ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Bogdan Chirițoiu, despre decizia prin care CCR a declarat neconstituționale prevederile unui articol din Legea concurenței: Nu credem ca va afecta activitatea Consiliului. Vom lămuri neclaritățile rămase în lege în urma modificărilor operate în Parlament anul trecut

01 Februarie 2021   |   Bogdan Alexandru

În perioada următoare va fi transpusă în legislația națională directiva ECN Plus, privind independența și mai buna funcționare a autorităților naționale de concurentă, ocazie cu care vor fi lămurite și neclaritățile rămase în lege.

 
 
Consiliului Concurenţei așteaptă motivarea deciziei Curții Constituționale prin care un articol din Legea Concurenței a fost declarat neconsituțional, pentru a-l reformula. Într-un scurt interviu acordat portalului de Concurență, Bogdan Chirițoiu a precizat că decizia CCR nu a afectat nici cvorumul necesar pentru luarea deciziilor și nici deciziile adoptate. În perioada următoare va fi transpusă în legislația națională directiva ECN Plus, privind independența și mai buna funcționare a autorităților naționale de concurentă, ocazie cu care vor fi lămurite și neclaritățile rămase în lege în urma modificărilor operate în Parlament anul trecut.

Reamintim că marți, 26 ianuarie 2021, în cadrul controlului posterior promulgării, cu majoritate de voturi, CCR a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.18 alin.(3) din Legea concurenței nr.21/1996. Dispozițiile legale constatate ca fiind neconstituționale au următoarea redactare: „(3) În situaţia în care până la expirarea duratei mandatului unui membru al Plenului Consiliului Concurenţei, în condiţiile art. 15 alin. (9) lit. a), nu este numit un succesor, membrul Plenului al cărui mandat expiră îşi va continua activitatea până la depunerea jurământului de către cel desemnat pentru mandatul următor.” Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a decis că sunt neconstituționale prevederile articolului din Legea concurenței prin care membrii plenului, după expirarea mandatului, rămân în funcție până la depunerea jurământului de către succesorii lor.

Concurența.ro: Afectează aceasta decizie activitatea instituției?

Bogdan Chirițoiu: Am văzut comunicatul Curții Constituționale, dar așteptăm motivarea acesteia pentru a vedea exact ce nu corespunde cerințelor și trebuie reformulat.

Nu credem ca va afecta activitatea Consiliului: nu a fost afectat nici cvorumul necesar pentru luarea deciziilor și, deci, nici deciziile adoptate.

Cum s-a ajuns la această situație? Președintele Consiliului Concurenței este persoana vizată?


Este vorba de o sesizare din 2017 când, într-adevăr, un coleg din Plenul Consiliului era de mai mult timp, în prelungirea mandatului. Între timp situația s-a rezolvat, dar sesizarea a rămas.

De altfel, noi am propus, ca perioada de interimat – de la expirarea mandatului până la numirea următorului membru al Plenului, să nu depășească 18 luni, dar acest amendament a fost respins de Parlamentul anterior. Președintele Consiliului nu este vizat de textul contestat.

Ce se va întâmpla în continuare?

Probabil că va trebui să facem o propunere similară. Oricum, în perioada următoare vom transpune directiva ECN Plus, privind independența și mai buna funcționare a autorităților naționale de concurentă, ocazie cu care vom putea lămuri și neclaritățile rămase în lege în urma modificărilor operate în Parlament anul trecut.

Pe de altă parte, este în fază avansată  procedura de completare a celor două locuri libere din Plen. Așa cum știți, procedura de numire a plenului Consiliului Concurenței este complexă, având multe filtre, Guvern, Parlament, Președintele țării, dar ne așteptăm să fie finalizată curând.

În același timp, instanțele au adus clarificări importante ale legii: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că dispoziţiile privind achitarea a jumătate din amenda minimă, prevăzute de Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale ((nr. 203/2018), nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei.

De asemenea, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a statuat ca normele interne referitoare la prescriere nu trebuie să aducă atingere aplicării eficace a dreptului UE. Această decizie a CJUE e relevantă și pentru normele privind prelungirea activității dincolo de data terminării mandatului.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2386 / 5135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...