ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AFEER: Legislaţia naţională menţine limitări privind libertatea de tranzacţionare a energiei electrice

03 August 2020   |   AGERPRES

Asociaţia insistă asupra necesităţii adoptării unor reglementări secundare complete şi clarificatoare, care să acopere în mod justificat şi echitabil aspectele semnalate. În plus, AFEER îşi menţine opinia ca, atunci când se elaborează legislaţia primară sau secundară, să fie consultaţi şi actorii din piaţă, de stat şi privaţi.

 
 
Legislaţia naţională menţine limitări privind libertatea de tranzacţionare a energiei electrice prin acordarea dreptului de a încheia contracte bilaterale negociate direct numai anumitor categorii de participanţi la piaţa de energie electrică, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), remis, luni, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Regulamentul (UE) 2019/943 subliniază că 'preţurile se formează în funcţie de cerere şi ofertă', iar 'normele pieţei încurajează formarea liberă a preţurilor şi evită acţiunile care împiedică formarea preţurilor în funcţie de cerere şi ofertă'.

O nouă lege, care modifică şi completează substanţial Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi alte acte normative, este în vigoare, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 27 iulie. AFEER a luat la cunoştinţă faptul că Legea 155/2020 a fost promulgată de Preşedintele României în forma adoptată de Parlament.


"Aveam nevoie de clarificări în legislaţia primară, care pe lângă unele modificări şi completări la legea existentă, să pună în concordanţă această lege şi cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piaţa internă de energie electrică, regulament ce se aplică direct fiecărui stat membru al UE de la 1 ianuarie 2020 şi are forţă juridică superioară faţă de orice prevedere contrară din legislaţia naţională", a afirmat Ion Lungu, preşedinte AFEER.

Acesta menţionează că, în Constituţia României, art. 148 alin. (2), se statuează principiul supremaţiei dreptului european, în conformitate cu care "prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare".

"Din păcate au apărut unele aspecte legale, care pot produce controverse şi crea disfuncţionalităţi pe piaţa energiei, şi de aceea noi considerăm că este necesar să se reanalizeze şi corecteze. Asociaţia noastră insistă, în continuare, pentru eliminarea limitărilor impuse faţă de Regulamentul (UE) 2019/943, precum şi pentru revizuirea prevederilor referitoare la contravenţii", a mai spus Ion Lungu.

Reprezentanţii AFEER constată că, spre deosebire de ceilalţi participanţi la piaţa de energie electrică din UE, care, conform Regulamentului (UE) 2019/943, au dreptul să tranzacţioneze contractele de furnizare pe termen lung pe pieţele extrabursiere, prin noua Lege nr. 155/2020 şi OUG nr. 74/2020 doar anumiţi participanţi au derogare de la regula stabilită la art. 23, alin. 1, de a tranzacţiona numai pe platformele bursiere operate de OPCOM.

"Opinia noastră este că astfel de prevederi pot majora preţurile pe piaţa internă a energiei, cu efecte negative atât asupra competitivităţii economiei româneşti, prin majorarea costurilor de producţie, cât şi asupra indicatorilor macroeconomici, prin creşterea importurilor de energie. Un fapt demonstrat este că România a devenit, în ultimii doi ani, importator net, după ce, timp de 30 de ani a fost exportator net de energie electrică", se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, sistemul de penalizare instituit de noua lege (sancţiuni determinate procentual prin raportare la cifra de afaceri, respectiv între 1%-5%, putând ajunge pentru anumite contravenţii la 10% din cifra de afaceri) este unul excesiv, ce afectează negativ activitatea desfăşurată de participanţii la piaţă.

Totodată, în mod discreţionar, furnizorii de energie electrică şi de gaze naturale, spre deosebire de toţi ceilalţi operatori comerciali, indiferent de piaţa pe care activează, vor putea fi sancţionaţi de ANRE, dar şi de ANPC, pentru aceeaşi faptă, cu aplicarea de amenzi stabilite după alte criterii (cifra de afaceri), în alt cuantum. AFEER îşi exprimă temerea că există riscul apariţiei unor penalizări abuzive excesive pe piaţa de energie electrică şi cea a gazelor naturale având in vedere că practicile excesive sunt propuse a fi sancţionate cu procente majore din cifra de afaceri (5 -10%).

Asfel, AFEER solicită reanalizarea prevederilor menţionate anterior şi, o dată în plus, cere ca Legea energiei electrice şi gazelor naturale să fie echitabilă, să asigure o competiţie corectă, să reintroducă posibilitatea tuturor participanţilor la piaţă, nu doar a unor producători, de a încheia contracte bilaterale negociate direct, să fie compatibilă cu reglementările din majoritatea statelor europene.

De asemenea, Asociaţia insistă asupra necesităţii adoptării unor reglementări secundare complete şi clarificatoare, care să acopere în mod justificat şi echitabil aspectele semnalate. În plus, AFEER îşi menţine opinia ca, atunci când se elaborează legislaţia primară sau secundară, să fie consultaţi şi actorii din piaţă, de stat şi privaţi.

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a fost înfiinţată în anul 2006 şi cuprinde, în prezent, 36 de membri, furnizori licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2937 / 5118
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...