ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Augustin Zegrean: Respingerea Adinei Florea pentru şefia DNA respectă deciziile Curţii Constituţionale

09 Ianuarie 2019   |   Mediafax

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a afirmat că decizia de anul trecut a CCR specifică faptul că preşedintele poate respinge propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate şi că în acest caz nu se poate vorbi nici de neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, nici de conflict juridic de natură instituţională.

 
 
Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea pentru şefia DNA a Adinei Florea respectă deciziile Curţii Constituţionale şi nu poate fi învinuit pentru hotărârea sa, spune fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean.

“Legea aceasta, care prevede posibilitatea preşedintelui de a respinge o singură dată o propunere, este luată după o decizie a Curţii Constituţionale din 2008, în care se spune că preşedintele poate să respingă o singură dată o propunere de ministru. Şi aici este o chestie similară, este cam acelaşi lucru… Între timp, Curtea Constituţională a mai dat o decizie, în 19 decembrie, prin care reia din motivarea deciziei din 2008 şi spune că a doua propunere nu poate să fie, în niciun caz, aceeaşi persoană care a fost o dată respinsă. Asta spune şi în 2008 în decizie şi în 2018 în decizie, când este vorba de numirea sau revocarea miniştrilor. Ori, fiind o situaţie similară, cea de la numirea procurorilor, şi practica Curţii este identică. Nu poate fi învinuit preşedintele că a respins-o! Singura motivare pe care ar fi trebuit preşedintele să o facă - era suficient să spună că persoana aceasta a fost a mai fost propusă încă o dată şi a fost respinsă, conform deciziei Curţii Constituţionale. Nu poate fi obligat în niciun caz, pentru că propunerea însăşi nu este în regulă, dacă a fost făcută aceeaşi propunere”, a spus Augustin Zegrean.


În plus, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României a afirmat că decizia de anul trecut a CCR specifică faptul că preşedintele poate respinge propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate şi că în acest caz nu se poate vorbi nici de neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, nici de conflict juridic de natură instituţională.

“În decizia de anul trecut a Curţii se spune că preşedintele poate să respingă pentru motive de nelegalitate propunerile ori de câte ori constată că este un motiv de nelegalitate. Am înţeles acum că dosarul candidatei, a persoanei propuse, nu avea toate documentele solicitate de lege. Atunci să nu se mire nimeni că a fost respinsă. Nu suntem în situaţia de refuz de a îndeplini o atribuţie a preşedintelui şi nu mai putem vorbi nici de conflict juridic de natură instituţională câtă vreme se face aceeaşi propunere. Adică, o persoană care acum o lună nu se califica pentru a fi procuror general la DNA acum se califică?! Dar ce a făcut între timp?”, a adăugat Zegrean.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA. Propunerea a fost respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

La rândul său, preşedintele Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, a declarat, miercuri, la Antena 3, că în cazul Adinei Florea Consiliul a emis o adeverinţă din 2009 de necolaborare cu Securitatea, care a fost menţinută şi în 2017 şi care nu a suferit modificări.

Tudorel Toader a propus-o iniţial pe Adina Florea pentru şefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie preşedintele a anunţat că o respinge pentru că documentaţia nu conţinea adeverinţa CNSAS care să arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudorel Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

    ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 5120 / 5131
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
    MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
    LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
    Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
    Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
    LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
    Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
    SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...