ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANRE: Utilizatorii pot achiziţiona echipamentele de racordare la reţea dacă operatorul de distribuţie se află în imposibilitatea de a le asigura

01 Februarie 2023   |   Agerpres

Prevederile se aplică pentru clienţii finali casnici, prosumatori, precum şi pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi instituţiile publice ale căror locuri de consum se racordează la reţelele electrice de joasă tensiune.

 
 
Utilizatorii reţelelor electrice vor avea posibilitatea să achiziţioneze grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură şi protecţie complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice, în cazul în care operatorul de distribuţie se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente, potrivit noilor reglementări aprobate miercuri de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"În şedinţa Comitetului de reglementare de astăzi, 01.02.2023, am aprobat un act normativ privind modificări şi completări ale unor ordine din domeniul racordării la reţelele electrice de interes public, ale cărui prevederi vin în sprijinul utilizatorilor reţelelor electrice. Prevederile se aplică pentru clienţii finali casnici, prosumatori, precum şi pentru persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale şi instituţiile publice ale căror locuri de consum se racordează la reţelele electrice de joasă tensiune, şi se referă la posibilitatea acestor categorii de utilizatori de a achiziţiona grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură şi protecţie complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice, în cazul în care operatorul de distribuţie se află în imposibilitatea de a asigura aceste echipamente", precizează preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.


Potrivit sursei citate, utilizatorii menţionaţi anterior, care vor achiziţiona grupul de măsurare a energiei electrice sau blocul de măsură şi protecţie complet echipat, inclusiv contorul de măsurare a energiei electrice vor beneficia din partea operatorului de distribuţie de rambursarea contravalorii echipamentelor respective, conform prevederilor din contractele de racordare.

Astfel, actul normativ contribuie la deblocarea activităţii de racordare a categoriilor de utilizatori menţionaţi, având în vedere faptul că operatorii de distribuţie se confruntă în prezent cu dificultăţi privind achiziţia grupurilor/contoarelor de măsurare a energiei electrice, cu întârzieri importante ale acestei activităţi care afectează buna desfăşurare a procesului de racordare la reţelele electrice de interes public.

De asemenea, pentru evitarea blocării procesului de racordare a producătorilor de energie electrică, ANRE a prelungit termenul de constituire a garanţiei financiare de către utilizatorii care deţin locuri de producere cu puterea aprobată pentru evacuare mai mare de 1 MW şi pentru care soluţia de racordare prevede lucrări de întărire.

"În acest sens, termenul pentru constituirea garanţiei financiare prevăzute în avizul tehnic de racordare a fost stabilit până la încheierea contractului de racordare, faţă de termenul de cel mult 3 luni de la data emiterii avizului tehnic de racordare. Această măsură are un impact pozitiv asupra producătorilor de energie electrică deoarece aceştia vor avea posibilitatea de a decide pe parcursul perioadei maxime de valabilitate a avizului tehnic de racordare, de 12 luni până la încheierea contractului de racordare, demararea proiectului fără a bloca sume importante", subliniază şeful ANRE.

Prevederile actului normativ se aplică tuturor utilizatorilor care au înregistrate cereri de racordare la operatorii de reţea la data publicării documentului în Monitorul Oficial al României, Partea I, indiferent de etapa procesului de racordare în care se regăsesc până la punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare, transmite sursa citată.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 775 / 5131
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...