ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANISP: Suprataxarea industriei de telecomunicaţii afectează investiţiile, mediul concurenţial şi duce la creşterea tarifelor

20 Decembrie 2018   |   AGERPRES

Reprezentanţii ANIS semnalează că suprataxarea industriei de telecomunicaţii contravine legislaţiei româneşti şi europene privind telecomunicaţiile.

 
 
Suprataxarea industriei de telecomunicaţii afectează investiţiile şi mediul concurenţial, duce la creşterea tarifelor către consumatorii finali şi contravine legislaţiei româneşti şi europene, conform unui comunicat al Asociaţiei Naţionale a Internet Service Poviderilor.

"Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) doreşte să tragă un semnal de alarmă cu privire la efectele negative pe care le-ar avea o suprataxare a industriei cu un procent de 3% din cifra de afaceri, conform proiectului de ordonanţă prezentat de Ministerul Finanţelor în 18 decembrie 2018", se menţionează în comunicat.

Astfel, potrivit reprezentanţilor ANIS, suprataxarea industriei de telecomunicaţii afectează investiţiile, iar ţintele privind digitalizarea României, introducerea tehnologiilor 5G, IoT, smart city, acoperirea zonelor "albe" (fără acoperire cu servicii de Internet broadband) vor fi ratate, ceea ce va antrena frânarea creşterii economice viitoare a României.


De asemenea, măsura duce la creşterea tarifelor către utilizatorii finali şi, ca efect secundar, creşterea numărului de abonamente Internet şi/sau servicii telecomunicaţii mobile va încetini.

Totodată, va fi afectat mediul concurenţial, mai spun reprezentanţii ANISP.

"În prezent, competiţia pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii este foarte intensă. Marjele de profit net ale celor mai mari dintre operatori se situează undeva la o medie de 5%, iar uneori trec şi în teritoriul negativ (în anumiţi ani companiile înregistrează pierderi). Dacă la acest mediu ultra-competitiv se adaugă o povară de 3% din cifra de afaceri, unii operatori dintre cei alternativi vor închide porţile. Ca efect indirect vom observa o scădere a veniturilor bugetare provenite din taxele şi impozitele aferente salariilor celor care vor fi disponibilizaţi şi un nou exod al personalului calificat către alte ţări ale Uniunii Europene", explică aceştia.

Ei semnalează că suprataxarea industriei de telecomunicaţii contravine legislaţiei româneşti şi europene privind telecomunicaţiile. Astfel, ANCOM trebuie să perceapă tarife care să îi asigure buna funcţionare şi nimic mai mult (conform art. 12 a directivei 2002/20/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 martie 2002 privind autorizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice). Pe de altă parte, Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 mai 2014 impune statelor membre să identifice măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice.

"ANISP îşi exprimă speranţa că factorii de decizie vor lua în calcule argumentele raţionale de mai sus şi că vor renunţa proiectul în cauză. De asemenea, ANISP este deschisă la dialog şi îşi oferă toată expertiza celor interesaţi", se mai arată în comunicat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat marţi seara, la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal - bugetare care urmează să fie adoptate până la sfârşitul acestui an, printre care introducerea pe zona de comunicaţii a unui nivel minim referitor la licitaţiile privind licenţele 3G, 4G, 5G, un nivel care este raportat la un procent corelat şi cu numărul de ani pentru care se solicită acea licenţă de operare, la nivelul ANCOM, şi majorarea tarifelor aferente pe ANCOM cu 3%.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 405 / 13883
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mihai Mareș, coordonator Mareș Danilescu Mareș, a devenit membru al Academiei Internaționale a Litigatorilor specializați în Infracțiuni Financiare. Colaborare cu profesioniști de top în materie de litigii
Rundă de promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Șapte avocați urcă în ierarhia firmei
The Lawyer European Awards 2019: Zamfirescu Racoți & Partners are cea mai bună echipă de litigii din Europa
Mandate complexe și variate în practica de Dreptul muncii de la Bondoc & Asociații. Mihaela Bondoc, Partener: Experiența în a lucra cu echipe pluridisciplinare este importantă când asiști clienții în restructurarea businessului
Dentons lansează “Ghidul de investiții în proiecte de energie regenerabilă in Europa”, ediția 2019
RTPR Allen & Overy își consolidează echipa de litigii. Alexandru Stănoiu se alătură firmei, în poziția de Counsel
Avocații Voinescu Lawyers obțin clasarea pentru una dintre societățile importante din domeniul pazei și protecției
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat dețin o pondere importantă în cadrul D&B David și Baias. Portretele unor avocate de succes și lunga listă a proiectelor coordonate
LegiTeam: PeliFilip is looking for an Associate (Finance & Banking )
LegiTeam: VASS Lawyers is looking for Mid-level to Senior Attorney, Corporate & Employment
LadyLawyer.ro | Doamnele avocat de la Mușat & Asociații s-au remarcat în toate ariile de practică și au gestionat proiecte mari, asumându-și standarde de exigență și rigurozitate maxime. ”Profesia modelează persoanele care i se dedică și intensifică anumite trăsături în toți”
Hotărâre definitivă obținută de NICULEASA LAW FIRM în fața ICCJ | Organele fiscale, obligate la plata unor daune interese de 2,8 mil. lei către clientul asistat. Instanța a clarificat și situația transferului administrativ al contribuabilului
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...