ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Anca Dragu (E.ON): Era de aşteptat ca oficialii CE să declanşeze infringementul importriva României,întrucât OUG 114 încalcă legislaţia UE

13 Martie 2019   |   AGERPRES

Potrivit acesteia, în perioada următoare Guvernul trebuie să clarifice aceste suspiciuni pe care Comisia le-a pus pe masă.

 
 
Era de aşteptat ca oficialii Comisiei Europene să demareze procedura de infringement împotriva României în sectorul gazelor, întrucât OUG 114/2018 încalcă tratatul de bază al UE şi principiile de piaţă internă, a declarat, miercuri, fostul ministru de Finanţe Anca Dragu, în prezent director de guvernanţă corporativă în cadrul E.ON România.

"Era de aşteptat (să fie declanşată procedura de infringement - n.r.), pentru că OUG încalcă tratatul de funcţionare a UE, principiile de bază de piaţă internă. S-a declanşat prima etapă, primul pas a fost făcut. Îngrijorătoare este plafonarea preţului, alocarea de cantităţi şi, de asemenea, Comisia consideră că ordonanţa de urgenţă nu protejează consumatorul vulnerabil, aşa cum este motivat în expunerea de motive", a spus Dragu într-o conferinţă de profil.


Potrivit acesteia, în perioada următoare Guvernul trebuie să clarifice aceste suspiciuni pe care Comisia le-a pus pe masă.

"Suntem la dispoziţia autorităţilor pentru clarificări în acest sens", a adăugat Dragu.

Pe 7 martie, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze (Regulamentul UE 2017/1938).

Acesta este primul pas al procedurii de infringement. Statele avertizate au la dispoziţie două luni pentru a răspunde Comisiei. În caz contrar sau în cazul în care răspunsul nu este satisfăcător, Comisia trece la a doua etapă, avizul motivat. A treia etapă a procedurii de infringement este trimiterea României la Curtea Europeană de Justiţie.

Potrivit CE, cele două directive vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială.

"În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ", susţine Executivul comunitar.

Guvernul de la Bucureşti a decis în luna decembrie 2018, prin Ordonanţa de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare, plafonarea la 68 de lei/MWh a preţului la gaze pentru următorii trei ani pentru toţi consumatorii casnici. Pentru consumatorii industriali preţul va fi, de asemenea, plafonat însă va fi un mix între preţul de 68 de lei pentru consumatorii industriali, preţul de import şi costul de înmagazinare.

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, a precizat atunci că decizia privind plafonarea preţului la gazele naturale nu contravine regulilor europene, iar Legea concurenţei chiar recomandă acest lucru, întrucât pe piaţa gazelor din România există o situaţie de oligopol.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 33 / 13872
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
(P) Technology is transforming the property industry – Find out more at SEE Property Forum (21 March 2019)
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Schoenherr susține echipa de studenți la drept care va reprezenta România la Jessup 2019
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
Dentons, singura firmă de avocatură semnatară a Cartei Diversității din România, susține Apelul la Acțiune la nivel de CEO pentru Egalitatea de Gen
Conferință ICC la București, cu acces liber, pe 21 martie. Speakeri și teme puse în dezbatere
(P) SEE Property Forum (21 March 2019)
Noi recunoașteri internaționale pentru departamentul de litigii al Maravela|Asociații. Partenerul Ioan Roman este ‘Dispute resolution Star’ în clasamentul Benchmark Litigation Europe 2019
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...