ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

VIDEO-INTERVIU - STOICA & Asociații încheie un an cu multe proiecte încununate de succes. Valeriu STOICA, Founding Partner: Faima noastră în domeniul litigiilor are o bază solidă în faptul că prestăm foarte bune servicii de consultanță

17 Ianuarie 2017   |   G. S.

Mai multe detalii despre activitatea firmei in anumite arii de practica, in video-interviul acordat de Valeriu STOICA.

STOICA & Asociatii încheie un an cu multe proiecte încununate de succes

 
 
  • BizLawyer TV
« Anul 2016 fost foarte bun pentru societatea de avocati STOICA & Asociatii, un an de consolidare a politicii organizationale si cu multe proiecte foarte importante in energie, industria farma, in sfera serviciilor bancare si financiare, dar si in domeniile telecom si al dezvoltarii imobiliare si urbanistice. Avocatii nostri au fost implicati in proiecte foarte importante in domeniul concurentei, arbitrajului international si intern, in materia contenciosului administrativ, fara a mai vorbi de multe alte dosare care tin de contractele intre profesionisti si de anumite relatii de proprietate », a declarat Valeriu STOICA, Founding Partner STOICA & Asociatii,  intr-un video-interviu acordat BizLawyer. . .


Varianta integrala a interviului va fi publicata zilele urmatoare. 

In opinia sa, clientii cer astazi servicii integrate, care sa presupuna atat consultanta, cat si litigii, servicii care sa aibe in vedere nu doar un domeniu al dreptului, ci toate acele domenii care sunt legate de o anumita industrie, iar asta face ca avocatii societatilor importante sa aibe succes numai in masura in care aceasta dubla cerinta este satisfacuta. “Acum trebuie sa stii foarte bine specificul economic al unui anumit domeniu, indiferent ca este vorba de energie, farma, telecom sau real-estate si, pe de alta parte, sa stii toate implicatiile juridice ale acelui domeniu, fie ca este vorba de proprietate, de concurenta, de dreptul muncii samd. Integrarea serviciilor avocatiale este o necesitate pe care o impune piata serviciilor avocatiale. Fara indoiala, asta nu inseamna ca nu vor continua sa fie si avocati generalisti, pentru ca exista si piata serviciilor avocatiale pentru persoanele fizice; si este firesc ca profesia de avocat sa aibe un segment solid, important pentru a raspunde acestor solicitari”, a explicat Valeriu STOICA in video-interviul acordat BizLawyer.

Specializarea nu doar intre consultanta si litigii, ci pe domeniile industriilor

Spre deosebire de alte societati de avocati care sunt specializate fie in consultanta, fie in domeniul litigiilor, STOICA & Asociatii are o abordare interdisciplinara, corelata. “Fiecare echipa din cabinetul nostru poate oferi, in egala masura, servicii de consultanta si servicii de reprezentare in litigii, pentru ca, de la bun inceput, ne gandim ca o asemenea dubla specializare este posibila. Specializarea se face nu doar intre consultanta si litigii, se face pe domeniile industriilor. In plus, avem aceasta specializare legata de domeniile dreptului si, daca vorbim de concurenta, de arbitraj, de contencios administrativ si asa mai departe, facem legatura intre domeniile de specializare juridica si domeniile de specializare in raport cu industria specifica, cu piata serviciilor avocatiale legate de anumite industrii specifice”, a aratat Valeriu STOICA.

Firma de avocati STOICA & Asociatii are un profil proeminent in practica de Dispute resolution, fiind pozitionata de ghidurile juridice internationale la varful ierarhiei profesionale in aceasta arie. Reputatia in domeniul litigiilor, raspunde Valeriu STOICA, are insa o baza foarte puternica in domeniul consultantei. “Suntem foarte buni litigatori pentru ca suntem foarte buni specialisti in consultanta. Este adevarat ca sunt uneori si proiecte de consultanta care nu duc la litigii, dar orice litigiu presupune o faza de consultanta. Faima noastra in domeniu litigiilor are aceasta baza foarte puternica in faptul ca prestam foarte bune servicii de consultanta”, a aratat coordonatorul STOICA & Asociatii in video-interviul acordat BizLawyer.

Referitor la consultanta strict separata de litigii, STOICA & Asociatii ofera in continuare, asa cum a facut-o in ultimii ani, consultanta in materie de due dilligence in vederea unor achizitii sau in vederea unor fuziuni. “Si anul acesta am acordat asemenea servicii de consultanta. Am in vedere atat proiecte de achizitii, cat si proiecte de finantare, care presupun un sistem de garantii foarte complex. Chiar acum desfasuram un proiect pentru a constitui aceasta structura pentru o operatiune de finantare complexa”, a adaugat Valeriu STOICA.

Avocatii STOICA & Asociatii au avut anul acesta o activitate intensa in Banking & Finance, in contextul in care industria bancara si a serviciilor financiare a fost supusa unor tensiuni multiple. Coordonatorul firmei spune ca aceste tensiuni sunt rezultatul faptului ca multa vreme nu a existat o abordare echilibrata, inteleapta, a raporturilor dintre profesionisti si consumatori in acest domeniu. “Daca tinem seama si de tentativa de a politiza aceste tensiuni care au existat si exista in acest domeniu, atunci ne dam seama de dificultatea pastrarii echilibrului, de dificultatea pastrarii unei abordari juridice profesioniste a acestei probleme”, a nuantat Valeriu STOICA.

Societatea de avocati STOICA si Asociatii reprezinta bancile in aceste conflicte juridice cu consumatorii, declansate de reglementarile noi referitoare la clauzele abuzive, darea in plata si conversia creditelor din franci elvetieni. “Avand de multa vreme banci importante in portofoliul de clienti, nu puteam avea o alta optiune decat aceea de a presta serviciile noastre acestor clienti vechi. Nu inseamna insa ca avem o abordare exclusiv partizana. Chiar ne sfatuim clientii - aceste banci foarte importante - sa aiba o abordare flexibila in relatiile cu debitorii, din doua perspective. Este vorba de debitorii aflati in dificultate, dar este vorba si de adaptarea produselor, astfel incat sa fie evitate pericolele si dificultatile care au aparut din cauza unor abordari mai putin flexibile”, a spus Valeriu STOICA in video-interviul acordat BizLawyer.

Taxa clawback: deschizatori de drumuri si o modificare a opticii autoritatilor

Referindu-se la activitatea avocatilor implicati in proiecte ale industriei farma, coordonatorul STOICA & Asociatii a aratat ca, in privinta taxei clawback, societatea de avocati a fost deschizatoare de drumuri in construirea unei reprezentari corecte asupra aspectelor juridice pe care aceasta speta le ridica. “Am oferit un produs de servicii juridice pentru cei mai importanti clienti din industria farma. Sunt bucuros sa spun ca aceste contributii au determinat si o modificare a opticii autoritatilor astfel incat, in momentul de fata, s-a ajuns practic la un echilibru in modul de reglementare a taxei clawback”, a aratat Valeriu STOICA. In industria farma, STOICA & Asociatii ofera mai multe servicii avocatiale care focuseaza atat raporturile dintre producatorii din industria farma si distribuitori, cat si aspectele de concurenta care apar in acest domeniu. “Incercam, pe de o parte, prin serviciile pe care le oferim, sa prevenim eventuale aspecte de concurenta nelegala si, pe de alta parte, daca apar dificultati, incercam sa acordam solutiile care sa duca la rezolvarea problemelor din acest domeniu”, a adaugat Valeriu STOICA in video-interviul acordat BizLawyer.

In momentul de fata, societatea de avocati STOICA & Asociatii are una dintre cele mai puternice echipe in materia concurentei, avand in vedere diversitatea serviciilor pe care le presteaza, dar si performantele avocatilor din aceasta arie de practica. Firma ofera un pachet complet de servicii de consultanta si de reprezentare in litigii in domeniul concurentei. 

Pe de alta parte, mai multi avocati si parteneri ai firmei lucreaza atat in domeniul arbitrajului international, cat si in domeniul arbitrajului intern. In dosare de acest tip, reprezentantii STOICA & Asociatii sunt uneori avocati, alteori arbitrii, iar in multe cazuri sunt numiti ca experti in dosarele arbitrale internationale. Din aceasta perspectiva, Valeriu STOICA spune ca anul 2016 a fost un an foarte bun. “Am avut succese importante, daca ma refer la partea de servicii avocatiale in acest domeniu; am castigat un proces arbitral cu o autoritate din Romania, la ICC, cu o miza foarte mare, pentru o societate importanta din domeniul siderurgiei din Romania. A fost un proces cu extrem de multe probleme de drept, cu extrem de multe probleme economice; a fost nevoie de o abordare tehnico-economica si de o abordare juridica in acelasi timp si sunt foarte bucuros ca, in final, a fost un mare succes. Dar, dincolo de aceste victorii, ceea ce este important este prestigiul pe care l-am castigat in domeniul arbitrajului international in aceasta perioada”, a explicat Valeriu STOICA.

Firma a infiintat si un departament de Drept penal pentru ca, avand clienti foarte importanti, societati comerciale cu activitati complexe, au existat solicitari din partea acestora dintr-o dubla perspectiva. Fie a fost vorba de calitatea de parte vatamata sau de parte civila in procese penale pe care acele societati le aveau, fie au fost situatii in care unele companii, ori salariati sau chiar manageri din cadrul acestora, au fost implicati in investigatii penale. “Si atunci am fost obligati sa acordam consultanta acestor clienti si in materie penala, iar in ultimii ani aceste solicitari fiind destul de importante am fost presati sa organizam un departament de Drept penal care deja functioneaza”, a aratat coordonatorul firmei de avocati.

O activitate sustinuta au avut si avocatii care au gestionat proiecte in domeniul proprietatii intelectuale, STOICA & Asociatii avand unul dintre cei mai buni specialisti in domeniu - Dragos Bogdan, partener al firmei – dar si in domeniul energiei, pe chestiuni legate de certificatele verzi sau ajutor de stat, precum si in industriile telecom, farma, sau in domeniul imobiliar si al urbanismului, unde sunt din ce in ce mai multe proiecte care indica o revigorare a sectorului Real Estate.

Mai multe detalii despre activitatea firmei in anumite arii de practica, in video-interviul acordat de Valeriu STOICA.

Despre asa-zisa imunitate a avocatilor: este doar garantia libertatii exercitarii unei profesii libere

STOICA & Asociatii a avut permanent o politica de constructie institutionala bazata pe continuitate, pe prudenta, dar si pe curaj. “Am consolidat tot timpul formarea profesionala a avocatilor din cabinet. Avem un program continuu de formare profesionala, suntem convinsi ca de calitatea profesionala depinde si evolutia noastra in perioada urmatoare. Nu am fost adeptii salturilor spectaculoase si, ca urmare, dezvoltarea institutionala este bazata pe promovarea oamenilor in cadrul cabinetului. Avem o strategie care incurajeaza promovarea de cand tinerii stagiari ajung in societatea de avocati STOICA & Asociatii si pana in momentul in care ajung parteneri. Credem ca spiritul de echipa este fundamental pentru orice victorie profesionala”, a nuantat Valeriu STOICA.

In discutia cu BizLawyer, coordonatorul STOICA & Asociatii s-a referit si la asa-zisa imunitate pe care ar dori-o avocatii prin anumite modificari ale legii profesiei de avocat. “Nu este vorba numai de imunitate, este vorba de garantia libertatii exercitarii unei profesii libere, mai ales tinand seama de provocarile care exista in momentul de fata in multiple domenii. Aceste garantii sunt necesare, profesia de avocat are nevoie de o garantare a libertatii exercitarii mai ales in situatii foarte dificile. Democratia constitutionala nu poate functiona bine daca aceste garantii nu sunt acordate profesiei de avocat, iar pe de alta parte, pentru a evita folosirea abuziva a acestor garantii legale, profesia de avocat trebuie sa isi consolideze propriul control asupra modului in care avocatii respecta regulile deontologice”, a subliniat Valeriu STOICA.

In finalul interviului acordat BizLawyer, domnia-sa a vorbit despre cele trei proiecte profesionale pe care le va continua nu numai in 2017, ci si in urmatorii ani. “Sunt profesor la facultate si imi continuu activitatea academica. Voi ramane in continuare foarte activ in cadrul structurii profesionale STOICA & Asociatii - este un pariu pe care l-am facut de multa vreme; cum bine stiti, am fost activ in politica in zona liberala si, la un moment dat, am spus ca nu este suficient sa impartasesti idei si valori liberale, trebuie sa demonstrezi ca actionezi in conformitate cu aceste idei si valori. Iar asta inseamna in principal sa ai initiativa privata si sa construiesti structuri profesionale. Societatea de avocati este o urmare a unui asemenea pariu si eu cred ca este un pariu castigat. In al treilea rand, raman activ in zona cercetarii stiintifice in domeniul dreptului”, a conchis fondatorul STOICA & Asociatii.

Varianta integrala a interviului va fi publicata zilele urmatoare. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5002 / 11935
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Directiva europeană privind drepturile acționarilor trebuia transpusă în legislația românească până la jumătatea lunii iunie 2019 | Narcisa Oprea, Partener Schoenherr: Chiar dacă directiva nu a fost transpusă încă, existând doar un proiect de lege în acest sens, clienții noștri se pregătesc din vreme pentru conformare, dată fiind anvergura schimbărilor
PNSA și NNDKP, consultanți într-o finanțare de 324 mil. € acordată de un sindicat bancar grupului Ameropa. Ce echipe de avocați au lucrat în proiect
LafargeHolcim preia producătorul de prefabricate Somaco de la Oresa. Avocații PNSA au asistat fondul de investiții, Filip & Company a fost alături de cumpărător
CMS a asistat fondul de private equity Innova în preluarea unuia dintre cei mai puternici jucători români din piața de optică medicală. Vânzătorii, asistați de avocații PNSA | Ce echipe au lucrat în tranzacție
GDPR, după primul an | Intensificarea acțiunilor de conformare a generat un plus de activitate în domeniul consultanței juridice. Mădălina Constantin, Managing Counsel Dentons: Suntem abia la începutul provocărilor juridice ce țin de conformarea cu cerințele GDPR
Legal Tech: Bohâlțeanu & Asociații alege KeyVisionPRO
Confiscările la vamă ale sumelor ce depășesc 10.000 euro, sub lupa CJUE. Demersurile, inițiate de Țuca Zbârcea & Asociații
Mușat & Asociații obține, la ÎCCJ, soluții favorabile pentru SIF Transilvania în două litigii cu ASF. Colaborare cu avocații ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din Brașov
GDPR, după primul an | Suportul oferit de avocați va fi în continuare necesar. Silvia Sandu, Partener BSMP: Urmărim cu interes conturarea practicii relevante a instanțelor de judecată naționale și europene în contextul noii reglementări
MPR Partners | Maravela, Popescu & Roman intră în panelul regional al firmelor de avocați cu care lucrează Air France-KLM. Asistența pluridisciplinară acoperă arii de practică conexe activității companiilor aeriene
Avocații Țuca Zbârcea & Asociații au convins instanța să suspende sanțiunea ANPC dată Vodafone. Ce avocați au mai făcut parte din echipa condusă de Ștefan Damian (Deputy Managing Partner)
Manuela Guia, fost Partener Big 4, lansează o nouă casă de avocatură alături de Bianca Naghi și Octavian Adam. GNP Guia Naghi and Partners pornește la drum cu o echipă de avocați cu experiență
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...