ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Autorizatia de securitate la incendiu devine obligatorie. La ce riscuri se supun investitorii care nu au intrat in legalitate?

27 Septembrie 2017   |   Gianina Gavanescu (Senior Associate), Denisa Frincu (Associate) - PeliFilip

Se implinesc aproape 2 ani de la tragedia ce a avut loc in noaptea de vineri 30 Octombrie 2015. Ne intrebam in acest context care au fost evolutiile in domeniul securitatii la incediu si care ar putea fi tendintele pe viitor?

Gianina Gavanescu (Senior Associate, stanga) si Denisa Frincu (Associate) - PeliFilip

 
 
La data de 1 octombrie expira termenul de gratie acordat de legiuitor pentru intrarea in legalitate in ceea priveste obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. In consecinta, pentru investitorii care nu au profitat de aceasta facilitate si nu au intrat in legalitate, expirarea termenului de gratie atrage riscul ca incepand cu 1 octombrie sa fie sanctionati in situatia unui control din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Termenul de gratie pentru intrarea in legalitate a fost introdus in martie 2016 pe fondul tragediei din Clubul Colectiv. In acel context, avand in vedere numarul semnificativ de situatii neconforme identificate de autoritatile de control, legiuitorul a venit in sprijinul proprietarilor si utilizatorilor de cladiri si a acordat termenul de gratie pentru a facilita conformarea acestora privind indeplinirea cerintei esentiale securitate la incendiu.


Se implinesc aproape 2 ani de la tragedia ce a avut loc in noaptea de vineri 30 Octombrie 2015. Ne intrebam in acest context care au fost evolutiile in domeniul securitatii la incediu si care ar putea fi tendintele pe viitor?

Schimbari legislative

In toata aceasta perioada, legiuitorul a intervenit masiv prin mai multe modificari legislative. In scop exemplificativ, observam ca a fost modificata Legea nr. 307/2006, legea cadru in domeniu, s-au introdus norme metodologice noi cu privire la avizare si autorizare, s-au modificat normele privind categoriile de constructii ce se supun autorizarii, s-au modificat prevederile legale aplicabile serviciului privat pentru situatii de urgenta si s-au introdus criteriile pentru dispunerea masurii opririi functionarii.

In general, modificarile au intervenit in scopul clarificarii cadrului legislativ aplicabil acestui domeniu. Din pacate insa, urmare a numeroaselor modificari ce nu au fost intotdeauna bine corelate si implementate in cadrul legislativ pre-existent, avem parte, in prezent, de un cadru legislativ stufos si greu de descifrat, pe alocuri lacunar si adeseori dificil de implementat.

Numeroase incertitudini se intalnesc, de exemplu, in ceea ce priveste cadrul normativ privind constituirea serviciului privat pentru situatii de urgenta, autorizarea lucrarilor de modificare sau schimbare de destinatie atunci cand acestea privesc spatii inglobate in cadrul unor cladiri, titularii obligatiaei de autorizare atunci cand spatiile sunt inchiriate etc. Aceste prevederi au parte de o interpretare neunitara si, uneori, chiar contradictorie, ceea ce in multe situatii a creat adevarate blocaje investitorilor.

Controale

In perioada de referinta, conform rapoartelor de activitate oficiale ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, numarul controalelor efectuate a crescut considerabil. In 2015 s-au efectuat 59.868 de controale, iar in 2016 numarul acestora a fost de 67.525.

Daca ne raportam la aceste date se observa o tendinta de crestere a numarului de controale.

Sanctiuni

Cuantumul total al amenzilor a oscilat, 2015 reprezentand un record absolut in domeniu. In perioada aplicarii termenului de gratie, cuantumul total al amenzilor a scazut. Ne asteptam, insa, ca acesta sa cunoasca o noua crestere avand in vedere expirarea termenului de gratie ce va atrage posibilitatea sanctionarii pecuniare a celor care nu au intrat in legalitate.

A crescut gradul de siguranta?

In mod cert se poate observa o mai mare initiativa si dorinta de conformare. Astfel, statisticile comunicate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta indica faptul ca la nivelul ISU Bucuresti- Ilfov solicitarile privind obtinerea avizelor au inregistrat în 2016 o creștere cu 49% față de 2015 și cu 65% față de 2014. Aceste date ar putea indica si o crestere a gradului de constientizare a riscurilor aferente.

Am remarcat, de asemenea, in ultima perioada, o mai mare deschidere si o implicare de laudat din partea Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, in special in zona de activitati preventive si de constientizare.
Exista, insa, suficiente aspecte care sustin un prognostic mai degraba rezervat cu privire la cresterea reala a gradului de siguranta la incendiu. Asa cum am observat deja, cadrul legislativ ramane dificil de asimilat si, in acelasi timp,interpretabil, plin de zone gri. Se observa, de asemenea, o tendinta de a trata subiectul intr-o maniera formala si nu de substanta: se pregateste documentatia insa nu exista o implementare reala, asumata si monitorizata a obligatiilor de preventie. In plus, numarul constructiilor neautorizate este inca destul de mare. In dezbaterile parlamentare cu privire la prorogarea termenului de gratie s-a facut referire la un numar de peste 2.000 de unitati de invatamant care, la nivelul lunii iunie 2017, inca nu erau autorizate.
Concluzionand, intrebarea privind cresterea gradului de siguranta ramane in continuare o intrebare legitima la care, insa, speram ca timpul ne va da un raspuns pozitiv.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 2235 / 12945
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Principalele atuuri ale echipei de litigii RTPR Allen & Overy: specializarea și tehnologia
  Ce așteaptă Maravela & Asociații de la tinerii absolvenți de Drept. Procesul de integrare a stagiarilor are mai multe etape, iar nivelul onorariilor este poziționat în partea de sus a grilei practicate pe piața avocaturii
  Statul român și-a ales avocații în arbitrajul cerut de firmele magnatului Puiu Popoviciu. O firmă americană și două societăți locale întră în bătălia juridică
  Echipă de avocați români, alături de vânzător într-un proiect încheiat săptămâna trecută într-o țară vecină. Tranzacție de 39 mil. €
  LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Junior Lawyers
  BONDOC și Asociații, partener al unui eveniment cultural de excepție: “West meets East 2018”
  Cum acționează avocații Mușat & Asociații în mandatele de Concurență. Paul Buta, Partener: Volumul de muncă este întotdeauna extrem de mare în sfera concurenței; orice analiză, audit sau sfat acordat trebuie să fie personalizate
  Avocații Voicu & Filipescu au avut o agendă extrem de încărcată în prima parte a anului, cu foarte multe mandate în toate ariile de practică. Daniel Voicu (Managing Partner): Având în vedere că 2018 a fost un an bogat în proiecte ample și încasările au fost, desigur, pe măsură
  Succes important al avocaților Wolf Theiss: Decizie favorabilă într-un litigiu post-privatizare în valoare de 180 mil. € împotriva statului român
  CMS a asistat Bitdefender în expansiunea pe piața australiană. Alături de compania controlată de Florin Talpeş a fost și o altă firmă, cu peste 550 de avocați
  ZRP își va întări capacitatea de a reacționa rapid în cazurile urgente și își va extinde serviciile juridice în materia prevenirii fraudelor. Liniile strategice ale firmei pentru aceasta practică, explicate de noul coordonator al Departamentului de drept penal, Dănuț - Ioan Bugnariu
  Bondoc & Asociații asistă grupul Clariant în investiția de peste 100 mil. € derulată în Dolj
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...