ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Virgil Popescu: Ajutorul de 1,2 miliarde de euro va asigura supravieţuirea companiei energetice Oltenia şi o va face performantă

16 Iunie 2020   |   AGERPRES

În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor naturale, Popescu a afirmat că nu există un moment mai prielnic pentru acest lucru, acum când preţul pe pieţele europene şi regionale este scăzut.

 
 
Ajutorul de salvare a Companiei Energetice Oltenia, de 1,2 miliarde de euro, se va transforma într-un ajutor de restructurare care va asigura supravieţuirea companiei şi o va face performantă, a spus luni ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la dezbaterea politică iniţiată de USR, cu tema "Măsurile economice post-Covid şi perspective de însănătoşire a economiei româneşti".

"Compania energetică Oltenia: vă înţeleg tuturor îngrijorarea. Este şi o îngrijorare a mea. Dar nu trebuie să confundăm miliarde de lei cu miliarde de euro. Cred că acei colegi ai noştri care vorbeau, vorbeau de 5 miliarde de lei. Chiar săptămâna trecută, joi, am avut o discuţie pe baza programului de restructurare care este adus la minister. L-am discutat cu conducerea companiei, l-am discutat cu Consiliul Concurenţei şi vă asigur că acel ajutor de 1,2 miliarde de euro de salvare se va transforma, aşa cum am promis, într-un ajutor de restructurare care va asigura supravieţuirea companiei energetice Oltenia şi o va face performantă. Şi nu prin închiderea totală a cărbunelui, ci prin trecerea pe gaz a unor elemente de producere a energiei electrice şi menţinerea unor centrale de producere în continuare pe cărbune, care să respecte normele de mediu. Acest lucru se va întâmpla şi se va întâmpla anul acesta, exact în termenele propuse", a declarat ministrul.


În ceea ce priveşte liberalizarea pieţei gazelor naturale, Popescu a afirmat că nu există un moment mai prielnic pentru acest lucru, acum când preţul pe pieţele europene şi regionale este scăzut.

"Liberalizarea vine cu un pachet de gas release, prin care producătorii sunt obligaţi să vândă la un preţ de pornire pentru licitaţie la preţul pieţei de la Viena, care este foarte jos. Desigur am văzut reacţii ale furnizorilor sau non-reacţii ale furnizorilor, anumitor furnizori care nu doresc să scadă preţul la gaze, doresc să menţină oferta. Aceeaşi ofertă, la acelaşi preţ. Or, după mine, nu e un comportament corect în piaţă. Dacă cumperi mai ieftin, e normal să vinzi mai ieftin. Şi de aceea avem Legea concurenţei, care ne va permite, în cazul în care vedem că acest comportament continuă, să intervenim şi pe baza Legii concurenţei să îi obligăm pe acei furnizori, până ce piaţa se aşază timp de şase luni de zile, să îşi modifice ofertele în aşa fel încât să intre şi alţi competitori pe piaţă. Şi sunt deja alţi competitori pe piaţă care oferă un preţ mai mic. Dar ghici! Tot această Lege a energiei electrice nu îi lasă, de exemplu, pe cei din Oltenia să vândă în Iaşi, pentru că administrativ au o blocare - şi trebuie rezolvat şi acest lucru - că trebuie să aibă sedii acolo unde doresc să vândă. Ori asta nu e normal. Ne vom asigura că dacă piaţa este liberă, să fie liberă şi funcţională", a precizat Virgil Popescu.

În altă ordine de idei, şeful de la Economie a admis că din cauza măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de Covid-19 "mediul de afaceri a fost lovit, IMM-urile au fost lovite", astfel că a fost gândit un program de 1 miliard de euro pentru investiţii pentru aproape toate domeniile: 550 de milioane de euro vor fi granturi de până în 250 000 euro pentru investiţii în aproape toate domeniile; 350 de milioane de euro vor fi orientate către turism, HoReCa, industria de evenimente şi transport auto, cele mai lovite din industrie în această pandemie, granturi de capital; 100 de milioane de euro vor fi destinaţi companiilor mici cu unul sau doi acţionari, care nu au salariaţi şi care nu au putut beneficia de nicio protecţie.

"Avem foarte multe programe pe care vrea să le derulăm. IMM Invest este un program al Ministerului de Finanţe şi nu al Ministerului Economiei, dar vă pot spune că schema de ajutor este aprobată de UE. Modificările din parlament nu au fost aprobate şi de aceea au fost suspendate aceste puncte de modificare a Ordonanţei cu privire la IMM Invest tocmai pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene. Deci, ea funcţionează şi funcţionează pe o aprobare a Comisiei Europene. (...) Industria auto este prioritară pentru noi. Ea poate supravieţui, este direct legată în această pandemie de industria auto din spaţiul european. Marile companii produc subansamble în România sau produc autoturisme în România. Am văzut cum poate supravieţui în această perioadă grea şi prin comenzi de la stat. Aţi văzut că MAI şi-a onorat acel contract care exista, de 6.000 de autovehicule pentru Dacia Renault. Există scheme de ajutor care vor fi implementate pentru companiile mari unde industria auto va fi prezentă", a adăugat acesta.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7808 / 8583
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...