ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

AHK România: Introducerea Kurzarbeit în România – rezultatul unui proces îndelungat, dar care necesită îmbunătățiri

04 Septembrie 2020   |   BizLawyer

Prima întâlnire a membrilor AHK după pauza de vară s-a desfășurat online, în prezența Ministrului Muncii, doamna Violeta Alexandru, având ca temă un subiect dezbătut intens în ultimele luni și extrem de important pentru piața muncii și mediul de afaceri din România: Kurzarbeit.

 
 
Primele concluzii după introducerea modelului Kurzarbeit în România au fost discutate pe larg în cadrul Întâlnirii online a membrilor AHK România, alături de Ministrul Muncii Violeta Alexandru și de avocații Anca Grigorescu, bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ și Christian Weident, Stalfort.Legal.Tax.Audit.

Prima întâlnire a membrilor AHK după pauza de vară s-a desfășurat online, în prezența Ministrului Muncii, doamna Violeta Alexandru, având ca temă un subiect dezbătut intens în ultimele luni și extrem de important pentru piața muncii și mediul de afaceri din România: Kurzarbeit.

Prin OUG 132/2020 a fost transpus în legislația românească modelul german Kurzarbeit, muncă flexibilă, care există în Germania de peste 100 de ani s-a dovedit unul de succes, mai ales în perioade economice dificile. Așa cum a menționat și Dragoș Anastasiu, Președintele AHK, în introducere, „este extraordinar de bine ca avem o lege în acest sens. Este vorba despre păstrarea locurilor de muncă, fiind o situație win-win-win. Companiile profită pentru că își păstrează forța de muncă, statul evită șomajul, iar angajatorul își păstrează angajații”. Vorbim așadar de un mecanism bun, care își atinge potențialul când este flexibil, dar care presupune resurse financiare din partea statului, dar și onestitate și încredere.


Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a mulțumit mediului de afaceri pentru implicare și s-a declarat mulțumită de rezultatele de până acum: „Este un mecanism nou, care nu a mai existat până acum în România și rezultatele sunt bune. Bilanțul este în general pozitiv. E o măsură nouă și administrația trebuie să se adapteze.”

Reprezentanții mediului de afaceri au salutat implementarea acestui mecanism, dar își doresc o flexibilizare mai mare. Kurzarbeit a fost implementat în România de la sfârșitul lunii august.

Anca Grigorescu, bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ, s-a referit în prezentarea ce a urmat la pericolele mecanismului Kurzarbeit, așa cum a fot el adoptat în legislația românească, amintind durata scurtă de aplicare (17.08 – 31.12), în timp ce în Germania s-a decis chiar zilele acestea că perioada de Kurzarbeit se prelungește până la finalul anului 2021, interdicția de a face angajări în această perioadă, aplicarea limitată doar de către angajatorii în cazul cărora reducerea temporară a activității a fost determinată de instituirea stării de urgență / stării de alertă.

Christian Weident, Stalfort.Legal.Tax.Audit, a vorbit despre Kurzarbeit ca succes parțial și a prezentat pe scurt caracteristicile acestei măsuri și avantajele pe care le aduce cu sine, dar și unele întrebări rămase deschise. De asemenea a subliniat unele interdicții pentru angajator pe perioada aplicării Kurzarbeit și a trecut în revistă sancțiunile aplicate.

Concluzia a fost că legea care reglementează Kurzarbeit este rezultatul unui proces îndelungat, bazat pe dialog între autoritățile competente și mediul de afaceri, dar mai există încă puncte care trebuie clarificate în dialog cu Ministerul Muncii. Mediul de afaceri își dorește mai multă flexibilitate a legii, îmbunătățirea și extinderea reglementărilor, pentru ca acest mecanism să producă efectele dorite.

AHK România (Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de comerț bilaterală din România și numără peste 600 de firme-membre, oferind companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informații și experiențe.
Prin serviciile pe care le oferă și prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susține activ companiile germane la intrarea lor pe piața românească și este totodată partener al firmelor românești interesate de piața germană. În România AHK se implică activ în implementarea sistemului dual de învățământ după model german și a înființat platforma GreenTech econet romania, cât și o Curte Permanentă de Arbitraj.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2878 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...