentale. (...) La 20 şi ceva de ani este foarte complicat să înţelegi pe ce drum să mergi, ce drum este cel mai potrivit pentru tine. Cred că şi rolul şcolii, al părinţilor este să îi ajute cât mai mult pe tineri să vadă perspective ca să îşi poată alege propria cale în viaţă", a afirmat Cazanciuc.
 
Preşedintele Comisiei de învăţământ a Senatului, Monica Anisie, a amintit că a fost adoptată recent o lege care permite ca şi consilierii juridici să poată preda în mediul preuniversitar.
 
"Sunt o susţinătoare a introducerii în şcoală a competenţei ce vizează educaţia juridică. (...) Acum două săptămâni, alături de colegii mei din Senat, am votat o iniţiativă legislativă ca toţi consilierii juridici să poată să predea educaţie juridică în mediul preuniversitar. Ei puteau să susţină cursuri în sistemul de învăţământ universitar, dar nu în cel preuniversitar", a menţionat Anisie.
 
Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu, a evidenţiat, la rândul său, că obligaţia sistemului de învăţământ, a şcolii şi a celor care susţin sistemul de educaţie este să ofere cunoaştere.
 
"Fără obligaţii şi fără responsabilităţi drepturile vor cunoaşte un proces inflaţionist ceea ce va conduce la devalorizarea lor şi sucombarea lor completă într-o manieră mult mai categorică, mai drastică decât atunci când ne uitam la ele cu jind. (...) Obligaţia sistemului de învăţământ, a şcolii şi a celor care susţin sistemul de învăţământ, cum suntem noi, este să ofere cunoaştere. Adică să ofere acele elemente prin care persoana să ia decizii în mod conştient", a explicat Briciu.
 
Potrivit directorului Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr", Ionela Neagoe, interesul elevilor pentru educaţie juridică este din ce în ce mai mare.
 
"Mă bucur că proiectul a inclus şi şcoala noastră, pentru că interesul copiilor noştri pentru zona aceasta este din ce în ce mai mare. De aceea şi feedback-ul extraordinar de bun pe care l-am avut şi pe care traineri avocaţi l-au avut de la copii. Avem în şcoală un club întemeiat în perioada pandemiei care se numeşte Justice, coordonat de copii. (...) Ar vrea mai mult. Realmente copiii îşi doresc ca acest program să continue", a precizat Neagoe.
 
Aproximativ 24.000 de elevi din şcolile şi liceele din Capitală au putut adresa avocaţilor întrebări legate de teme diverse de educaţie juridică în prima lună a proiectului "Fii avocat în şcoala ta!".
 
La nivelul Capitalei proiectul s-a derulat în 148 de unităţi de învăţământ.
 
Proiectul "Fii avocat în şcoala ta !" a fost organizat la nivel naţional fiind implementat de barourile din toate judeţele ţării.
 
AGERPRES este partener media al evenimentului. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3064 / 8645
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...