ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Autorizatia de securitate la incendiu devine obligatorie. La ce riscuri se supun investitorii care nu au intrat in legalitate?

27 Septembrie 2017   |   Gianina Gavanescu (Senior Associate), Denisa Frincu (Associate) - PeliFilip

Se implinesc aproape 2 ani de la tragedia ce a avut loc in noaptea de vineri 30 Octombrie 2015. Ne intrebam in acest context care au fost evolutiile in domeniul securitatii la incediu si care ar putea fi tendintele pe viitor?

Gianina Gavanescu (Senior Associate, stanga) si Denisa Frincu (Associate) - PeliFilip

 
 
La data de 1 octombrie expira termenul de gratie acordat de legiuitor pentru intrarea in legalitate in ceea priveste obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu. In consecinta, pentru investitorii care nu au profitat de aceasta facilitate si nu au intrat in legalitate, expirarea termenului de gratie atrage riscul ca incepand cu 1 octombrie sa fie sanctionati in situatia unui control din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Termenul de gratie pentru intrarea in legalitate a fost introdus in martie 2016 pe fondul tragediei din Clubul Colectiv. In acel context, avand in vedere numarul semnificativ de situatii neconforme identificate de autoritatile de control, legiuitorul a venit in sprijinul proprietarilor si utilizatorilor de cladiri si a acordat termenul de gratie pentru a facilita conformarea acestora privind indeplinirea cerintei esentiale securitate la incendiu.


Se implinesc aproape 2 ani de la tragedia ce a avut loc in noaptea de vineri 30 Octombrie 2015. Ne intrebam in acest context care au fost evolutiile in domeniul securitatii la incediu si care ar putea fi tendintele pe viitor?

Schimbari legislative

In toata aceasta perioada, legiuitorul a intervenit masiv prin mai multe modificari legislative. In scop exemplificativ, observam ca a fost modificata Legea nr. 307/2006, legea cadru in domeniu, s-au introdus norme metodologice noi cu privire la avizare si autorizare, s-au modificat normele privind categoriile de constructii ce se supun autorizarii, s-au modificat prevederile legale aplicabile serviciului privat pentru situatii de urgenta si s-au introdus criteriile pentru dispunerea masurii opririi functionarii.

In general, modificarile au intervenit in scopul clarificarii cadrului legislativ aplicabil acestui domeniu. Din pacate insa, urmare a numeroaselor modificari ce nu au fost intotdeauna bine corelate si implementate in cadrul legislativ pre-existent, avem parte, in prezent, de un cadru legislativ stufos si greu de descifrat, pe alocuri lacunar si adeseori dificil de implementat.

Numeroase incertitudini se intalnesc, de exemplu, in ceea ce priveste cadrul normativ privind constituirea serviciului privat pentru situatii de urgenta, autorizarea lucrarilor de modificare sau schimbare de destinatie atunci cand acestea privesc spatii inglobate in cadrul unor cladiri, titularii obligatiaei de autorizare atunci cand spatiile sunt inchiriate etc. Aceste prevederi au parte de o interpretare neunitara si, uneori, chiar contradictorie, ceea ce in multe situatii a creat adevarate blocaje investitorilor.

Controale

In perioada de referinta, conform rapoartelor de activitate oficiale ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, numarul controalelor efectuate a crescut considerabil. In 2015 s-au efectuat 59.868 de controale, iar in 2016 numarul acestora a fost de 67.525.

Daca ne raportam la aceste date se observa o tendinta de crestere a numarului de controale.

Sanctiuni

Cuantumul total al amenzilor a oscilat, 2015 reprezentand un record absolut in domeniu. In perioada aplicarii termenului de gratie, cuantumul total al amenzilor a scazut. Ne asteptam, insa, ca acesta sa cunoasca o noua crestere avand in vedere expirarea termenului de gratie ce va atrage posibilitatea sanctionarii pecuniare a celor care nu au intrat in legalitate.

A crescut gradul de siguranta?

In mod cert se poate observa o mai mare initiativa si dorinta de conformare. Astfel, statisticile comunicate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta indica faptul ca la nivelul ISU Bucuresti- Ilfov solicitarile privind obtinerea avizelor au inregistrat în 2016 o creștere cu 49% față de 2015 și cu 65% față de 2014. Aceste date ar putea indica si o crestere a gradului de constientizare a riscurilor aferente.

Am remarcat, de asemenea, in ultima perioada, o mai mare deschidere si o implicare de laudat din partea Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta, in special in zona de activitati preventive si de constientizare.
Exista, insa, suficiente aspecte care sustin un prognostic mai degraba rezervat cu privire la cresterea reala a gradului de siguranta la incendiu. Asa cum am observat deja, cadrul legislativ ramane dificil de asimilat si, in acelasi timp,interpretabil, plin de zone gri. Se observa, de asemenea, o tendinta de a trata subiectul intr-o maniera formala si nu de substanta: se pregateste documentatia insa nu exista o implementare reala, asumata si monitorizata a obligatiilor de preventie. In plus, numarul constructiilor neautorizate este inca destul de mare. In dezbaterile parlamentare cu privire la prorogarea termenului de gratie s-a facut referire la un numar de peste 2.000 de unitati de invatamant care, la nivelul lunii iunie 2017, inca nu erau autorizate.
Concluzionand, intrebarea privind cresterea gradului de siguranta ramane in continuare o intrebare legitima la care, insa, speram ca timpul ne va da un raspuns pozitiv.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 128 / 10838
   

  Ascunde Reclama
   
   
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  RTPR Allen & Overy a asistat ADM Capital la vânzarea Brikston. Ce avocați au făcut parte din echipa despre care clientul spune că are ”una dintre cele mai bune practici de M&A din țară”
  Litigiile dintre bănci și clienți continuă. Ce case de avocați au fost apelate de instituțiile bancare în dosarele importante
  În agricultură, interesul investitorilor este orientat în special către fermele specializate pe cultura plantelor și industriile procesatoare de materii prime. Elementele care fac un business agricol atractiv, explicate de Cristian Radu, Partener al Țuca Zbârcea & Asociații
  Avocații NNDKP spun că se conturează o piață ‘secundară’ pentru NPL: o piață ‘retail’, de vânzare individuală, în funcție de profilul creanței și pachetului de garanții aferente. Alina Radu, Partener: Structura echipei ne permite să acordăm asistență în proiecte dificile care necesită găsirea unor soluții încă neîncercate pe piața românească
  O noua firmă de avocatură, propulsată de avocați cu experiență. Ijdelea Mihăilescu are în portofoliu clienți de talie mare din mai multe industrii
  IFLR 1000, ediția 2018: Nestor și Țuca sunt pe prima treaptă a podiumului. Birourile locale ale firmelor internaționale își întăresc poziția în ‘clubul’ celor mai bune case de avocați din România
  Cele mai active firme de avocați implicate în fuziuni și achiziții în T1-T3 2017. Ce giganți cu prezență la București au intrat în Top 25 Thomson Reuters global, european și regional
  Avocații ZRP, implicați în câteva tranzacții de credit sindicalizat, în derulare, în care asistă împrumutații. Elena Iacob, Partener: Finanțatorii și companiile au un apetit încă redus pentru credite noi
  PeliFilip și Linklaters asistă Min. Finanțelor în emisiunea de euroobligațiuni în valoare de 1 mld E. Clifford Chance a asistat managerii tranzacției coordonate de la București. Ce avocați au fost implicați
  Avocații Leroy și Asociații au asistat clienții în 10 finanțări complexe în ultimul an. Practica de Banking & Finance asigura 25% din veniturile firmei
  Când apelează firmele la head-hunting în domeniul juridic. Criteriile în selecția posibililor candidați, explicate de Antonella Papp (expert internațional) și Monica Paisa (Staff Coordinator, TZA)
  Trei firme de avocați apără proprietatea intelectuală pe lux în România
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...