ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şeful ADR: Tehnologia 5G se va implementa şi în România mai repede sau mai târziu

15 Iunie 2020   |   AGERPRES

ANCOM a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III a acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

 
 
Tehnologia 5G se va implementa şi în România, mai repede sau mai târziu, şi depinde doar de noi dacă vom printre primii sau printre ultimii, a declarat, luni, într-o conferinţă de specialitate, Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR).

"Tehnologia 5G este baza Revoluţiei industriale 4.0. 5G se va implementa şi în România, aşa cum se va implementa peste tot în lume, mai repede sau mai târziu. Depinde doar de noi dacă vom fi printre primii sau printre ultimii. Dacă e să vorbim din perspectiva statului român, există câteva avantaje substanţiale pe care tehnologia 5G le aduce (...) Se va mări gradul de incluziune digitală printr-o mai bună acoperire a razei de oferire de servicii de date în România. Dacă astăzi mai există anumite zone albe, în care nu există semnal 4G sau 3G sau există şi în aglomeraţiile urbane zone în care semnalul este de mai proastă calitate, acest lucru se va îmbunătăţi foarte mult odată cu apariţia tehnologiei 5G şi serviciile oferite vor putea fi de o mai bună calitate şi de mare diversitate. În final, va creşte accesibilitatea serviciilor oferite atât în mediul urban, cât şi în mediul rural", a afirmat Sărmaş.


Şeful ADR a admis că implementarea 5G a dat naştere la discuţii şi preocupări legate de securitatea cibernetică, însă noua tehnologie poate conduce la o creştere a acestui tip de securitate.

"În această componentă industrială avem şi o componentă de IoT (Internetul Lucrurilor, n.r.). Dacă e să vorbim de servicii publice oferite către cetăţeni, şi începem cu sănătatea, putem merge dincolo de acest aspect şi ne putem gândi la medicina oferită la distanţă cetăţenilor folosind acele dispozitive wearable pe care oamenii le folosesc deja vor putea fi mult mai complexe şi vor putea să transmită alte tipuri de date mult mai multe. Putem să vorbim nu numai despre oraşe inteligente, aşa cum vorbim astăzi despre Constanţa şi Cluj, ci şi despre sate inteligente, ferme inteligente ducând astfel confortul vieţii din zona urbană şi către zonele rurale. Nu în ultimul rând, serviciile de securitate în sine vor fi de mai bună calitate pentru serviciile publice online. Chiar dacă 5G vine cu multe discuţii şi preocupări legate de securitatea cibernetică, în final această tehnologie poate să permită o creştere a securităţii cibernetice, în general. Depinde doar de noi cât de repede vom îmbrăţişa această tehnologie, pentru că ea va veni î final, cum vine orice tehnologie peste noi şi ne va cuceri. Este important să fim primii, să înţelegem avantajele acestui tip de tehnologie", a subliniat Sabin Sărmaş.

ANCOM a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III a acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

Iniţial, la finele lunii octombrie 2019, arbitrul telecom menţiona că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7870 / 8643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...