ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Amnistie fiscală extinsă: PNL propune anularea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru perioada 2014-2017

20 Mai 2019   |   Mediafax

Proiectul de lege al liberalilor prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care au primit decizii de impunere în acest sens, pentru veniturile obţinute în perioada 2014-2017.

 
 
Senatorul PNL Florin Cîţu şi deputatul PNL Dan Vîlceanu au înregistrat la Senat un proiect care prevede anularea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, datorate din perioada 2014-2017, pentru persoanele care au primit decizii de impunere de la ANAF.

„Din ordinul lui Dragnea, anul trecut, ANAF a recalculat contibuţile pentru perioada 2014-2017. O recalculare abuziva care arată diperarea acestui Guvern. În acelaşi timp este o răzbunare a lui Dragnea pe toţi cei din sectorul privat, pe profesiile liberale. Proiectul de lege elimină acest abuz al ANAF la ordinul lui Dragnea. ANAF deja a emis 3.900.000 de decizii de impunere şi mai urmează. În total emit 5.000.000 de decizii de impunere. Adică peste 4 milioane de români sunt suprataxaţi la ordinul lui Liviu Dragnea. Am depus acest proiect pentru a elimina acest abuz. Prin această lege se anulează contribuţiile recalculate de ANAF celor peste 4 milioane de români. Mai mult, cei care au plătit primesc banii înapoi. Este singura măsură corectă pentru români. Şi le promit că voi prezenta public votul fiecărui parlamentar. Să ştie toţi românii cine votează abuzurile statului împotriva românilor. Ajunge cu astfel de măsuri”, a declarat Florin Cîţu, pentru MEDIAFAX.


Proiectul de lege al liberalilor prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care au primit decizii de impunere în acest sens, pentru veniturile obţinute în perioada 2014-2017.

„Art. 1 – (1) Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora pentru persoanele fizice în cazul cărora sumele de plată au fost stabilite prin deciziile de impunere anuale, emise şi comunicate de organul fiscal competent pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014 – 2017. (2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaţiile fiscale şi accesoriile de natura celor prevăzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2014 şi 31 decembrie 2017”, arată iniţiativa legislativă depusă de PNL la Senat.

„Art. 2 (1) Anularea obligaţiilor prevăzute la art. 1 se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale, care se comunică contribuabilului. (2) În cazul în care, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaţii de natura celor prevăzute la art. 2, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligaţiile fiscale se scad din evidenţa analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere. Art. 3 Persoanene care au efectuat plata obligaţiilor fiscale pentru care prezenta lege prevede anularea acestora, au dreptul la restituirea sumelor achitate.Art. 4 Procedura de aplicare a prezentei legi se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia”, mai prevede proiectul de lege.

Guvernul a decis să anuleze contribuţia de asigurării sociale de sănătate, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului doar pentru o parte dintre cetăţenii care au primit decizii de impunere în urma recalculărilor făcute de ANAF.

Liberalii susţin, în expunerea de motive, că guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili în această situaţie, însă numărul acestora este mult mai mare, circa 3.900.000 de persoane primind decizii de impunere anuală.

„La nivelul ANAF, pentru perioada 2014-2017 au fost deja emise şi transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuală în perioada decembrie 2018 - 31 martie 2019 şi sunt în curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau prin Unitatea de Imprimare Rapidă aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuală. Dar guvernul a identificat doar 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează să se genereze decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi care beneficiază de anularea contribuţiilor pentru perioada 2014-2017”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Liberalii susţin că „decizia guvernului este evident discriminatorie şi neconstituţională, iar prezentul act normativ îndreaptă această situaţie, extinzând anularea contribuţiei pentru toţi contribuabilii pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru perioada 2014-2017”.

Proiectul de lege vine în contextul în care săptămâna trecută Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care se aplică celor 600.000 de contribuabili care au realizat venituri sub nivelul salariului minim pe economie, dar care erau obligaţi să plătească asigurări sociale de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, în perioada 2014-2017.

Iniţiativa legislativă a lui Florin Cîţu şi Dan Vîlceanu a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 143 / 14257
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu românca nominalizată la titlul de “Cel mai bun Avocat al Anului 2019” în Connecticut | Dana Bucin, partener al firmei americane Murtha Cullina LLP și consulul onorific al României: Mă bucur să asist antreprenori, investitori și oameni de afaceri din România care vor să acceseze piața SUA
LegiTeam: Job Opportunity | CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang LLP SCP – Business Development and Marketing Manager
Ministerul Finanțelor caută avocați pentru arbitraje investiționale internaționale UNCITRAL. Ofertele, așteptate până la sfârșitul lunii
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Competition
LegiTeam: Reff & Associates is looking for Experienced Lawyer | Employment
Victorie importantă pentru Electrica, reprezentată de RTPR Allen & Overy şi Schoenherr într-un litigiu cu Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ÎCCJ cu privire la condițiile instituirii măsurilor asigurătorii în procedura fiscală
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyer with experience in Intellectual Property
LegiTeam: Wolf Theiss is looking for highly motivated lawyers - Banking & Finance | Competition | Corporate M&A | Employment
Proiectele de suflet ale avocaților | PNSA a clarificat situația juridică a Casei Enescu. Procesul de renovare poate fi finalizat, iar imobilul - inclus în proiecte culturale ambițioase
LegiTeam: NNDKP is recruiting lawyers with experience in Real Estate
LegiTeam: Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen is recruiting lawyer | Banking & Finance
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...